Zupa grzybowo-rybna siostry Anastazji. Będzie hitem na wigilijnym stole
Siostra Anastazja bez wątpienia jest znana wszystkich miłośnikom dobrej kuchni. Jej przepisy bazują na klasycznych rozwiązaniach i charakteryzują się pysznym smakiem. Bez wątpienia tak samo jest w tym przypadku, czyli połączeniu dwóch tradycyjnych świątecznych zup. Poznaj przepis na zupę grzybowo-rybną z przepisu siostry Anastazji.
W czasie świąt w całej Polsce można usłyszeć pytanie: grzybowa czy rybna? A jakby tak je połączyć i nie musieć wybierać? Do przygotowania zupy grzybowo-rybnej z łazankami siostry Anastazji będziesz potrzebować:
- ½ kg fileta z karpia,
- ½ l zimnej wody,
- 1 duża cebula,
- 1 l bulionu warzywnego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 jaja,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g suszonych grzybów,
- sól, pieprz.
Tę zupę teoretycznie można jeść bez żadnych dodatków, ale... najlepiej smakuje z domowymi łazankami. Każdy, kto choć raz spróbuje jej w takiej wersji, z pewnością to potwierdzi.
Sprawdź również: Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe
Suszone grzyby dokładnie opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na dwie godziny. Dodaj do nich łyżkę masła i gotuj do miękkości (nawet około 45 minut). Gdy grzyby będą miękkie, zdejmij je z kuchenki, wyjmij z wody i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej grzyby. Zagotuj bulion warzywny, dodaj pokrojonego w kostkę karpia oraz zeszkloną cebulę. Gotuj przez 15 minut. Po tym czasie wlej wywar grzybowy, dodaj pokrojone grzyby, zagotuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sprawdź również: Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Przygotuj łazanki. Na stolnicę przesiać całą mąkę, na środku zrobić wgłębienie i wbić w nie roztrzepane dwa jajka z łyżką oleju i ¼ łyżeczki soli. Ciasto wyrabiaj, co jakiś czas podsypując mąką, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut. Podziel ciasto na mniejsze kawałki i każdy rozwałkuj na cienki placek. Oprósz mąką i zostaw do wyschnięcia na pół godziny. Pokrój ciasto na paski o szerokości 1 cm, a następnie na kwadraciki. W dużym garnku zagotuj wodę. Posól ją. Partiami wrzucaj łazanki i gotuj do wypłynięcia. Następnie odcedź i przelej zimną wodą.
Zupę grzybowo-rybną siostry Anastazji podgrzej przed podaniem gościom. Podawaj z domowymi łazankami i posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zobacz też:
To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni
Jedz tę zupę zimą. Rozgrzewa, wzmacnia odporność i poprawia metabolizm
Przepis na najlepszy keks pod słońcem. Wychodzi miękki i wilgotny dzięki temu składnikowi