Banalne ciasto bez pieczenia z masą budyniową. Zrobisz je w kwadrans
Przed świętami nie brakuje nam obowiązków. Chcąc zaoszczędzić nieco czasu, warto zamiast tradycyjnego ciasta, przygotować deser bez pieczenia. Zrobimy go z łatwo dostępnych składników, a samo przyrządzenie go nie będzie czasochłonne. Sprawdź, jak zrobić smaczne i proste ciasto bez pieczenia z herbatnikami i budyniem.
W okresie przedświątecznym spędzamy wiele czasu w kuchni, przygotowując różnego rodzaju potrawy. Chcąc nieco skrócić czas przygotowań, warto zrobić w tym roku banalne ciasto bez pieczenia, które pokochają wszyscy domownicy. Bazą do niego jest budyń oraz herbatniki.
Jednym z podstawowych składników, których należy użyć do przygotowania szybkiego ciasta bez pieczenia, są herbatniki. Ta smaczna i prosta przekąska, może posłużyć nam jako spód i jedna z warstw naszego deseru.
W tym przypadku możemy użyć ich w całości lub rozdrobnić. Jeżeli zdecydujemy się na połamanie ich na kawałki, to najlepiej połączyć je ze stopionym masłem, aby miały trwałą konsystencję. Zamiennie możemy do tego użyć kremu czekoladowego lub masy kajmakowej. Samo wykonanie tego ciasta bez pieczenia nie zajmie nam wiele czasu i jest bardzo proste.
Czytaj również: W tym dniu nastaw bigos na święta. Nie zaśpij, jeśli chcesz, by smakował idealnie
Ciasto bez pieczenia z budyniem to idealny deser, gdy brakuje nam czasu i gdy lubimy proste rozwiązania. Podstawą do stworzenia go jest ugotowanie budyniu i ułożenie odpowiednich warstw. Do przyrządzenia ciasta będziemy potrzebowali następujących składników:
- 250 g herbatników,
- 100 g masła,
- 700 ml mleka,
- 100 g czekolady mlecznej,
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru,
- 4-6 łyżeczek cukru,
- 50 g czekolady deserowej,
- 3 łyżki śmietanki.
Pierwszym krokiem jest pokruszenie herbatników, jeśli zdecydowaliśmy się na tę opcję. Robimy to za pomocą wałka lub malaksera. Następnie do pokruszonych na proszek ciastek dodajemy stopione masło i wszystko dokładnie mieszamy.
Na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę wysypujemy połowę naszej masy ciasteczkowej. Ubijamy ją łyżką, aby była równomiernie rozprowadzona i twarda. W przypadku, gdy zdecydowaliśmy się na niepokruszone herbatniki, to po prostu układamy je na dnie naczynia. Tortownicę wkładamy do lodówki.
W tym czasie gotujemy budyń. Na początek 3/4 szklanki mleka mieszamy z proszkiem budyniowym oraz cukrem. Pozostałe mleko zagotowujemy i dopiero wtedy dolewamy do niego mieszankę z proszkiem budyniowym. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje. Odkładamy do ostudzenia.
Kiedy będzie już ostudzony, połowę budyniu wykładamy na spód z herbatników. Na to wysypujemy pozostałą masę z ciasteczek. Rozprowadzamy ją równomiernie i lekko ubijamy. Przykrywamy pozostałym budyniem i całość schładzamy.
W międzyczasie w rondelku podgrzewamy śmietankę, do której dodajemy podzieloną na kawałki czekoladę mleczną. Mieszamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie schłodzone ciasto posypujemy kawałkami czekolady deserowej i polewamy je przygotowaną polewą. Chcąc urozmaicić smak oraz wygląd ciasta, możemy je dodatkowo udekorować rodzynkami, skórką pomarańczową lub posiekanymi orzechami.
Zobacz też:
Bryja smakuje lepiej od puddingu, makowca i galaretki. W PRL-u była hitem Wigilii
Najlepsze kruche ciasto bez zakalca z przepisu siostry Anastazji. Idealne na sernik i makowiec
Przepis na lukier do pierników. Dzięki temu dodatkowi jest jeszcze lepszy