Piernik last minute. Zrobisz go w Wigilię, a będzie smakował jak staropolski
Piernik wciąż może się znaleźć w twoim świątecznym menu. Wystarczy wykonać go z odpowiedniego przepisu, a z pewnością się uda i zachwyci smakiem niczym tradycyjny piernik staropolski. Jego wykonanie nie zabiera wiele czasu, przez co można go upiec nawet w Wigilię. Poznaj łatwy przepis na szybki piernik świąteczny, który zawsze się udaje.
Piernik “last minute", bo właśnie tak często jest określany ten wypiek, można przygotować nawet i w Wigilię. Dla wielu osób jest to absolutny pewniak na święta, który zawsze się udaje. Do jego wykonania są potrzebne proste składniki, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Efekt natomiast zachwyci każdego. Jak przygotować szybki piernik na święta?
Sporo osób rezygnuje z przygotowania piernika na święta ze względu na konieczność wcześniejszego przygotowania ciasta, które musi odpowiednio długo dojrzewać. Na szczęście jest na to proste i zarazem pyszne rozwiązanie, które smakiem zachwyca niczym piernik staropolski.
To tak zwany piernik “last minute", który można przygotować nawet tuż przed świętami. Jest prosty i szybki w przygotowaniu, a pomimo tego wychodzi mięciutki i ultrawilgotny, przez co posmakuje absolutnie każdemu. Raz przygotowany z pewnością wpisze się w tradycyjne menu na święta dla całej twojej rodziny.
Przyrządzenie ciasta jest bardzo szybkie i wymaga jedynie połączenia składników łyżką. Sekretnym dodatkiem są powidła śliwkowe, które co ciekawe, można zastąpić łyżką majonezu. Dzięki temu wypiek wyjdzie puszysty i wilgotny, czyli taki jaki piernik być powinien.
Może cię zainteresować: Te ciasteczka królowały na stole każdej babci. Zrób z tego przepisu, a poczujesz smak dzieciństwa
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na piernik powinny być w temperaturze pokojowej. Ich połączenie jest niezwykle proste i zajmuje około 10 minut. Lista potrzebnych produktów jest następująca:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2/3 kostki masła
- 3 jajka
- 4 łyżki miodu gryczanego
- 4 łyżki powideł śliwkowych (możesz zastąpić łyżką majonezu)
- 2 łyżki kakao
- 1 przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Sól
Składniki potrzebne do dekoracji:
- 1 ½ tabliczki gorzej czekolady
- 2 łyżki śmietanki kremówko 30%
- 3 łyżki migdałów w płatkach lub wiórek czekoladowych
Sprawdź też: Banalne ciasto bez pieczenia z masą budyniową. Zrobisz je w kwadrans
Przyrządzanie piernika “last minute" rozpocznij od suchych składników. W tym celu przesiej mąkę do miski, dodaj do niej przyprawę do piernika, kakao, cukier, sodę oczyszczoną oraz szczyptę soli. Całość wymieszaj ze sobą łyżką.
Następnie przejdź do mokrych składników. Roztop więc masło i pozostaw je do ostygnięcia. W tym czasie do drugiej miski wbij jajka i dodaj mleko, miód, a także powidła. Nie zapomnij wlać również ostudzone masło. Całość wymieszaj do jednolitego połączenia się składników. Następnie suche składniki połącz z mokrymi składnikami i mieszaj do momentu, aż powstanie jednolita masa.
Formę keksówki wyłóż papierem i przelej przygotowane ciasto. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 st. C z opcją góra-dół, bez termoobiegu i wsadź piernik na 50 minut lub do momentu uzyskania suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostaw jeszcze w wyłączonym piekarniku na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyjmij go z formy i pozostaw do wystygnięcia.
W tym czasie zajmij się przygotowaniem polewy. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj do niej śmietankę i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Polewą polej piernik, a następnie obsyp go migdałami, wiórkami czekoladowymi bądź innymi dodatkami. Smakowity piernik “last minute" na święta jest gotowy. Smacznego!
Zobacz też:
Ciasto a'la miodownik bez pieczenia. Zrobisz w 15 minut na drugi dzień świąt
To najlepsza kapusta do ryby. Z babcinego przepisu zawsze wychodzi miękka i smaczna
Ta sałatka będzie hitem na święta. Już możesz zapomnieć o klasycznej jarzynowej