Reklama
Reklama

Zwarzoną zupę możesz uratować. Wystarczy, że zastosujesz ten trik

Na pewno przynajmniej raz w życiu zdarzyło ci się zważyć zupę podczas gotowania. Nieestetyczne grudki unoszące się na powierzchni dania nie wyglądają zbyt apetycznie, ale nie wylewaj zawartości garnka, bo taki obiad wciąż jeszcze możesz uratować. Wystarczy, że zastosujesz ten prosty, domowy trik.

Zważona zupa to częsty problem osób, które dopiero zaczynają przygodę z gotowaniem. Pojawia się najczęściej wtedy, gdy początkujący kucharze chcą zabielić pomidorową czy ogórkową, aby nieco podkręcić jej smak, ale śmietana w garnku wydaje się zupełnie z nimi nie współpracować. 

W takiej sytuacji wcale nie trzeba jednak wylewać zawartości garnka do zlewu. Wyjaśniamy, jak zabielić zupę, żeby się nie zwarzyła i zdradzamy dwa proste sposoby na to, jak uratować zważoną zupę.

Tak sprawnie zabielisz zupę, a śmietana na pewno się nie zwarzy

Podczas zabielania zupy łatwo o kulinarną wpadkę, która może doprowadzić do jej zważenia. Na całe szczęście istnieje prosty sposób, aby wykonać tę czynność szybko, sprawnie, unikając ryzyka zepsucia potrawy. 

Sekret tkwi w tym, aby przed dodaniem śmietany do zupy, wsypać do garnka szczyptę cukru. Dzięki niemu składniki będą lepiej się ze sobą łączyć. Przy zabielaniu unikaj także bezpośredniego wlewania śmietanki do gotującego się wywaru. 

Zabielanie zacznij od przelania do małej miseczki odrobiny zupy i to właśnie tam najlepiej stopniowo dodawać śmietanę po 1 łyżce, cały czas mieszając. Dopiero taką zawiesinę wlej do garnka, a twoja zupa na pewno się nie zwarzy. Będzie smaczna, kremowa i zachowa jednolitą konsystencję.

Może cię zainteresować: Ten nietypowy dodatek do sernika sprawi, że będzie puszysty i delikatny. Wszyscy poproszą o dokładkę

2 sposoby na uratowanie zważonej zupy. Będzie smaczna, a białe grudki znikną

Jeżeli jednak czytasz ten tekst po fakcie, również nie wylewaj wywaru do zlewu, bo zwarzoną zupę możesz jeszcze ugotować. Nieestetycznych grudek nabiału pozbędziesz się dwoma sposobami. 

  • Blendując zupę - Zarówno w przypadku mniejszych, jak i nieco większych grudek możesz spróbować zblendować zupę, a zwarzenie zupy będzie mniej wyczuwalne. 
  • Przelewając zupę przez sitko - Zwarzoną zupę możesz również przelać przez gęste sitko (z małymi oczkami). W ten sposób pozbędziesz się większych grudek nabiału, które pływają w wywarze, tym samym psując jego smak.

Czytaj również: Wkładasz do sałatki, dodaj też do ciasta na pierogi. Będzie miękkie i sprężyste                 

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników

Działa jak naturalna aspiryna. Wystarczy kilka łyżeczek do herbaty

​Wiecznie psułem kaszankę. Dzięki babcinemu trikowi wychodzi perfekcyjna

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa