Reklama
Reklama

Włoski rosół lepszy od tradycyjnego? Z tego przepisu zasmakuje nawet babci

Niedziela bez rosołu to dla wielu niedziela stracona. Jak się okazuje, nie tylko Polacy kochają tę wyjątkową zupę. Włosi mają swój odpowiednik rosołu, który nazywa się Stracciatella. Jeden element potrawy znacząco różni ją od naszego rosołu. Wypróbuj na niedzielny obiad, a rodzina będzie zachwycona.

Stracciatella to włoska zupa, która przypomina nasz tradycyjny rosół. Przygotowywana jest ona najczęściej na bazie bulionu drobiowo-cielęcego. Można jednak przygotować go z dowolnego wybranego mięsa.

Najważniejsze, aby był mocno aromatyczny i wyrazisty. Drugą niesamowicie istotną kwestią są kluski lane, z którymi podawana jest ta włoska zupa. Przyrządza się je na bazie jajek i parmezanu i to one nadają wyjątkowy smak daniu. Stracciatella jest niesamowicie pyszna, a do tego banalna w przygotowaniu. Będziesz potrzebować zaledwie 4 składników.

Składniki na włoski rosół Stracciatella

Do przygotowania rosołu z lanymi kluskami potrzebujesz:

  • 2 l wyrazistego, czystego rosołu
  • 5 jajek
  • 50 g parmezanu
  • natka pietruszki.

Czytaj także: Zwarzoną zupę możesz uratować. Wystarczy, że zastosujesz ten trik

Krok 1

Do miski wbij jajka i je dokładnie roztrzep. Do masy stopniowo dosypuj parmezan i mieszaj. Składniki powinny utworzyć jednolite ciasto. Nie może być ono zbyt gęste.

Krok 2

Na małym ogniu zacznij podgrzewać rosół. Do ciepłej zupy cienkim strumieniem wlewaj ciasto na kluski. Nie doprowadzaj rosołu do wrzenia czy bulgotania. Przez to delikatne kluski lane mogą się porwać i nie będą mieć odpowiedniej struktury.

Krok 3

Kluseczki gotuj w zupie jeszcze przez chwilę. Następnie miseczki wypełnij bulionem z samorobionym makaronem. Podawaj Stracciatellę przyozdobioną świeżą natką z pietruszki.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa