Reklama
Reklama

Tych produktów nie powinni jeść seniorzy. Źle wpływają na stawy

W przypadku, gdy cierpimy na problemy ze stawami lub mamy zdiagnozowane reumatoidalne zapalenie stawów, to powinniśmy zwrócić uwagę na swoją dietę. Okazuje się bowiem, że jedzenie niektórych produktów, może przyczyniać się do nasilenia dolegliwości bólowych, obrzęków oraz powodować sztywność stawów. Sprawdź, czego unikać, a co jeść, aby wzmocnić swoje stawy.

Problemy ze stawami to coś, co dotyka wiele osób, a w szczególności seniorów. Jest to kłopot, który ogranicza codzienne funkcjonowanie i sprawia wiele bólu. Co więcej, nieprawidłowa dieta może przyczynić się do nasilenia się objawów. Warto więc wiedzieć, jakich produktów nie spożywać, gdy cierpimy na reumatoidalne zapalenie stawów lub mamy długotrwałe problemy ze stawami.

Jakich produktów unikać, jeśli mamy problemy ze stawami?

Dolegliwości bólowe podczas reumatoidalnego zapalenia stawów mogą być nasilane poprzez spożywanie niektórych produktów. Warto więc wiedzieć, czego unikać w swojej diecie, aby lepiej się czuć.

Według badań ból nasilany jest przez jedzenie produktów, zawierających gluten. Zwłaszcza w przypadku osób, cierpiących na nietolerancję tego składnika. Jednak nie wystarczy tylko unikać pieczywa i produktów mącznych, ponieważ gluten dodawany jest do wielu różnych produktów, których zazwyczaj nie kojarzymy z mąką i ziarnami zbóż. Przykładem jest pasztet.

Co więcej, osoby borykające się z problemami ze stawami nie powinny jeść składników, zawierających tłuszcze trans oraz tłuszcze nasycone. W tym przypadku szkodliwe mogą okazać się nawet te tłuszcze, które zazwyczaj uważa się za cenne dla naszego organizmu. Mowa o wielonienasyconych tłuszczach omega-6, jeśli ich zawartość w produkcie przekracza ilość kwasów omega 3. Tłuszcze trans znajdują się m.in. w maśle, margarynie, ciastkach, herbatnikach, daniach fast food, słodyczach, zupach w proszku czy serkach topionych.

Dodatkowo osoby cierpiące na zapalenie stawów powinny unikać produktów, które obfitują w cukier. Obecny jest on oczywiście w słodyczach, ale i jogurtach owocowych, sosach, musztardach, keczupach czy gazowanych napojach.

Czytaj również: Kaloryfer jest ciepły na górze i zimny na dole? Postępuj w ten sposób

Co jeść, aby zadbać o swoje stawy? Te produkt warto włączyć do codziennej diety

Wiedząc już jakich produktów unikać podczas problemów ze stawami, warto również mieć świadomość, jakich składników należy dostarczać swojemu organizmowi. Stawy potrzebują do budowy i regeneracji m.in. wapnia, fosforu, białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy D, C i E oraz cynku. Istotne jest także zadbanie o obecność kolagenu.

Na zdrowe stawy polecana jest m.in. dieta śródziemnomorska lub odpowiednio zbilansowana dieta wegetariańska. Niezbędnych składników dostarczają w nich warzywa oraz owoce. Natomiast źródłem kwasów omega-3 oraz witaminy A będą orzechy, oraz nasiona.

Warto także do swojej diety wprowadzić tłuste ryby morskie, które są bogate w witaminę D3. Jest ona potrzebna do budowania oraz do funkcjonowania układu kostno-stawowego. Oprócz tego produktami, które wykazują silne działanie przeciwzapalne, są olej rzepakowy oraz olej lniany. Pamiętajmy jednak, że muszą być one zimno tłoczone oraz dodawane na surowo do dań i sałatek, ponieważ podczas obróbki termicznej ich cenne właściwości znikają.

Zobacz też:

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

Nie musisz wymieniać zardzewiałej baterii łazienkowej. Wyczyścisz ją szybko i za grosze

Dzięki tym trikom szybko obierzesz czosnek. Tę kuchenną sztuczkę warto znać

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | senior