Zostało ci czerstwe pieczywo? Zalej je mlekiem i zrób doskonałe śniadanie
Śniadanie to nie zawsze musi być owsianka czy kanapki. Warto od czasu do czasu wypróbować inny przepis i spróbować zrobić danie np. z czerstwego pieczywa. Będzie ono nie tylko szybkie i łatwe w przygotowaniu, ale i niezwykle smaczne. Wystarczy, że zalejemy nasz chleb mlekiem. Sprawdź, jak zrobić smaczne śniadanie, wykorzystując stare pieczywo.
Pierwszy posiłek ma ogromne znaczenie i wpływa na to, jak będzie wyglądała reszta naszego dnia. Wobec tego warto zjeść coś sycącego i smacznego. Jednym z nietypowych pomysłów na śniadanie jest placek z czerstwego pieczywa, który szybko usmażymy na patelni. Podpowiadamy, jak go przygotować.
Śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w trakcie dnia, ponieważ to ono dodaje nam energii na wiele godzin. Dzięki niemu możemy efektywniej pracować i uczyć się, a także mieć siłę do wykonywania innych, codziennych obowiązków.
Warto więc zadbać o to, aby nasze śniadanie było sycące, ale i smaczne, byśmy mogli miło zacząć dzień. Może nam w tym pomóc prosty przepis, do którego wykorzystamy czerstwe pieczywo. Wystarczy, że zalejemy je mlekiem, a efekt pozytywnie nas zaskoczy.
Dodając nieco fety, koperku oraz innych przypraw stworzymy pyszny i aromatyczny placek, który doda nam siły na resztę dnia. Jest to nie tylko świetny pomysł na poranny posiłek, ale i dobra propozycja na drugie śniadanie na wynos, ponieważ placek z czerstwego chleba bardzo dobrze smakuje również na zimno. Dzięki niemu przez wiele godzin nie poczujemy głodu i w łatwy sposób zastąpimy tradycyjne kanapki.
Czytaj również: Krem do tortu z czerstwych bułek? Brzmi niedorzecznie, smakuje obłędnie
Istotne o poranku jest dla nas to, aby przygotowanie śniadania nie zajmowało nam wiele czasu. Ten przepis jest więc idealną propozycją na pierwszy posiłek. W dodatku nie tylko jest to bardzo proste danie, ale i zgodne z zasadą zero waste, ponieważ używamy do tego starego pieczywa, które większość osób po prostu by wyrzuciła.
Do przyrządzenia tego pysznego placka potrzebujemy następujących składników:
- pół bochenka czerstwego chleba,
- 2 jajka,
- koperek,
- 90 g sera feta,
- 1 szklanka mleka,
- 4 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka.
Przygotowanie dania rozpoczynamy od pokruszenia czerstwego chleba i przełożenia go do miski. W drugiej misce rozbijamy jajka, dodajemy olej i mieszamy składniki. Następnie dolewamy do nich mleko, wsypujemy przyprawy i całość ponownie mieszamy.
Dodajemy także koper, ser feta i łączymy to z pozostałymi produktami. Następnie zalewamy mieszanką nasze rozdrobnione czerstwe pieczywo. Rozgrzewamy patelnię i smarujemy ją masłem. Kolejnym krokiem jest wylanie naszej masy na patelnie i ugniatanie jej, aż będzie jednolita i płaska.
Po uformowaniu placka przykrywamy patelnię i smażymy go z obu stron na złoty kolor. Nasze śniadanie możemy podawać np. z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Zobacz też:
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru