To jedne z najzdrowszych owoców. Mamy je pod nosem, a często nie doceniamy
Jesień to czas, kiedy te niepozorne owoce smakują najlepiej. Dodatkowo idealnie komponują się z korzennymi, rozgrzewającymi przyprawami, które tak lubimy w chłodne dni. Przez to, że zawsze są pod ręką, często o nich zapominamy. A szkoda. Okazuje się, że kryją w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, które ochronią przed infekcjami i wzmocnią organizm. Przekonaj się, co sprawia, że warto włączyć jabłka do swojego codziennego jadłospisu.
Pomimo tego, że są pyszne i tanie, w sklepie często je omijamy. Okazuje się, że całkiem niesłusznie. Jabłka są cennym składnikiem, który powinien znajdować się w praktycznie każdym jadłospisie. Dowiedz się, dlaczego te owoce są takie zdrowe.
Co kryją w sobie jabłka? Przede wszystkim mnóstwo witamin. Znajdziemy w nich witaminę C, E czy witaminy z grupy B. Dodatkowo są w nich minerały i cenne związki odżywcze, jak fosfor, wapń, siarek, magnez, żelazo, beta-karoten, pektyny, kwas L-askorbinowy, polifenole, flawonole i antocyjany. Zawartość składników odżywczych w poszczególnych egzemplarzach może się różnić zależnie od gatunku jabłka oraz stopnia dojrzałości.
Jabłka nie mają sporo kalorii — jedno średnie jabłko ze skórką i gniazdem nasiennym waży ok. 180-190 g i zawiera ok. 95-100 kcal.
Jabłko pomimo swojej słodyczy, nie mają wysokiego indeksu glikemicznego. Z tego powodu polecane są osobom, cierpiącym na nadwagę, otyłość, a także cukrzycę typu 2. Zawierają sporo błonnika, głównie pektyn, które mają zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Regulują rytm wypróżnień i zapobiegają zaparciom. Dodatkowo zapewniają sytość po posiłku na długo.
Jabłka mają duży wpływ na wygląd naszej skóry. Zawartość witaminy E, C oraz antyoksydantów poprawiają wygląd skóry i spowalniają proces starzenia się organizmu. Przeciwutleniacze mają działanie przeciwzapalne i blokują działanie wolnych rodników, jednocześnie zmniejszając ryzyko wystąpienia w przyszłości nowotworów.
Dzięki potasowi oraz kwasowi foliowemu wzmacniają układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. Ich wpływ na zdrowie docenią osoby walczące z wysokim poziomem cholesterolu we krwi.
Zobacz także: Zaczyna się sezon na "boski owoc". Polacy rzadko go jedzą, a to skarbnica witamin
Jabłka szybko się nudzą, szczególnie jeśli jemy je jedynie w formie surowej. Ten owoc ma w sobie jednak sporo potencjału. Wynika to z tego, że dobrze smakuje pieczony czy gotowany. Dodatkowo można stosować go do potraw na słodko, jak i na słono.
Jabłka idealnie nadają się do deserów i śniadań na słodko, jak owsianki czy jogurty. Surowe jabłko wystarczy obrać ze skórki i uprażyć na odrobinie masła z cynamonem, aby nabrało miękkości i niepowtarzalnego aromatu. W ten sposób szybko uzyskamy pyszny dodatek, który wzbogaci zwykły posiłek. Starte jabłka mogą stać się składnikiem placuszków oraz racuchów. Pod koniec lata i na początku jesieni, kiedy owoce smakują najlepiej, warto wykorzystać je do domowych przetworów. Dzięki temu będziemy mogli mieć je zawsze pod ręką.
Potencjał jabłek jednak się tu nie kończy. Idealnie komponują się z różnymi rodzajami mięsa. Najlepiej smakują z pieczoną kaczką, wieprzowiną oraz smażoną wątróbką. Warto dodawać je również do zup w formie kremów. Idealnie komponują się z większością warzyw. Zapewnią daniu słodkości i niepowtarzalnego aromatu, którego nie uzyskalibyśmy w inny sposób.
Źródło: top.pl
Zobacz też:
Ten koktajl jest świetny do walki z oponką. Wystarczy pół szklanki, by podkręcić metabolizm
Ziemniaki w takiej formie są najzdrowsze. Szczególnie poleca się je seniorom
Ciasto na Wszystkich Świętych ma długą tradycję. Szkoda, że dziś mało kto o niej pamięta