Reklama
Reklama

Zamiast wyrzucać do kosza, zrób z nich syrop na przeziębienie. Na zimę będzie, jak znalazł

Jesienią i zimą warto dodatkowo wspierać odporność swojego organizmu. Dobrym pomysłem jest wykorzystywanie naturalnych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie własnego syropu z tego, co zazwyczaj błędnie ląduje w koszu na śmieci. Sprawdź, z czego zrobić prosty i skuteczny syrop, który pozwoli nam uniknąć infekcji.

Mandarynki słyną z tego, że obfitują w witaminy i inne cenne składniki. Jednak okazuje się, że znajdują się one nie tylko w soczystym miąższu, ale i w skórce, którą zazwyczaj nieświadomie wyrzucamy. Jest to błędem, ponieważ możemy przygotować z niej między innymi świetny syrop, wzmacniający odporność. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Właściwości skórek z mandarynek - jak mogą wpływać na nasz organizm?

Skórki mandarynek często niesłusznie są niedoceniane, a to właśnie w nich znajduje się wiele cennych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na nasz organizm. Między innymi obfitują one we flawonoidy, które odpowiedzialne są za aktywne chronienie organizmu przed chorobami układu krwionośnego,  a także regulują ilość cukru czy zapobiegają miażdżycy.

Co więcej, skórka z mandarynki stanowi bogate źródło mikroelementów i witamin, w tym witaminy A i C. Witamina C jest silnym antyoksydantem, który wspiera układ odpornościowy, przeciwdziałając różnego rodzaju infekcjom.

Natomiast witamina A wspiera walkę z wolnymi rodnikami, odpowiadającymi za procesy starzenia. Poprawia ona również stan skóry oraz włosów, a także chroni przed chorobami oczu. Skórka z mandarynki posiada także inne cenne minerały, takie jak wapń, żelazo, magnez czy fosfor.

Czytaj również: Ten miód nie ma żadnych witamin. Niestety, Polacy kupują go bardzo często

Jak przygotować syrop ze skórek mandarynek?

W okresie jesienno-zimowym warto wykorzystać skórki z mandarynki do przygotowania skutecznego syropu na przeziębienie. Przyrządzenie go jest niezwykle łatwe. Wystarczy, że umyte skórki zetrzemy na tarce, a następnie przełożymy je do słoika i zasypiemy cukrem. Odstawiamy słoik w ciepłe miejsce i po upływie kilku godzin, możemy zlać nasz syrop do szczelnie zamykanej butelki.

Tak przygotowany syrop ze skórek mandarynki można pić codziennie. Spożywając jedną łyżeczkę każdego dnia, zwiększymy swoją odporność. Natomiast w przypadku infekcji, zadziała on przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie.

Co jeszcze można zrobić ze skórek po mandarynkach?

Ze skórek po mandarynkach możemy również przygotować inne rzeczy. Jednym z pomysłów jest zrobienie rozgrzewającego naparu. Zanim jednak wrzucimy skórki do kubka, powinniśmy je dokładnie umyć z zanieczyszczeń. Następnie sparzamy skórkę wrzątkiem i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy ją do herbaty z miodem i imbirem. Taki napój świetnie rozgrzeje w zimny dzień oraz wzmocni układ odpornościowy.

Innym sposobem na wykorzystanie skórek mandarynek jest ich ususzenie. Ścieramy je tarce o grubych oczkach i rozkładamy na papierze na kaloryferze. Po kilku godzinach możemy je przełożyć do słoika. Będą one świetnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, ciast oraz do herbaty.

Zobacz też:

Zmniejszają ryzyko sklerozy i demencji. Wystarczy jeść kilka sztuk dziennie

Złoty napój z Indonezji. Pij codziennie, a zapomnisz o przeziębieniu i problemach z trawieniem

Zalewasz suszone grzyby taką wodą? Masz jak w banku, że będą twarde i gorzkie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: domowe sposoby | zdrowie