Reklama
Reklama

To niepozorne warzywo jest skarbnicą witamin. Polacy jedzą stanowczo zbyt rzadko

Warzywa i owoce są bardzo ważnym elementem diety. Dostarczają wielu cennych składników, wspierając zdrowie organizmu. Nieco zapomnianym warzywem, zbyt rzadko jedzonym przez Polaków jest jarmuż. Sprawdź właściwości zdrowotne tego superfoodu, a zapragniesz wdrożyć go do swojego jadłospisu.

Jarmuż należy do najstarszych odmian kapusty. Cechują go kędzierzawe i pofalowane liście o zielonej albo fioletowej barwie. Stanowi ciekawą ozdobę półmisków, jednak ma do zaoferowania znacznie więcej. To warzywo wspiera zdrowie organizmu, a do tego można wykorzystać je w kuchni na wiele sposobów

Dlaczego warto jeść jarmuż? Szereg właściwości prozdrowotnych

Jarmuż ma w swoim składzie witaminy: A, C, K oraz minerały tj. żelazo, potas i wapń. Stanowi źródło zdrowych węglowodanów i zawiera więcej białka niż inne kapusty. 

Ze względu na zawartość sulforafanu, będącego przeciwutleniaczem, wykazuje właściwości antynowotworowe. Włączając go do diety, zapobiegamy nowotworowi żołądka, jelita grubego, wątroby, prostaty, pęcherza moczowego i piersi. 

Ten superfood jest bogaty w polifenole, czyli związki organiczne, działające antyoksydacyjnie. Zapobiegają procesom starzenia się oraz nowotworom

Oprócz tego jarmuż za sprawą beta-karotenu oraz luteiny zmniejsza ryzyko wystąpienia kurzej ślepoty i innych dolegliwości związanych ze wzrokiem. Poza tym wspiera pracę układu sercowo-naczyniowego i krążenia, regulując ciśnienie krwi.

Gdy włączamy to warzywo do diety, to zapobiegamy anemii, zmniejszamy ryzyko wystąpienia miażdżycy i wspomagamy leczenie wrzodów na żołądku i dwunastnicy

Pamiętajmy jednak, że jarmużu nie mogą spożywać osoby cierpiące na kamicę nerkową i choroby związane z tarczycą. Jedzony w dużych ilościach powoduje wzdęcia, na co powinny zwrócić uwagę borykający się z zespołem jelita drażliwego. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jesienny koktajl z dyni. Na co działa oraz jakie ma właściwości?

Jarmuż w kuchni - propozycje przyrządzenia

Jarmuż jest niskokaloryczny (tylko 49 kalorii w 100 g). Osoby będące na diecie odchudzającej mogą zatem śmiało wdrożyć go do jadłospisu. W zależności od odmiany ma pieprzny, gorzkawy albo słodki smak.

To warzywo możemy jeść na surowo, dodając je do sałatek czy surówek. Zachowuje wtedy najwięcej właściwości odżywczych. 

Nie każdy jednak polubi smak i twardą konsystencję jarmużu. Właśnie dlatego warto przyrządzić go, podobnie jak szpinak. Usuwamy z niego twarde łodygi, myjemy liście i gotujemy je w osolonej wodzie przez parę minut. Następnie podsmażamy te części na patelni na maśle z czosnkiem. W takiej postaci idealnie komponuje się z sałatkami, makaronem albo ryżem. 

Polecamy dodawanie tego superfoodu do koktajli, zup i zapiekanek. Wiele osób przyrządza z niego pesto, a nawet chipsy. 

Nie zapominajmy, że warzywo należy przechowywać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Jego nadmiar możemy zamrozić, dzięki czemu zniwelujemy gorycz z liści. 

Zobacz też:

Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle

Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie