To najzdrowsze grzyby. Dietetycy zalecają jeść regularnie, a mało kto je zbiera
Te grzyby są nie tylko bardzo smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Rosną one w polskich lasach i pomimo wielu cennych właściwości, wciąż nie są popularnym okazem zbieranym w trakcie grzybobrania. Jest to błąd, ponieważ nie tylko wpłyną one świetnie na nasze zdrowie, ale i możemy wykorzystać je na wiele różnych sposobów w kuchni. Sprawdź, co warto wiedzieć o boczniakach.
Boczniaki to grzyby, które rosną w naszych lasach od jesieni do wiosny, często tworząc okazałe grupy. Są one uznawane za jedne z najzdrowszych okazów, a mimo to wciąż wiele osób pomija je podczas grzybobrania. Warto więc sięgnąć po nie i wprowadzić je do swojej diety, ponieważ mogą znakomicie wpłynąć na nasze zdrowie. Podpowiadamy, jakie właściwości mają boczniaki.
Boczniaki mogą różnie wyglądać w zależności od tego, z jakim konkretnie gatunkiem mamy do czynienia. Jednak większość z nich składa się z krótkiego trzonu oraz z dużego kapelusza, który pod spodem ma blaszki. Wyjątek stanowi boczniak królewski, w którego przypadku większą częścią grzyba jest trzon.
Natomiast najbardziej popularny jest boczniak ostrygowaty, który ma owocnik o średnicy 5-25 cm. U młodych grzybów jego kształt jest łukowaty oraz ma podwinięty, ostry brzeg. Natomiast u starszych okazów staje się on muszlowaty i przypomina kształtem ostrygę.
Grzyb ten jest miękki i sprężysty. Jeśli chodzi o kolor, to może być on beżowy, szary, brązowy, a czasem nawet niebieskawy czy fioletowy. U starszych i większych grzybów barwa ta staje się jaśniejsza. Powierzchnia boczniaka ostrygowatego jest matowa i sucha. Jego blaszki są szerokie oraz gęsto ułożone. Zbierają się one na trzonie o długości 1-4 cm przyrastającym bokiem do drzewa, jeśli mowa o okazie dzikorosnącym lub do paczki z grzybnią w przypadku hodowlanego grzyba.
Czytaj również: Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki
Boczniaki przez doświadczonych grzybiarzy oraz dietetyków są doceniane ze względu na ich smak, oraz korzyści zdrowotne. Są to grzyby obfitujące w cenne składniki odżywcze, takie jak białko, błonnik, różnego rodzaju witaminy oraz przeciwutleniacze.
Co więcej, boczniaki są niskokaloryczne i mają naturalny smak umami. Wobec tego są nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne. Według dietetyków regularne spożywanie tych grzybów niesie za sobą wiele zalet. Oto one:
- Wzmocnienie odporności - boczniaki zawierają beta-glukany, dzięki czemu stymulują układ odpornościowy. Sprawia to, że mogą skutecznie chronić nas przed infekcjami.
- Wsparcie układu pokarmowego - z racji tego, że w boczniakach zawarty jest błonnik, to reguluje on pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.
- Obniżenie poziomu cholesterolu - wspomniany błonnik pomaga także obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Tym samym spożywanie boczniaków zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Dostarczanie białka - boczniaki są świetnym źródłem białka roślinnego. Wobec tego warto je dodać do swojej diety, zwłaszcza gdy jesteśmy wegetarianami lub weganami.
Boczniaki są nie tylko niezwykle zdrowe, ale i bardzo wszechstronne w kuchni. Możemy przygotowywać je na wiele sposobów, ponieważ dobrze smakują zarówno smażone, duszone, jak i grillowane. Mogą być także aromatycznym dodatkiem do zup i sosów.
Zanim jednak przejdziemy do przygotowywania dania z użyciem boczniaków, to należy odpowiednio je oczyścić. Najlepiej robić to za pomocą szczoteczki. Należy także usunąć twardy trzon. Równocześnie pamiętajmy, aby nie moczyć boczniaków, ponieważ chłoną one wodę jak gąbka i w rezultacie tracą swój smak.
Jeśli chodzi o dania, które można przygotować, używając tych zdrowych i smacznych grzybów, to wybór jest naprawdę duży. Oto najpopularniejsze pomysły na wykorzystanie boczniaków w kuchni:
- zupa krem z boczniaków,
- boczniaki w panierce,
- boczniaki z makaronem,
- boczniaki z cukinią i pomidorami,
- boczniaki w sosie sojowym,
- pieczone boczniaki z warzywami.
Zobacz też:
Wsyp do woreczka i zostaw w samochodzie. Szyby przestaną parować
Ten owoc poprawia pamięć. Kiedyś wszyscy się zajadali, dziś mało kto go pamięta
Weź na cmentarz i posyp tym miejsce wokół grobu. Unikniesz wielu problemów