Wygląda jak gąbka, smakuje jak orzechy. Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy
Ten grzyb często jest obojętnie pomijany przez początkujących grzybiarzy. Jest to spory błąd, ponieważ wyróżnia go nie tylko nietypowy wygląd, ale i wyśmienity smak, który sprawia, że możemy go wykorzystać w kuchni do wielu różnych dań. Mowa o siedzuniu sosnowym, który jest prawdziwym rarytasem dla doświadczonych grzybiarzy. Sprawdź, jak wygląda i gdzie go można spotkać.
Podczas grzybobrania często nieświadomie pomijamy niektóre z okazów, myśląc, że nie są one jadalne. Często zdarza się to w przypadku siedzunia sosnowego, czyli grzyba, który nie tylko bardzo ciekawie wygląda, ale i znakomicie smakuje. Doświadczeni grzybiarze traktują go jak Święty Graal.
Siedzuń sosnowy to grzyb zwany również między innymi kozią brodą. Jest to okaz, na który nie każdy zwraca uwagę, ale u doświadczonego grzybiarza wywołuje on uśmiech, gdy go znajdzie. Siedzuń sosnowy wyróżnia się nieregularną strukturą i przypominają z wyglądu morskie gąbki.
Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb ma niesamowity smak i potrafi zaskakiwać. Siedzuń sosnowy cechuje łagodny, lekko orzechowy posmak. Nie bez znaczenia jest również jego mięsista struktura, która sprawia, że jest to grzyb równocześnie soczysty, jak i delikatnie chrupiący. Dzięki temu ma on wiele zastosowań w kuchni, więc warto po niego sięgnąć, gdy mijamy go w lesie.
Jednak wybierając się do lasu, warto wiedzieć, w jakich konkretnie miejscach należy szukać siedzunia sosnowego. Zgodnie z jego nazwą, żyje on w symbiozie z sosnami. Najczęściej okaz ten znajdziemy w lasach iglastych, w których rośnie wiele starych drzew.
Oprócz tego warto wiedzieć, że siedzuń sosnowy dobrze czuje się w wilgotnych, ale nie za mokrych miejscach. Przyczynia się to do tego, że najłatwiej znaleźć go późnym latem lub jesienią. Kiedy już ujrzymy ten wyjątkowy okaz, musimy wiedzieć, jak prawidłowo go zrywać. W tym celu należy podciąć grzyb tuż przy jego podstawie. Jeżeli nie uszkodzimy podziemnej części okazu, to będzie on mógł w przyszłości wyrosnąć ponownie w tym samym miejscu.
Czytaj również: Wrócisz z lasu z pełnym koszem grzybów. Wystarczy, że zajrzysz pod te drzewa
Siedzuń sosnowy pomimo swojego charakterystycznego wyglądu, wciąż może być pomylony z niebezpiecznym okazem. Mowa o trującej koralówce strojnej. Tak samo, jak siedzuń ma ona rozgałęzioną strukturę, przypominającą koralowce. Może być to mylące dla początkujących grzybiarzy, dlatego należy zachować ostrożność.
Wśród różnic pomiędzy tymi dwoma okazami można wskazać m.in. to, że koralówka ma bardziej intensywny kolor. Może mieć odcień różowawy, żółtawy lub pomarańczowy. Natomiast siedzuń sosnowy ma jednolitą i kremową barwę. Tym, co różni również te dwa grzyby jest fakt, że koralówka zazwyczaj rośnie w lasach iglastych.
Zebranie siedzunia sosnowego otwiera nam wiele nowych możliwości w kuchni. Jest to grzyb uniwersalny, który świetnie współgra z wieloma różnymi daniami. Nadaje się on do smażenia, duszenia czy pieczenia.
Po pokrojeniu go na mniejsze kawałki śmiało możemy go dodawać do sosów, zup lub do risotto. Subtelny smak siedzunia sosnowego warto połączyć z masłem, czosnkiem lub ze świeżymi ziołami. Bardzo często grzyb ten przyrządzany jest w formie smażonej na maśle i podawanej z niewielką ilością śmietany. Jest to bardzo prosta potrawa, która idealnie wydobywa orzechowe aromaty grzyba.
Oprócz tego siedzunia sosnowego możemy suszyć lub marynować. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się jego smakiem przez całą zimę.
Zobacz też:
Jak często trzeba zmieniać poszewkę na poduszkę? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Wiesz, gdzie wyrzucić puszkę po rybie? Prawie każdy robi to źle
Rachunki za ogrzewanie spadną w mgnieniu oka. Wystarczy, że przykleisz to do okien