Reklama
Reklama

​Z tym nigdy nie łącz jajek. Dobrze smakuje, ale to trucizna dla jelit

Jajka to symbol zdrowego śniadania i świetne źródło białka, witamin i minerałów. Jednak nie każde połączenie im służy. Niektóre zestawienia sprawiają, że zamiast lekkości czujemy się ciężko, pojawiają się wzdęcia i problemy z trawieniem. Sprawdź, z czym nigdy nie warto łączyć jajek, jeśli chcesz uniknąć jelitowych kłopotów.

Choć jajka uchodzą za jedne z najzdrowszych produktów w diecie, nie zawsze organizm reaguje na nie dobrze. Wszystko zależy od tego, z czym je zestawisz, a błędne połączenia mogą dosłownie "zatrzymać" trawienie.

Jajka są zdrowe, ale tylko w odpowiednich zestawieniach

Dietetycy nie mają wątpliwości: jajka to prawdziwa bomba odżywcza. Zawierają pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E i B12 oraz minerały takie jak wapń, fosfor, selen i żelazo. Właśnie dlatego Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie do 10 jaj tygodniowo. To ilość bezpieczna i korzystna dla większości osób. Problem zaczyna się w momencie, gdy jajka trafiają na talerz w towarzystwie innych, ciężkostrawnych produktów. Połączenie tłuszczu z białkiem zwierzęcym utrudnia pracę żołądka i jelit, przez co jedzenie zalega w układzie pokarmowym, a my odczuwamy wzdęcia i  senność.

Sprawdź także: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne

Z tym nigdy nie łącz jajek, bo to trucizna dla jelit

Niektóre popularne dania, choć smaczne, to prawdziwa pułapka dla układu trawiennego. Do najgorszych produktów, które możemy połączyć z jajkami, należą:

  • majonez lub masło,
  • ryby,
  • ser żółty,
  • wędlina,
  • ziemniaki.

Warto też unikać łączenia jajek z cukrem, słodkimi owocami i białym pieczywem. Taki zestaw nie tylko utrudnia trawienie, ale też obniża wartość odżywczą posiłku.

Sprawdź rónież: Zapomnij o łososiu. Ta ryba jest zdrowsza, smaczniejsza i prawie nie ma kalorii

Jak najlepiej łączyć jajka, by uniknąć wzdęć?

Najzdrowszym i najlżejszym rozwiązaniem jest połączenie jajek z warzywami. Szpinak, pomidory, papryka, awokado czy brokuły nie tylko ułatwiają trawienie, ale też dostarczają błonnika i witamin. Jajka gotowane na miękko lub w formie warzywnego omletu są lekkostrawne i dobrze tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym. Warto również pamiętać, że surowe jajka, choć modne w niektórych dietach, mogą być źródłem bakterii Salmonella, dlatego lepiej ich unikać.

Zobacz też:

To najzdrowszy jesienny napar. Wzmacnia serce jak plaster i koi zszargane nerwy

Ta surówka to wielki hit na Śląsku. Zniknie, zanim zdążysz ją podać na stół

Te grzybki są znacznie lepsze, niż marynowane. Na Podhalu jedzą je wszyscy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | śniadania