Są smaczne i zdrowe, ale wielu grzybiarzy je omija. To błąd
Podczas grzybobrania niektóre gatunki grzybów uważane są za prawdziwą zdobycz, inne zaś często są pomijane, pomimo tego, że zaliczają się do tych jadalnych. Tak jest w przypadku maślaka pstrego, który nie należy do grona chętnie zbieranych grzybów. Warto jednak dać mu szansę, zwłaszcza że posiada wiele kulinarnych zastosowań.
Jesień to dla wielu ulubiony czas w roku i nie chodzi tutaj o malownicze pejzaże, a o pełnie sezonu na grzyby. Zazwyczaj grzybiarze poszukują prawdziwków, kurek czy koźlarzy, pomijając inne, mniej znane gatunki. Te również potrafią być smakowite i posiadać całkiem szerokie zastosowanie w kuchni. Dobrym przykładem na to jest maślak pstry.
Maślak pstry to powszechnie porastający polskie lasy grzyb, który należy do rodziny maślakowatych. Poprzez swój wygląd, a także specyficzny zapach nie jest chętnie zbierany przez grzybiarzy. Jego kapelusz jest barwy jasnobrązowej lub oliwkowej, często z nieregularną strukturą, co zdecydowanie odróżnia go od innych maślaków.
Struktura kapelusza jest matowa i nie posiada charakterystycznej dla maślaków śliskiej warstwy, którą trzeba obierać. Trzon maślaka pstrego jest natomiast dość krótki i gruby, o barwie podobnej do kapelusza.
Gatunek ten rośnie głównie w lasach iglastych, najchętniej upatrując sobie miejsca pod sosnami, w miejscach wilgotnych. Można go znaleźć od lata aż do później jesieni. Pomimo tego, że chwilami gęsto porasta lasy, jest pomijany przez wielu grzybiarzy.
Warto jednak wiedzieć, że maślak pstry jest w pełni jadalny. I choć nie jest takim rarytasem jak prawdziwki czy koźlarze, wciąż może przynieść sporą satysfakcję.
Zobacz także: Mało kto wie, jak zdrowe są te grzyby. Właśnie zaczął się na nie sezon
Maślak pstry znany jest również pod takimi nazwami jak twardzioszek, łosiak, bagniak czy jakubek. Sporo grzybiarzy go pomija, inni doceniają za posmak nieco specyficzny, lecz i przyjemnie orzechowy. Warto wiedzieć, że rośnie zazwyczaj w skupiskach, a więc znalezienie jednego, najczęściej równoznaczne jest z pełnym koszykiem. Takie zbiory można wykorzystać na kilka sposobów.
Tak jak w przypadku innych grzybów, maślaka pstrego można przygotować w formie smażonej. W połączeniu z cebulką i śmietaną wychodzi smakowicie. Po wymieszaniu z innymi grzybami sprawdza się jako farsz do krokietów i pierogów.
Maślak pstry smakuje jednak najlepiej w postaci marynowanej. Zdaniem niektórych osób, to jeden z najlepszych grzybów, jeśli chodzi o marynowanie. W takiej formie stanowi smaczną przystawkę bądź przekąskę. Warto jednak pokusić się o dodanie do słoików z grzybami po kilka piórek cebuli, które wzmocnią oraz podkreślą smak maślaków pstrych.
Tak jak inne grzyby jadalne, maślak pstry zasługuje na większe zainteresowanie ze strony grzybiarzy. Swoim wyglądem być może nie przykuwa uwagi, jednak odpowiednio przygotowany, smakiem zdecydowanie może zachwycić. Warto zapoznać się z jego specyfiką, by móc go poszukiwać podczas następnego grzybobrania.
Może cię zainteresować: Grzybów w lasach mało, a stamtąd wynoszą pełne kosze. Podpowiadają, gdzie się wybrać
Zobacz też:
Babcia zawsze podawała mi go na przeziębienie. Piję przez całą jesień i nie choruję
Wyglądają jak rydze, lecz są niejadalne. W ten sposób je odróżnisz
Uważaj na tego grzyba. Gdy trafi do garnka, całkiem zepsuje smak zupy