Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych deserów na świecie. Jest pyszny i wspiera odchudzanie

Większość z nas od czasu do czasu ma ochotę na słodką przekąskę. Jednak zamiast ciasteczek, czekoladek i cukierków, warto przyrządzić równie pyszny, ale znacznie zdrowszy deser z kilku składników. Czekoladowy budyń z dodatkiem awokado jest taką przekąską — zaspokoi potrzebę na słodycze, a jednocześnie będzie dobry dla organizmu. Dlaczego warto zdecydować się na ten deser? Jak go przyrządzić?

Czekoladowy budyń z dużym dodatkiem cukru i mlecznej czekolady jest niewątpliwie pyszny, ale kaloryczny i niekoniecznie zdrowy. Dlatego też warto spróbować zrobić jego zdrowszą odsłonę na bazie kakao i awokado. Zawarte w tych produktach składniki sprawią, że deser będzie pyszny, a także mogą pomóc opóźnić starzenie się skóry oraz wspierać odchudzanie. 

Dlaczego warto jeść kakao? 

Istotnym elementem tego deseru jest kakao, w którym znajdziemy liczne antyoksydanty. Te związki chemiczne chronią organizm przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki. Dzięki spożywaniu antyoksydantów minimalizujemy ryzyko uszkodzeń, co przekłada się na nasze zdrowie w tym proces starzenia się skóry. W tym produkcie spożywczym znajdziemy również magnez — a dokładnie 420 mg w 100 g kakao. Instytutu Żywności i Żywienia zaleca, aby mężczyźni spożywali 350 mg magnezu, a kobiety 265 mg dziennie. Magnez jest ważny dla organizmu, ponieważ wspiera pracę układu nerwowego i mięśniowego. 

Sprawdź także: Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Ciasto wyjdzie sprężyste i delikatne

Dlaczego warto jeść awokado? 

Owoc ten od kilku lat cieszy się dużą popularnością — znajduje zastosowanie w deserach, śniadaniach i obiadach. Jego delikatny smak, sprawia, że to idealny dodatek do potraw zarówno na słodko, jak i słono. Poza uniwersalnością awokado jest również zdrowie. W owocu tym znajdziemy m.in. witaminę E, które jest silnym antyoksydantem i podobnie ja te zawarte w kakao chroni organizm przed uszkodzeniami, spowodowanymi przez wolne rodniki. 

Co więcej, duża zawartość błonnika dobrze działa na układ trawienny i zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie sięgamy po kolejne przekąski. To sprzyja odchudzaniu. W awokado znajdziemy również zdrowe tłuszcze. Te mikroelementy pomagają w obniżaniu poziom złego cholesterolu, wspomagają także pracę układu krążenia. 

Polecamy również: Zrób zamiast sałatki jarzynowej na święta. Smakuje lepiej i długo postoi w lodówce

Jak zrobić budyń z awokado?

Do przygotowania tego pysznego i zdrowego deseru potrzebujemy tylko kilku składników — w zależności od gustu do budyniu możemy dodać jeszcze owoce m.in. banany. Do przygotowania budyniu czekoladowego z awokado potrzebne będą: 

  • 3 dojrzałe i miękkie owoce awokado, 
  • 1/4 szklanki ciemnego kakao, 
  • 2 łyżki płynnego miodu, 
  • 5 łyżek mleka kokosowego. 

Awokado należy obrać, wyciągnąć pestkę i pokroić na ćwiartki. Następnie wszystkie produkty umieszczamy w blenderze. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskany budyń przelewamy do miseczek. Przed zjedzeniem warto schładzać budyń przez ok. pół godziny w lodówce. Do deseru możemy na wierzch dodać sezonowe, świeże owoce w zależności od preferencji. 

Zobacz też:

To najlepszy keks, jaki możesz zrobić na święta. Jest puszysty i nie wysycha

Bryja smakuje lepiej od puddingu, makowca i galaretki. W PRL-u była hitem Wigilii

Najlepsze kruche ciasto bez zakalca z przepisu siostry Anastazji. Idealne na sernik i makowiec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | przepisy | ciasta bez pieczenia