To najlepsza modro kapusta do rolady i klusek śląskich. Smakuje jak u babci
Znudziło ci się przygotowywanie dla gości na święta surówki z marchewki i sałatki warzywnej? Zrób pełny garnek tradycyjnej śląskiej modrej kapusty. Pasuje do wielu dań, jest smaczna jak u babci i szybko się ją robi. Niezależnie od tego, czy podasz ją wraz z roladą, pieczoną kaczką, kurczakiem czy schabowym, będzie dodatkiem idealnym.
Modro kapusta to perełka kuchni śląskiej, uwielbiana przez wszystkie pokolenia Polaków. W tym roku nie może jej więc zabraknąć na twoim świątecznym stole. Jest ciekawą alternatywą dla sałatki warzywnej czy surówki z marchewki, po które najczęściej sięgamy w okresie świąt Bożego Narodzenia. Szybko zniknie ze stołu, bo stanowi idealne uzupełnienie obiadu.
Modro kapusta albo po prostu modra kapusta to surówka z poszatkowanej, gotowanej czerwonej kapusty z dodatkiem jabłka oraz innymi dodatkami. Jest popularna na Sląsku i w Wielkopolsce. Ma wiele zalet: jest sycąca (świetnie wspomaga trawienie), uniwersalna w smaku i ma delikatną konsystencję.
Modra kapusta w kuchni pasuje zarówno do tradycyjnej rolady, pieczonej kaczki czy gęsi i klusek śląskich, jak i schabowego z ziemniakami. Jeśli masz ochotę, śmiało możesz ją jeść także jako dodatek do kurczaka czy bazę dań wegetariańskich.
Czytaj również: Ta ryba bije na głowę wigilijnego karpia. Nie ma ości, jest zdrowa i niebiańsko smaczna
Modro kapustę możesz zrobić w różnych wersjach, w zależności od tego, jakie dodatki preferujesz. Nie komplikuj sobie jednak życia, bo surówka z tego warzywa najlepiej smakuje w lekko kwaskowatej wersji z jabłkiem i innymi dodatkami (możesz także dodać własne np. rodzynki czy suszoną żurawinę).
Przepis na modro kapustę - składniki na porcję dla 6 osób:
- czerwona kapusta - 1/2 główki
- jabłka - 2 sztuki
- cytryna - 1 sztuka
- cebula - 1 sztuka
- oliwa z oliwek - 2 łyżki
- przyprawy: pieprz, cukier, sól
Może cię zainteresować: Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty nie jest skomplikowane. Zajmie ci to około 30 minut, a to niewiele czasu w porównaniu np. z tradycyjną sałatką warzywną. Najpierw umyj warzywo i zdejmij górne liście.
Następnie przekrój je na dwie połowy. Jedną część zostaw na później, a drugą drobno posiekaj, wrzuć do miski i dopraw solą (1 łyżeczka). Zagotuj wodę, dodaj 1 łyżkę soli i 1 łyżkę cukru. Gdy woda zacznie się gotować, wrzuć posiekaną kapustę na 7-12 minut, w zależności od preferowanego stopnia chrupkości modrej kapusty.
Odcedź i wystudź zawartość garnka i przełóż do miski. Polej obficie sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, obrane i starte jabłka, a na samym końcu wymieszaj to wszystko z kapustą. Dodaj trochę oleju i dopraw do smaku (pieprzem, solą).
Zobacz też:
Tak zrobisz najlepszy lukier. Zapomnij o połączeniu wody i cukru pudru
Tę rybę seniorzy powinni jeść raz w tygodniu. Jest zdrowa i ma mało ości
Ten sernik z przepisu siostry Anastazji zrobisz bez pieczenia. Przygotujesz go w garnku