W tych miejscach nie zbieraj grzybów. GIS ostrzega przed zatruciem
Sezon na zbieranie grzybów trwa w najlepsze. Grzybiarze ruszają do lasów w poszukiwaniu jadalnych okazów, które później wykorzystają w wielu daniach. Okazuje się jednak, że nie na każdym terenie można zbierać grzyby. GIS wskazał konkretne miejsca, tym samym ostrzegając przed zatruciem. Lepiej unikać ich jak ognia.
Wybierasz się w najbliższym czasie na grzyby? Jeśli planujesz wyruszyć na grzybobranie, to najpierw sprawdź miejsca, które lepiej omijać z daleka. Na konkretnych terenach okazy mogą być trujące. Warto również stosować pewne zasady podczas ich zbierania. Zadbaj o swoje bezpieczeństwo.
Sanepid wystosował oświadczenie dotyczące zbierania grzybów. Ostrzega, aby nie wybierać się na tereny, gdzie była powódź. Dlaczego to takie ważne?
Fala powodziowa niosła za sobą zanieczyszczenia, które mogły zostać wchłonięte przez okazy. Mowa szczególnie o metalach ciężkich i toksynach. Spożycie grzybów po powodzi może spowodować zatrucie.
GIS ostrzega także przed zbieraniem nieznanych grzybów. Zostawiajmy zatem okazy, co do których mamy wątpliwości. Możemy ewentualnie zanieść je do stacji sanitarno-epidemiologicznej, gdzie zostaną zweryfikowane przez ekspertów.
Jeśli natomiast nie mamy po drodze do stacji sanepidu, to wtedy możemy korzystać z atlasów albo specjalnych aplikacji do sprawdzania grzybów.
Poza tym początkujący grzybiarze powinni skupić się tylko na grzybach rurkowych. Wśród nich nie ma gatunków trujących, w przeciwieństwie do tych blaszkowatych.
W trakcie grzybobrania polecamy też zbieranie zdobyczy do koszyka, a nie do torebki foliowej. Okazy mogą zaparzyć się w foliówce i w efekcie nam zaszkodzić.
Warto również obalić dwa popularne mity związane z grzybami. Nie zawsze okazy trujące są sine po przekrojeniu i piekące w smaku. Przykładowo stanowiący zagrożenie muchomor sromotnikowy nie piecze języka, a jadalny koźlarz sinieje.
Jeszcze innym mitem jest to, że grzyby są jadalne, jeśli zostały nadgryzione przez ślimaka czy owada. Pamiętajmy, że substancje trujące dla człowieka nie muszą być szkodliwe dla zwierząt.
Zobacz też:
Buty ślizgają się na śniegu i lodzie? Spryskaj je tym, a unikniesz upadku
Zaklej pomidory taśmą w ten sposób, a się nie zepsują. Będą świeże przez 2 tygodnie
Nazywają ją “czarnym klejnotem kuchni”. W Polsce rzadko jedzona, choć ma mnóstwo zalet