Usuwasz białą skórkę z pomarańczy i mandarynek? To błąd
Grudzień to okres, który nieodłącznie kojarzy nam się z pomarańczami i mandarynkami. Spożywanie tych owoców jest nie tylko przyjemne, ale i bardzo zdrowe. Możemy jednak jeszcze bardziej zadbać o dostarczanie cennych składników do organizmu, jeśli nie będziemy obierać cytrusów z białych części. Sprawdź, dlaczego warto je pozostawić.
Biała część, znajdująca się pomiędzy miąższem a skórką cytrusów, bardzo często jest obierana i wyrzucana. Nie jest ona zbytnio lubiana, ze względu na swój gorzkawy smak i gąbczastą strukturę. Jest to jednak niemały błąd, ponieważ to właśnie ten element jest prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Podpowiadamy, dlaczego warto spożywać także tę część owoców i jakie korzyści może ona przynieść.
Cytrusy znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Idealnym przykładem na to są pomarańcze. To niskokaloryczne owoce, które nie zawierają sodu, cholesterolu ani tłuszczu. Są za to znakomitym źródłem witaminy C, która wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego, a w dodatku jest silnym przeciwutleniaczem, chroniącym nasze komórki poprzez usuwanie szkodliwych wolnych rodników.
Co więcej, pomarańcza obfituje również w potas, cholinę, kwas foliowy oraz witaminę B, a także w błonnik. Warto także wprowadzić do swojego jadłospisu mandarynki, które stanowią dobre źródło witaminy A i C. Oprócz tego zawierają one silne antyoksydanty. Co więcej, pomagają one utrzymać dobry poziom cholesterolu.
Czytaj również: Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł
Wiele osób popełnia popularny błąd podczas jedzenia pomarańczy i mandarynek, ponieważ oddziela od miąższu białą część skórki, nazywaną albedo. Okazuje się jednak, że ta często pomijana część cytrusów, również obfituje w wiele cennych dla organizmu składników odżywczych.
Albedo jest bogate w pektyny, wspomagające pracę jelit i wpływające na prawidłowy poziom cukru we krwi. Oprócz tego pozwalają one również zwalczać nadmiar złego cholesterolu. Warto także wiedzieć, że pektyny pęcznieją w żołądku, tym samym sprawiając, że przez dłuższy czas będziemy czuli się nasyceni po posiłku. Warto również wspomnieć o tym, że w połączeniu z zawartym w albedo błonnikiem, pektyny wspomagają przemianę materii oraz wspierają florę bakteryjną jelit.
Co więcej, spożywając owoce z białą skórką, dostarczymy sobie większych ilości witaminy A i C, a także dodatkowo witaminy P. Korzystnie wpływają one na układ odpornościowy, wiec warto zadbać o ich spożywanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy nasz organizm narażony jest na infekcje.
Zobacz też:
"Eliksir młodości" zrobisz samodzielnie w domu. Sylvester Stallone pije go regularnie
Dobry kierowca nie zapomina zimą o tym przycisku. Dzięki temu unika sporych wydatków
Co kupić dziadkom na mikołajki? Najlepsze prezenty dla seniorów