Reklama
Reklama

To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają jeść regularnie, a mało kto je zbiera

Te grzyby są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Rosną one w polskich lasach i pomimo wielu cennych właściwości, wciąż nie są popularnym okazem zbieranym w trakcie grzybobrania. Jest to błąd, ponieważ nie tylko wpłyną one świetnie na nasze zdrowie, ale i możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów w kuchni. Sprawdź, co warto wiedzieć o boczniakach.

Boczniaki to grzyby, które rosną w naszych lasach od jesieni do wiosny, często tworząc okazałe grupy. Są one uznawane za jedne z najzdrowszych okazów, a mimo to wciąż wiele osób pomija je podczas grzybobrania. Warto więc sięgnąć po nie i wprowadzić je do swojej diety, ponieważ mogą znakomicie wpłynąć na nasze zdrowie. Podpowiadamy, jakie właściwości mają boczniaki.

Boczniaki - jak wyglądają?

Boczniaki mogą różnie wyglądać w zależności od tego, z jakim konkretnie gatunkiem mamy do czynienia. Jednak większość z nich składa się z krótkiego trzonu oraz z dużego kapelusza, który pod spodem ma blaszki. Wyjątek stanowi boczniak królewski, w którego przypadku większą częścią grzyba jest trzon.

Natomiast najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, który ma owocnik o średnicy 5-25 cm. U młodych grzybów jego kształt jest łukowaty oraz ma podwinięty, ostry brzeg. Natomiast u starszych okazów staje się on muszlowaty i przypomina kształtem ostrygę.

Grzyb ten jest miękki i sprężysty. Jeśli chodzi o kolor, to może być on beżowy, szary, brązowy, a czasem nawet niebieskawy czy fioletowy. U starszych i większych grzybów barwa ta staje się jaśniejsza. Powierzchnia boczniaka ostrygowatego jest matowa i sucha. Jego blaszki są szerokie oraz gęsto ułożone. Zbierają się one na trzonie o długości 1-4 cm przyrastającym bokiem do drzewa, jeśli mowa o okazie dzikorosnącym lub do paczki z grzybnią w przypadku hodowlanego grzyba.

Czytaj również: Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki

Dlaczego warto włączyć do swojej diety boczniaki ? To skarbnica cennych właściwości

Boczniaki przez doświadczonych grzybiarzy oraz dietetyków są doceniane ze względu na ich smak, oraz korzyści zdrowotne. Są to grzyby obfitujące w cenne składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, różnego rodzaju witaminy oraz przeciwutleniacze.

Co więcej, boczniaki są niskokaloryczne i mają naturalny smak umami. Wobec tego są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Według dietetyków regularne spożywanie tych grzybów niesie za sobą wiele zalet. Oto one:

  • Wzmocnienie odporności - boczniaki zawierają beta-glukany, dzięki czemu stymulują układ odpornościowy. Sprawia to, że mogą skutecznie chronić nas przed infekcjami.
  • Wsparcie układu pokarmowego - z racji tego, że w boczniakach zawarty jest błonnik, to reguluje on pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu - wspomniany błonnik pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Tym samym spożywanie boczniaków zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Dostarczanie białka - boczniaki są świetnym źródłem białka roślinnego. Wobec tego warto je dodać do swojej diety, zwłaszcza gdy jesteśmy wegetarianami lub weganami.

Boczniaki podbijają kuchnię. Jak można je wykorzystać?

Boczniaki są nie tylko niezwykle zdrowe, ale i bardzo wszechstronne w kuchni. Możemy przygotowywać je na wiele sposobów, ponieważ dobrze smakują zarówno smażone, duszone, jak i grillowane. Mogą być także aromatycznym dodatkiem do zup i sosów.

Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania dania z użyciem boczniaków, to należy odpowiednio je oczyścić. Najlepiej robić to za pomocą szczoteczki. Należy także usunąć twardy trzon. Równocześnie pamiętajmy, aby nie moczyć boczniaków, ponieważ chłoną one wodę jak gąbka i w rezultacie tracą swój smak.

Jeśli chodzi o dania, które można przygotować, używając tych zdrowych i smacznych grzybów, to wybór jest naprawdę duży. Oto najpopularniejsze pomysły na wykorzystanie boczniaków w kuchni:

  • zupa krem z boczniaków,
  • boczniaki w panierce,
  • boczniaki z makaronem,
  • boczniaki z cukinią i pomidorami,
  • boczniaki w sosie sojowym,
  • pieczone boczniaki z warzywami.


Zobacz też:

Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować

Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta

Weź na cmentarz i posyp tym miejsce wokół grobu. Unikniesz wielu problemów

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | grzyby