Reklama
Reklama

Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić

Jesienią i zimą pomidory kupowane w sklepach odbiegają jakością od tych, do których przyzwyczailiśmy się latem. Nie mają one już tak intensywnego aromatu oraz smaku. Na szczęście możemy temu zaradzić i w prosty sposób po przyniesieniu do domu, sprawić, że znów nabiorą głębokiego aromatu. Sprawdź, jak to zrobić.

Pomidory pochodzące z jesiennych i zimowych upraw nie smakują już tak dobrze, jak te letnie. Są one wodniste i mdłe oraz pozbawione aromatu. Jednak możemy to zmienić i poczuć realną różnicę, gdy po przyniesieniu pomidorów ze sklepu, zrobimy jedną rzecz. Sprawdź, jak poprawić smak pomidorów.

Co sprawia, że zimowe pomidory są mniej smaczne?

Pomidory kupowane w sklepie jesienią i zimą smakują całkowicie inaczej niż te letnie, ponieważ są one zrywane przed pełnym dojrzewaniem, aby mogły dłużej przetrwać transport oraz przechowywanie ich. W dodatku brak naturalnego światła przyczynia się do tego, że pomidory nie rozwijają w pełni swojego smaku i aromatu, który posiadają letnie okazy, dojrzewające w słońcu.

Co więcej, przechowywanie ich w chłodzie, tłumi ich zapach, a także sprawia, że pomidory stają się bardziej wodniste, przez co tracą na smaku. Na szczęście nie oznacza to wcale, że musimy przez cały ten okres spożywać niesmaczne pomidory, ponieważ możemy z łatwością poprawić ich smak i aromat. Wystarczy zrobić jedną, prostą rzecz.

Jak wzmocnić smak pomidorów? Wystarczy do tego jeden produkt

Chcąc dodać naszym pomidorom smaku i aromatu, możemy przyspieszyć ich dojrzewanie, używając do tego naturalnych metod. Nie jest to wbrew pozorom skomplikowane, ponieważ wystarczy nam odrobina wiedzy, a także pewien owoc.

Dzięki temu, że będzie on wydzielać specjalny gaz etylenowy, to wpłynie na dojrzewanie innych owoców oraz warzyw. Tym samym aktywuje procesy, które odpowiadają za ich smak oraz aromat. Wynika to z tego, że etylen zawarty w owocu będzie stymulował dojrzewanie pomidorów nawet po ich zbiorze. Sprawi to, że będą one bardziej soczyste, miękkie i nabiorą koloru oraz właściwego im smaku.

Do tego procesu możemy użyć banana lub jabłka. Ważne by owoce te były dojrzałe - im bardziej, tym lepiej, ponieważ będą wtedy wydzielały etylen w dużych ilościach. Stosując te konkretne owoce, nie będziemy musieli czekać długo na efekty. Jest to świetny, naturalny sposób na przywrócenie aromatu i smaku zimowym pomidorom.

Czytaj również: Wyłączasz kaloryfer na noc, żeby zmniejszyć rachunki? Oto co mówi ekspert

Proces dojrzewania pomidorów w domowych warunkach -  o czym pamiętać?

Przeprowadzanie procesu dojrzewania pomidorów w domu jest bardzo proste. Wystarczy wykonać kilka łatwych kroków, aby cieszyć się pysznymi i aromatycznymi pomidorami. Oto co należy zrobić:

  1. Przygotowujemy jabłko lub banana, pamiętając, by wybrać dojrzały egzemplarz, wydzielający więcej etylenu.
  2. Umieszczamy pomidory wraz z wybranym owocem w zamkniętej przestrzeni. Możemy do tego użyć papierowej torby lub pojemnika na żywność. Dzięki temu etylen skupi się w otoczeniu pomidorów i przyspieszy ich dojrzewanie.
  3. Czekamy 1-2 dni i wyciągamy nasze pomidory. Będą one miały intensywniejszy smak i zapach. Musimy jednak y kontrolować co jakiś czas cały proces i sprawdzać miękkość produktów.
  4. Po wyjęciu pomidorów przechowujmy je w cieple. Nie umieszczajmy ich w lodówce, ponieważ chłodne powietrze mogłoby odebrać im smak.

Co zrobić, gdy nie mamy owocu do przyspieszenia dojrzewania?

Natomiast jeżeli nie mamy akurat w domu owocu, który pomoże nam przyspieszyć dojrzewanie pomidorów lub po prostu nie mamy czasu, aby poczekać, aż proces się zakończy, możemy poprawić smak produktów za pomocą przypraw.

Wystarczy dodać nieco świeżych ziół, np. oregano czy bazylię, a dodatkowo skropić pomidory oliwą z oliwek. Dzięki temu wzmocnimy ich smak oraz dodamy im ciekawego aromatu.

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | triki | zakupy