Reklama
Reklama

​Wykorzystaj sezon. Posiekaj szczypiorek i włóż do słoika, a będziesz korzystać przez całą zimę

Szczypiorek to jeden z symboli wiosny w kuchni. Te cienkie, rurkowate liście nadają kanapką czy jajecznicy cebulowego aromatu i lekko piekącego smaku. Jednak szczypiorek, który znajdziemy w sklepach zimą, znacznie odbiega jakością od tego wiosennego. Sprawdź, jak przygotować zapasy szczypiorku na cały rok.

Najlepszy sposób na przechowywanie szczypiorku

Większość osób przechowuje szczypiorek w taki sam sposób jak bazylię, miętę, natkę pietruszki czy koperek. Po prostu myje roślinę, dokładnie osusza, a następnie sieka, wkłada do pojemnika i mrozi. Jest to najbardziej popularna metoda przechowywania, jednak jak się okazuje niejedyna. Równie dobrze, w przypadku szczypiorku, sprawdzi się... marynowanie.

Sprawdź również: Mało kto wie, że jest jadalna, a ja robię z niej dżem. Przepis zdradziła mi babcia

Jak zamarynować szczypiorek?

Marynowanie kojarzy się najczęściej z mięsem, ogórkiem czy papryką, a mało kto myśli o tej metodzie w kontekście szczypiorku. Gwarantuje, że jeśli choć raz spróbujesz tego sposobu, już nigdy nie wrócisz do zwykłego mrożenia. Do zamarynowania szczypiorku potrzebujesz:

  • szczypiorek,
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy,
  • 1 łyżeczka nasion kolendry,
  • 2 łyżki octu 5 proc.,
  • 1 litr wody,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu.

Zacznij od przygotowania półlitrowego słoika i solanki. Słoik umyj i wyparz, a następnie odstaw do wystudzenia. Do garnka wlej litr wody oraz dwie łyżki soli. Całość zagotuj i gotuj przez 4 minuty od momentu zagotowania. Solankę odstaw do wystudzenia.

Sprawdź również: Ten napój ma więcej kofeiny niż kawa. Jedna łyżeczka da ci energię na cały dzień

Z pęczka szczypiorku wybierz jedynie jędrne i zielone liście. Umyj źdźbła, a następnie dokładnie wysusz ręcznikiem papierowym. Suchy szczypiorek drobno posiekaj, włóż do wystudzonego słoika i lekko rozgnieć. Dodaj nasiona gorczycy i kolendry oraz czarny pieprz. Do słoika wlej wystudzoną solankę, dolej dwie łyżki octu i dokładnie go zakręć. Dno garnka wyłóż ścierką, wyłóż na nią słoik i całość zalej tak, by woda sięgała do ¾ wysokości słoika. Wodę zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Na koniec odstaw słoik do ostygnięcia do góry dnem. Pamiętaj, by zamarynowany szczypiorek przechowywać w ciemnym miejscu.

Zobacz też:

Spróbuj gołąbków z takim farszem. Więcej nie zrobisz innych

​Ta musztarda jest lepsza niż ze sklepu. Przepis Ewy Wachowicz

Włóż wszystkie składniki do wytłoczki po jajkach. Bez trudu zrobisz danie, które zachwyci gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory