Reklama
Reklama

Zapomnij o powidłach. Świąteczny piernik z tym nadzieniem smakuje luksusowo

Świąteczny piernik może smakować naprawdę luksusowo. Wystarczy, że zamienisz powidła na inne, szlachetne nadzienie, a pyszną błyszczącą, czekoladową polewę przyozdobisz dodatkowo cynamonem i orzechami. Wypiek w tej odsłonie zachwyci nawet najbardziej wymagających gości. Zniknie ze stołu błyskawicznie i niejedna osoba poprosi o przepis.

Poza karpiemśledziem czy kompotem z suszu na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć także słodkości. Jednym z tradycyjnym wypieków, które warto przygotować na 24 grudnia, jest świąteczny piernik. Odejdź jednak od utartych schematów i w tym roku postaw na jego nową odsłonę. 

Jeśli chcesz, by smakował luksusowo, zapomnij o przekładaniu go powidłami śliwkowymi i przyozdób ciekawymi dodatkami na czekoladowej polewie. W wersji z masą marcepanową zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego gościa.

Powidła zastąp marcepanem. Przepis na świąteczny piernik w tej wersji zachwyci każdego

Świąteczny piernik z marcepanem smakuje wyśmienicie. Ten nietypowy składnik nadaje tradycyjnemu, korzennemu wypiekowi wyrafinowanej nuty, tym samym wynosząc jego jakość na wyższy poziom. Poza tym świetnie prezentuje się po przekrojeniu.

Przepis na piernik z marcepanem - składniki na ciasto piernikowe:

  • mąka pszenna - 350 g
  • cukier - 160 g
  • kakao ciemne - 3 łyżki
  • przyprawa do piernika - 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • jajka - 3 sztuki
  • jogurt naturalny - 1 szklanka
  • olej - 0,5 szklanki

Przełożenie do piernika:

  • masa marcepanowa - 270 g (zamiast powideł)

Polewa czekoladowa i dekoracja piernika:

  • czekolada gorzka - 150 g
  • masło - 2 łyżki
  • cynamon - 0,5 łyżeczki
  • orzechy (np. włoskie, laskowe) - około 2 garści
  • migdały - około 1 garści
  • cynamon - sypany/ laski - wedle uznania

Jak przygotować piernik z marcepanem, polewą i orzechami? Będzie hitem na stole wigilijnym

Jak przygotować piernik z marcepanem, polewą i orzechami? To nic trudnego, a na bank będzie hitem na stole wigilijnym. Zacznij od upewnienia się, że na pewno masz w domu wszystkie składniki.

Jeśli tak, przygotuj ciasto piernikowe, do dużej miski wsypując mąkę, cukier, kakao, a także przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj produkty. 

W drugiej misce połącz ze sobą natomiast jajka, jogurt naturalny oraz olej. Mieszaj je, aż uzyskasz jednolitą, w miarę gładką masę. Później mokre składniki wlej do suchych i ponownie wymieszaj całość tak, aby te się ze sobą połączyły.

Przelej masę do formy (najlepiej keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut, aż patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Gdy piernik się upiecze, wyjmij go i pozostaw, aż wystygnie.

Kiedy tak się stanie, przystąp do przełożenia piernika masą marcepanową. Przekrój ciasto na trzy równe blaty, masę zagnieć w dłoniach, rozwałkuj, nałóż na pierwszą warstwę ciasta i przykryj drugim blatem, a później kolejnym po następnym przełożeniu.

Teraz zrób polewę czekoladową w rondelku, rozpuszczając gorzką czekoladę z masłem. Możesz dodać do niej cynamon, aby nabrała korzennego aromatu. Rozprowadź ją po pierniku i przyozdób gotowy wypiek orzechami oraz cynamonem. Gdy stężeje, możesz śmiało jeść.

Zobacz też:

Przed smażeniem karpia łączę te 2 tłuszcze. Ryba smakuje jak złoto

Opadający sernik to już przeszłość. Babcia zdradziła mi, jak temu zapobiec

​Jest o niebo lepszy od karpia. Ma chude mięso i jest praktycznie bez ości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ciasta