Reklama
Reklama

​Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole

Siostra Anastazja bez wątpienia jest znana wszystkich miłośnikom dobrej kuchni. Jej przepisy bazują na klasycznych rozwiązaniach i charakteryzują się pysznym smakiem. Bez wątpienia tak samo jest w tym przypadku, czyli połączeniu dwóch tradycyjnych świątecznych zup. Poznaj przepis na zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.

Składnik na zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji

W czasie świąt w całej Polsce można usłyszeć pytanie: grzybowa czy rybna? A jakby tak je połączyć i nie musieć wybierać? Do przygotowania zupy grzybowo-rybnej z łazankami siostry Anastazji będziesz potrzebować:

  • ½ kg fileta z karpia,
  • ½ l zimnej wody,
  • 1 duża cebula,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 jaja,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g suszonych grzybów,
  • sól, pieprz.

Tę zupę teoretycznie można jeść bez żadnych dodatków, ale... najlepiej smakuje z domowymi łazankami. Każdy, kto choć raz spróbuje jej w takiej wersji, z pewnością to potwierdzi.

Sprawdź również: Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe

Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji — przygotowanie

Suszone grzyby dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny. Dodaj do nich łyżkę masła i gotuj do miękkości (nawet około 45 minut). Gdy grzyby będą miękkie, zdejmij je z kuchenki, wyjmij z wody i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej grzyby. Zagotuj bulion warzywny, dodaj pokrojonego w kostkę karpia oraz zeszkloną cebulę. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wlej wywar grzybowy, dodaj pokrojone grzyby, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia

Przygotuj łazanki. Na stolnicę przesiać całą mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wbić w nie roztrzepane dwa jajka z łyżką oleju i ¼ łyżeczki soli. Ciasto wyrabiaj, co jakiś czas podsypując mąką, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkuj na cienki placek. Oprósz mąką i zostaw do wyschnięcia na pół godziny. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1 cm, a następnie na kwadraciki. W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją. Partiami wrzucaj łazanki i gotuj do wypłynięcia. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.

Zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji podgrzej przed podaniem gościom. Podawaj z domowymi łazankami i posypaną posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze

Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody

Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa