Reklama
Reklama

Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz

Rydz jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej poszukiwanych grzybów. Docenia się go przede wszystkim za jego bardzo delikatny i orzechowy smak, który sprawia, że jest to prawdziwy kuchenny rarytas. Niestety grzyb ten z wyglądu jest podobny do lisówki pomarańczowej, która jest niejadalna i w wielu przypadkach wywołuje zatrucia. Sprawdź, jak odróżnić te dwa gatunki podczas grzybobrania.

Rydz i lisówka pomarańczowa to grzyby, które często są mylone. Ich błędne rozróżnienie może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, ponieważ lisówka nie tylko jest niejadalna, ale i może doprowadzić do zatrucia. Rydz natomiast uchodzi za wyjątkowy smakołyk w polskiej kuchni. Warto więc wiedzieć, jak odróżnić te grzyby.  

Gdzie rosną te grzyby? Na to warto zwrócić uwagę

Pierwszą kwestią, która pomoże nam odróżnić rydza od lisówki pomarańczowej, jest świadomość tego, gdzie rosną te grzyby. Może być to dobrą wskazówką, która uchroni nas przed błędem. Rydz zazwyczaj rośnie pod sosnami. Często spotkać można go w piaskowych i kwaśnych glebach w lasach iglastych, w których rosną młode sosny.

Natomiast lisówkę pomarańczową można zaobserwować w różnych środowiskach - obecna jest zarówno w lasach iglastych, jak i iglastych. Spotkać ją można nawet w miejscach mocno zacienionych.

Czytaj również: Są smaczne i zdrowe, ale wielu grzybiarzy je omija. To błąd

Jak odróżnić rydza od lisówki? Te cechy są kluczowe

Rydz jest grzybem o charakterystycznym, pomarańczowym kapeluszu, który ma wyraźne, koncentryczne barwne strefy. Mogą mieć one różne odcienie, od mocno pomarańczowego po czerwonawy. Często po dotknięciu lub uszkodzeniu kapelusza rydza, możemy zauważyć na nim zielonkawy odcień.

Jeśli chodzi o trzon rydza, to on także ma pomarańczowy kolor. Czasem widoczne są na nim zielone plamy, które zazwyczaj pojawiają się w miejscach uszkodzenia. Natomiast lisówka pomarańczowa ma jednolity pomarańczowy kapelusz, pozbawiony jakichkolwiek charakterystycznych stref. Zazwyczaj jest on bardziej płaski. Trzon lisówki także jest pomarańczowy, ale bardziej elastyczny i cieńszy niż w przypadku rydza.

Warto również zwrócić uwagę na blaszki. W przypadku rydza są one dość gęste, pomarańczowe oraz opadające na trzon. Z kolei lisówka ma blaszki cieńsze i mniej zwarte. Ważną kwestią jest także to, że blaszki lisówki rozwidlają się i rozgałęziają, czego nie zauważymy u rydza.

Istotną różnicą jest również fakt, że rydz po uszkodzeniu wydziela pomarańczowe mleczko, które może zmieniać kolor na zielony pod wpływem powietrza. Natomiast lisówka nie wydziela mleczka. Jest to kluczowa cecha, która pozwoli nam odróżnić te dwa gatunki grzybów.

Czym jeszcze się różni rydz od lisówki pomarańczowej?

Oprócz cech zewnętrznych grzyby te różnią się między sobą zapachem oraz smakiem. Jeśli chodzi o rydza, to jego aromat jest delikatny i lekko owocowy. W przypadku lisówki niewyczuwalny jest żaden wyrazisty zapach.

Rydz ma także przyjemny, orzechowy posmak, doceniany przez doświadczonych grzybiarzy. Może być on spożywany na surowo po lekkim posoleniu go, co świadczy o tym, że jest niezwykle delikatnym i smacznym okazem. Natomiast lisówka pomarańczowa jest łykowata i gorzka w smaku.

Zobacz też:

Wsyp do porannej kawy. Świetnie smakuje, a do tego pomaga usunąć boczki

Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję

Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: triki | grzyby