Zapomnij o powidłach. Świąteczny piernik z tym nadzieniem smakuje luksusowo
Świąteczny piernik może smakować naprawdę luksusowo. Wystarczy, że zamienisz powidła na inne, szlachetne nadzienie, a pyszną błyszczącą, czekoladową polewę przyozdobisz dodatkowo cynamonem i orzechami. Wypiek w tej odsłonie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Zniknie ze stołu błyskawicznie i niejedna osoba poprosi o przepis.
Poza karpiem, śledziem czy kompotem z suszu na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć także słodkości. Jednym z tradycyjnym wypieków, które warto przygotować na 24 grudnia, jest świąteczny piernik. Odejdź jednak od utartych schematów i w tym roku postaw na jego nową odsłonę.
Jeśli chcesz, by smakował luksusowo, zapomnij o przekładaniu go powidłami śliwkowymi i przyozdób ciekawymi dodatkami na czekoladowej polewie. W wersji z masą marcepanową zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa.
Świąteczny piernik z marcepanem smakuje wyśmienicie. Ten nietypowy składnik nadaje tradycyjnemu, korzennemu wypiekowi wyrafinowanej nuty, tym samym wynosząc jego jakość na wyższy poziom. Poza tym świetnie prezentuje się po przekrojeniu.
Przepis na piernik z marcepanem - składniki na ciasto piernikowe:
- mąka pszenna - 350 g
- cukier - 160 g
- kakao ciemne - 3 łyżki
- przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- jajka - 3 sztuki
- jogurt naturalny - 1 szklanka
- olej - 0,5 szklanki
Przełożenie do piernika:
- masa marcepanowa - 270 g (zamiast powideł)
Polewa czekoladowa i dekoracja piernika:
- czekolada gorzka - 150 g
- masło - 2 łyżki
- cynamon - 0,5 łyżeczki
- orzechy (np. włoskie, laskowe) - około 2 garści
- migdały - około 1 garści
- cynamon - sypany/ laski - wedle uznania
Jak przygotować piernik z marcepanem, polewą i orzechami? To nic trudnego, a na bank będzie hitem na stole wigilijnym. Zacznij od upewnienia się, że na pewno masz w domu wszystkie składniki.
Jeśli tak, przygotuj ciasto piernikowe, do dużej miski wsypując mąkę, cukier, kakao, a także przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj produkty.
W drugiej misce połącz ze sobą natomiast jajka, jogurt naturalny oraz olej. Mieszaj je, aż uzyskasz jednolitą, w miarę gładką masę. Później mokre składniki wlej do suchych i ponownie wymieszaj całość tak, aby te się ze sobą połączyły.
Przelej masę do formy (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Gdy piernik się upiecze, wyjmij go i pozostaw, aż wystygnie.
Kiedy tak się stanie, przystąp do przełożenia piernika masą marcepanową. Przekrój ciasto na trzy równe blaty, masę zagnieć w dłoniach, rozwałkuj, nałóż na pierwszą warstwę ciasta i przykryj drugim blatem, a później kolejnym po następnym przełożeniu.
Teraz zrób polewę czekoladową w rondelku, rozpuszczając gorzką czekoladę z masłem. Możesz dodać do niej cynamon, aby nabrała korzennego aromatu. Rozprowadź ją po pierniku i przyozdób gotowy wypiek orzechami oraz cynamonem. Gdy stężeje, możesz śmiało jeść.
Zobacz też:
Przed smażeniem karpia łączę te 2 tłuszcze. Ryba smakuje jak złoto
Opadający sernik to już przeszłość. Babcia zdradziła mi, jak temu zapobiec
Jest o niebo lepszy od karpia. Ma chude mięso i jest praktycznie bez ości