Reklama
Reklama

Dolewaj po łyżce do herbaty. Przeziębienia będą cię omijać

Jesień oraz zima to wyzwanie dla naszej odporności. Warto więc wspierać organizm, używając do tego naturalnych sposobów. Jednym z nich jest włączenie do swojej codzienności czarnego bzu. Występuje on w wielu postaciach i możemy go stosować na różne sposoby. Sprawdź, dlaczego warto korzystać z dobrodziejstwa czarnego bzu i jak go na co dzień używać, aby zadbać o swoje zdrowie.

Czarny bez jest doceniany od wieków. Nic w tym dziwnego, ponieważ to wyjątkowa roślina, która ma wiele cennych właściwości. Warto zwrócić na nią uwagę zwłaszcza teraz, jesienią oraz zimą, gdy nasza odporność potrzebuje wsparcia. Czarny bez jest niezastąpiony w tym aspekcie. Podpowiadamy, jak go stosować.

Czarny bez - co warto o nim wiedzieć?

Czarny bez znany jest także między innymi jako bez lekarski czy bez pospolity lub apteczny. Jego naukowa nazwa, czyli Sambucus nigra, pochodzi od ciemnych jagód rosnących na gałęziach tej rośliny. Samo pochodzenie czarnego bzu sięga już tysięcy lat. Od dawna czarny bez ceniony jest nie tylko za swoją kulinarną wartość, ale i za swoje właściwości prozdrowotne. Dla naszego zdrowia szczególnie cenne są kwiaty i owoce czarnego bzu.

Roślina ta zakwita na przełomie maja i czerwca. Tworzy wtedy drobne białe lub żółte skupiska kwiatów, które wydzielają miły zapach. To właśnie z kwiatów bzu produkowane są syropy, które możemy później wykorzystywać na wiele różnych sposobów.

Natomiast w sierpniu i wrześniu na roślinie pojawią się drobne, czarne i kuliste owoce. To z nich produkuje się soki, które także obfitują w składniki ważne dla naszego zdrowia.

Czytaj również: Tych produktów nie powinni jeść seniorzy. Źle wpływają na stawy

Jak czarny bez wpływa na nasze zdrowie? Jest szczególnie cenny jesienią i zimą

Nie bez powodu roślina ta doceniana była od wieków. Właściwości czarnego bzu wykorzystywane były w medycynie ludowej od dawna. Obecnie prozdrowotne działanie tej rośliny potwierdzają badania naukowe, dzięki którym wiadomo, że owoce czarnego bzu zawierają gamę składników bioaktywnych, które wspierają nie tylko naszą odporność, ale i ogólną kondycję organizmu. Zaliczamy do nich:

  • witaminę C,
  • witaminy z grupy B,
  • pektyny,
  • kwasy organiczne - octowy, walerianowy, jabłkowy, benzoesowy i szikimowy,
  • antocyjany.

Co więcej, właściwości lecznicze wykazują nie tylko owoce, ale także kwiaty czarnego bzu. Możemy w nich znaleźć między innymi flawonoidy, sterole, olejki eteryczne czy fenolokwasy. Są one również źródłem soli mineralnych i garbników.

Dzięki tym wielu cennym składnikom czarny bez potrafi świetnie działać na nasz organizm. Wykazuje on działanie przeciwzapalne, wykrztuśne, immunomodulujące, antyoksydacyjne i napotne. Pozwala to wzmacniać odporność zarówno u osób zdrowych, jak i tych, które borykają się z przeziębieniem.

Z tego powodu czarny bez jest zalecany zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na infekcje. Według przeprowadzonych badań regularne spożywanie czarnego bzu potrafi skrócić czas trwania przeziębienia, poprawić odporność, a także zmniejszyć nasilenie objawów grypy.

Jak stosować czarny bez jesienią?

Czarny bez można stosować na wiele różnych sposobów. Jesienią jednak warto postawić na gorące napoje, które nie tylko będą miały działanie prozdrowotne, ale i dodatkowo nas rozgrzeją. Wobec tego, gdy zauważymy u siebie pierwsze oznaki przeziębienia, warto przygotować herbatkę z czarnego bzu.

W tym celu należy do filiżanki wsypać 1-2 łyżki stołowe suszonych kwiatów czarnego bzu i zalać je wrzątkiem. Przykrywamy filiżankę na 10-15 minut, a następnie przecedzamy napój i spożywamy go na gorąco.

Innym sposobem jest wyposażenie się w syrop z czarnego bzu i dolewanie go do herbaty. Nie tylko poprawimy jej smak, ale i zyskamy cenne dla zdrowia składniki. Musimy jedynie do gorącej herbaty dodać 1-2 łyżki soku z czarnego bzu. Warto wzbogacić napój o cytrynę, która dodatkowo wzmocni nasz organizm.

Zobacz też:

Mało znany sposób na chrypkę. Syrop z tego owocu zadziała lepiej niż drogie leki

Wcale nie ryż. Najlepszy pochłaniacz wilgoci zrobisz z tej przyprawy

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | domowe sposoby