Reklama
Reklama

Kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji, proste do zrobienia. Idealne na świąteczny stół

Nie ma nic lepszego niż tradycyjne maślane ciastka oprószone cukrem pudrem albo oblane lukrem. Zrobisz je szybko z kilku popularnych składników. Uzyskasz idealne kruche słodkości, którym możesz nadać dowolny kształt. Gwiazdka, choinka, a może serce? Każde z nich będzie wspaniałą dekoracją wigilijnego stołu.

Na stole wigilijnych oprócz tradycyjnych potraw nie może zabraknąć również słodkości, które uwielbiają szczególnie najmłodsi. Tym razem bierzemy pod lupę kruche ciastka o maślanym posmaku. Niezawodnym przepisem podzieliła się siostra Anastazja

Składniki na kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji

W wielu przepisach na kruche ciasto możemy zauważyć, że używa się mąki pszennej. Lepszym wyborem jest natomiast mąka krupczatka. Możemy też dodać niewielką ilość mąki ziemniaczanej. Uzyskamy wtedy idealną konsystencję tych słodkości. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia kruchych ciastek z przepisu siostry Anastazji? Oto lista:

  • 500 g mąki krupczatki;
  • 240 g schłodzonego masła;
  • 110 g cukru pudru;
  • 4 żółtka;
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany;
  • 3 łyżki cukru waniliowego;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przepis siostry Anastazji na kruche ciastka

Żeby zrobić kruche ciastka z przepisu siostry Anastazji, na początek mieszamy ze sobą suche składniki, czyli mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Następnie wysypujemy je na stolnicę albo na blat kuchenny i formujemy kopczyk, w którym robimy zagłębienie. 

Do zagłębienia wbijamy żółtka, wlewamy śmietanę i dorzucamy pokrojone w kostkę masło. Całość zaczynamy siekać nożem i następnie ugniatamy ręcznie ciasto tak, aby powstała jednolita masa. Dzielimy ją na 3 kule i każdą z nich owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę. 

Po tym czasie podsypujemy stolnicę albo blat kuchenny mąką, wykładamy pierwszą porcję ciasta i rozwałkowujemy ją na cienki placek o grubości 4-5 mm. Potem wykrawamy ciastka za pomocą foremek o różnych kształtach i wykładamy je na blachę, którą uprzednio wyściełamy papierem do pieczenia. 

Resztki ciasta łączymy ze sobą, rozwałkowujemy je i ponownie wykrawamy ciastka. Pieczemy je w piekarniku przez 10-15 minut do momentu zarumienienia

W czasie pieczenia przygotowujemy kolejną porcję ciastek z pozostałych dwóch kul. Powtarzamy wszystkie czynności. 

Kruche ciastka po wyjęciu z piekarnika są miękkie, dopiero później twardnieją. Możemy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet przez kilka tygodni. Przed podaniem warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem albo udekorować lukrem, co sprawi dużo frajdy dzieciom

Zobacz też:

​Polacy nagminnie wrzucają to warzywo do rosołu. Nie wiedzą, że jest szkodliwe

Kruche ciastka o smaku pistacji podbiją twoje podniebienie. Zdziwisz się, jak łatwo je przygotować

​Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy