Zapomnij o łososiu. Ta ryba jest zdrowsza, smaczniejsza i prawie nie ma kalorii
Łosoś jest zdrowy, lecz jednocześnie także tłusty i kaloryczny, przez co może nie być dobrym wyborem dla osób na diecie odchudzającej. Zamiast niego, warto wybrać inną chudszą rybę, która jest nawet smaczniejsza, ma delikatne mięso i całą masę składników odżywczych. Jest bogata w białko, liczne witaminy oraz minerały m.in. jod czy selen.
Szukasz zdrowej ryby, która będzie chudszą alternatywą dla smacznego, ale także bardzo tłustego łososia? Możesz postawić na mało znany jeszcze w Polsce gatunek, który jednak coraz częściej można natknąć się w restauracjach i sklepach rybnych.
Jeśli tylko będziesz mieć okazję, nie wahaj się spróbować zębacza pasiastego (Anarhichas lupus), znanego także jako: zębacz pospolity, zębacz smugowy i wilk morski. Ma niewiele kalorii, a smakuje wyśmienicie, zawiera mnóstwo wartości odżywczych i praktycznie nie znajdziesz w nim ości.
Może cię zainteresować: Marchewkę przechowuj tylko w ten sposób. Będzie świeża przez całą zimę
Zębacz pasiasty jest rybą, która zazwyczaj spotykana jest w chłodnych wodach północnego Oceanu Atlancyckiego. Pływa w rejonach Nowej Fundlandii, Grenlandii, Norwegii czy Islandii, ale zdarza się, że wpływa także do Bałtyku.
Jest poławiany nawet przez polskich rybaków. To cieszy, bo jego mięso jest chude, jędrne i smaczne. Ma lekko słodkawy smak podobny do dorsza, lecz cechuje się bardziej zwartą konsystencją. Świetnie nadaje się do gotowania na parze, smażenia czy grillowania.
Zębacz pasiasty jest rybą o wydłużonym ciele, które delikatnie zwęża się ku tyłowi. Ma od 50 do 150 cm, zmienne ubarwienie (szaroniebieskie, czarne, rdzawobrązowe) z poprzecznymi pasami w ciemnym kolorze.
Charakterystyczną cechą tego gatunku ryby jest duża głowa z mocną szczęką i zębami, które służą mu do rozłupywania skorupiaków. Na pierwszy rzut oka wygląda agresywnie, choć wcale taki nie jest.
Czytaj również: Trwa wysyp najsmaczniejszych grzybów w Polsce. Tu znajdziesz ich najwięcej
Właściwości zębaczowi pasiastemu mogłaby pozazdrościć niejedna popularna ryba. Jego mięso zasługuje na medal, bo zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, które dostarcza energii, kwasy omega-3 (EPA i DHA) niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania serca oraz mózgu.
Znajdują się w nim także: fosfor czy selen wspomagające kondycję kości, czy odporność, a także cynk, witaminę D czy witaminę B6, a to i tak nie wszystko. Zębacz pasiasty cechuje się wysoką wartością odżywczą przy niskiej kaloryczności.
Zobacz też:
To najlepsza zupa na jesień. Rozgrzewa i wzmacnia odporność
Mielone będą pulchne i soczyste, że palce lizać. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To ciasto zrobisz w 30 minut bez włączania piekarnika. Rozpływa się w ustach