Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta
Ten owoc niegdyś był niezwykle popularny, a dzisiaj o nim nikt nie pamięta. Na szczęście powoli się to zmienia, gdyż ponownie zaczyna mówić się głośno o walorach smakowych i zdrowotnych nieszpułki. A okazuje się, że ma ich całkiem sporo. Poznaj najważniejsze z nich i przekonaj się, jak ten super-owoc można włączyć do swojej codziennej diety.
Za czasów naszych babć nieszpułkę zwyczajną można było znaleźć przy niemal każdym domu. Jej owoce wykorzystywane były do robienia domowych przetworów, bo o ich zdrowotnych właściwościach i smakowitości wiadomo było już od dawna. Czy nieszpułka ma szansę ponownie zagościć w gronie popularnych owoców?
Nieszpułka pospolita, zwana również jadalną, należy do rodzin różowatych. Wywodzi się z obszarów Azji Mniejszej, a także południowo-wschodniej Europy. Uprawiana jest już od czasów starożytnych, gdyż smak i walory zdrowotne jej owoców doceniane były już w starożytnej Grecji czy Rzymie.
W Polsce ta roślina również cieszyła się do pewnego momentu sporą popularnością, by nagle popaść w zapomnienie. Mało kto wie, jak wyglądają jej owoce. Charakteryzują się niewielkim rozmiarem, a swoim kształtem przypominają malutką gruszkę bądź jabłko, tyle że o spłaszczonym kształcie.
Skórka owocu zazwyczaj przybiera brązową barwę i jest dość szorstka. Świeże owoce nieszpułki są twarde i cierpkie, by najlepszy smak uzyskać dopiero po przymrozkach. To właśnie wtedy stają się miękkie, słodkie i zachwycające w smaku.
Zobacz także: Pomaga pozbyć się zgagi i wspomaga odchudzanie. Dodaj do wody i wypij po przebudzeniu
Nic więc dziwnego, że w dawnych czasach owoce nieszpułki były tak uwielbiane i chętnie wykorzystywane. Niesłusznie odeszły w zapomnienie, gdyż za wyjątkowym smakiem podążają również właściwości zdrowotne. A wszystko to przez wartości odżywcze owoców nieszpułki.
Te niezwykle bogate są w witaminę C, która jest nieoceniona w kontekście odporności, a także liczne witaminy z grupy B oraz witaminę A, która z kolei wpływa na wzrok. Ponadto owoce nieszpułki zawierają wiele minerałów, takich jak potas, magnez, fosfor, wapń czy żelazo. Obecne są również w nich cenne przeciwutleniacze — flawonoidy.
Tak mały owoc posiada bogaty skład i tym samym niesie ze sobą wiele zalet. Między innymi polecany jest dla osób, które zmagają się z problemami z sercem, gdyż nieszpułka obfita jest w potas. Dodatkowo przez wysoką zawartość błonnika dobrze działa na pracę układu pokarmowego, zapobiegając między innymi zaparciom.
Obecne w nieszpułce witaminy z grupy B wpływają pozytywnie na pracę układu nerwowego i tym samym poprawiają koncentrację oraz pamięć. Na tym jednak wciąż nie koniec. Zawarte w owocach antyoksydanty wspierają organizm w walce z wolnymi rodnikami i tym samym opóźniają procesy starzenia.
Może cię zainteresować: Dolewaj po łyżce do herbaty. Przeziębienia będą cię omijać
Dojrzałe owoce nieszpułki są miękkie i słodkie w smaku, a więc mogą być jedzone surowe. Najczęściej jednak wykorzystywane są do robienia przetworów, takich jak dżemy i konfitury. Przygotowane są z nich również soki. Można więc włączyć je do swojej codziennej diety na różne sposoby.
Zdecydowanie warto, gdyż nieszpułka jest niezwykle zdrowym owocem. Smak przygotowanych z niej przetworów idealnie będzie komponować się z kanapkami i naleśnikami na słodko, ale również i z mięsami, na przykład z kaczki. Warto również sięgnąć po owoce nieszpułki i dodać je jako składnik do koktajlu czy smoothie. Można przygotować z nich także aromatyczny i słodki kompot.
Zobacz też:
Gotujesz tak ziemniaki? Przez ten błąd wychodzą twarde i tracą wartości odżywcze
Twoje prześcieradła wyglądają na szare i zużyte? Tak w mig przywrócisz im śnieżną biel