Reklama
Reklama

Mój rosół był blady i niesmaczny. Babcia powiedziała mi, co robię źle

Rosół jest popularną, polską potrawą, najczęściej goszczącą na naszych stołach w niedzielę. Większość osób uważa go za swoją ulubioną zupę, jednak musi być odpowiednio doprawiony, żeby był aromatyczny. Kiedy zatem solić rosół? Przed, w trakcie, czy może po gotowaniu? Osolony w nieodpowiednim momencie będzie blady i niesmaczny.

Rosół to tradycyjne, niedzielne danie. Jego przygotowanie nie wydaje się trudne, jednak należy trzymać się pewnych zasad, aby smakował wyśmienicie. Jedną z nich jest solenie tej zupy. Wiele osób zastanawia się, w którym momencie dorzucić sól, a nawet pieprz do rosołu. Czas rozwiać te wątpliwości. 

Kiedy najlepiej solić rosół? Babcia mówiła o zasadzie 10 minut

Przygotowanie rosołu nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Na początek należy wrzucić mięso do garnka, które następnie zalewamy wodą, później dodajemy warzywa, a także przyprawy i zioła. Na pierwszy rzut oka, nie ma tutaj nic skomplikowanego, jednak kolejność przyprawiania ma duże znaczenie.  

Gdy posolimy rosół w nieodpowiednim momencie, to będzie niesmaczny i blady, a więc danie zaliczymy do nieudanych. Warto zatem zastosować babciną zasadę 10 minut, czyli dodawanie soli do zupy 10 minut przed końcem gotowania

Nie możemy osolić rosołu wcześniej, ponieważ przyprawa ta spowoduje, że z mięsa nie wydzieli się tłuszcz, a z warzyw ich aromat. Utracimy zarówno na smaku, jak i na wyglądzie dania. 

Pamiętajmy jednak, aby nie przesadzać z ilością soli. Lepiej dodać jej za mało niż zbyt dużo. Łatwiej będzie nam dosolić zupę, aniżeli uratować przesoloną. Zazwyczaj wystarczą 2 łyżki tej przyprawy na 6 l garnek. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Pieczony rosół. Jest smaczniejszy i prostszy do przygotowania niż tradycyjny

Dodawanie pieprzu do rosołu i inne ważne zasady

Pieprz dodajemy do rosołu w zupełnie innym momencie niż sól. Tę przyprawę razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi wrzucamy do zupy już na samym początku. Jakie jeszcze zasady powinniśmy przestrzegać, aby rosół był smaczny?

Mięso należy włożyć do zimnej wody, żeby rosół był bardziej aromatyczny, bogaty w składniki smakowe. Kolejną ważną czynnością jest zbieranie szumowin, czyli ściętego białka. Zalecamy jeszcze przypalanie cebuli, która nada zupie niepowtarzalnego smaku i złocisto-brązowego koloru. 

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe