Reklama
Reklama

Zrób zamiast sałatki jarzynowej na święta. Smakuje lepiej i długo postoi w lodówce

Nie przepadasz za sałatką jarzynową, a może bardzo ją lubisz, ale z powodu popularności wydaje ci się nieco monotonna? Jeśli pragniesz odmiany, w tym roku na święta Bożego Narodzenia przygotuj dla swoich bliskich inne, szybkie danie. Jest łatwe w przygotowanie, świetnie smakuje i długo postoi w lodówce. Wszyscy goście będą prosić cię o przepis.

W święta Bożego Narodzenia liczy się przede wszystkim miła, rodzinna atmosfera. Na pewno sam jednak dobrze wiesz, że rozmowy w gronie najbliższych są znacznie przyjemniejsze, jeśli przy okazji delektujemy się pysznym jedzeniem. 

Powinno być urozmaicone. Poza schabowym, kurczakiem, kaczką czy pieczonymi ziemniakami dobrze byłoby podać więc gościom sałatkę. Niekoniecznie tradycyjną warzywną, jeśli za nią nie przepadasz. Ta jest najpopularniejsza, ale są również inne, równie smaczne alternatywy. Jedna z nich podbije twoje serce.

Co zrobić do jedzenia na święta Bożego Narodzenia, zamiast sałatki jarzynowej

Nie zmuszaj się do jedzenia słynnej jarzynowej, jeśli za nią nie przepadasz. Zamiast niej możesz przygotować uniwersalną sałatkę z tuńczykiem i ryżem, która świetnie komponuje się zarówno jako niezależne danie, jak i dodatek. Jest idealna na sytą kolację. 

Nie trzeba długo siekać składników, więc nie zmarnujesz całego dnia na jej przyrządzanie. Robi się ją szybko i całkiem przyjemnie. Co więcej, nie podchodzi wodą, dlatego możesz ją długo przechowywać w lodówce. Nawet po 4-5 dniach pozostanie świeża. 

Może cię zainteresować: Zamiast do jajecznicy, wrzuć je do barszczu. Teściowa będzie błagać o przepis

Świąteczna sałatka z tuńczykiem i ryżem - przepis. Potrzeba tylko kilku składników

Aby przygotować sałatkę z tuńczykiem i ryżem potrzebujesz kilku składników ze sklepu spożywczego. Nie martw się, na liście zakupów nie znajdziesz ekstrawaganckich czy drogich produktów. 

Składniki: 

  • ryż - 3 torebki
  • ogórki kiszone/ konserwowe/ zwykłe - 1 słoik/ kilka sztuk
  • cebula czerwona - 2 sztuki
  • tuńczyk w sosie własnym - 3 puszki
  • jajka - 6 sztuk ugotowanych na twaro
  • kukurydza w puszce - 1 sztuka
  • majonez - do smaku
  • sól i pieprz - do smaku

Czytaj również: Moja babcia gotuje suszone grzyby tylko w ten sposób. Są miękkie i smaczne

Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i ryżem? To szybkie i smaczne danie

Samo przygotowanie sałatki z tuńczykiem zajmie ci tylko chwilę, ale będziesz musiał poczekać 2-3 godziny po jej przygotowaniu, aż smaki połączą się ze sobą w lodówce. Zanim je do tego dojdzie, zacznij od zagotowania wody ze szczyptą soli na ryż. Wrzuć go, gdy w garnku zacznie wrzeć, ugotuj na półtwardo (al dente). 

Gdy będzie gotowy, odcedź ryż (jeśli wyjmujesz z torebki) i zostaw do ostygnięcia. W międzyczasie, gdy ryż będzie się przygotowywał, możesz także ugotować jajka na twardo, pokroić ogórki i cebulę w kostkę. 

Tuńczyka wyjmij z puszki, odcedź i poszarp widelcem, by miał lżejszą konsystencję i łatwiej mieszał się z innymi składnikami sałatki. Kukurydzę także odcedź. Ryż włóż do dużej miski, wrzuć ogórki i pozostałe składniki. Dopraw za pomocą soli, pieprzu i majonezu. 

Zobacz też:

​Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru

Tę rybę seniorzy powinni jeść raz w tygodniu. Jest zdrowa i ma mało ości

Ten sernik z przepisu siostry Anastazji zrobisz bez pieczenia. Przygotujesz go w garnku

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | szybkie dania | przepisy