Reklama
Reklama

Pieczony rosół. Jest smaczniejszy i prostszy do przygotowania niż tradycyjny

Pieczony rosół to świetna alternatywa dla tradycyjnej receptury. Jest on nie tylko łatwiejszy do przygotowania, ale i ma głębszy smak oraz aromat, a także wyróżnia go piękny bursztynowy kolor. Kiedy już raz spróbujemy tego przepisu, to nie będziemy chcieli więcej gotować rosołu w zwykły sposób. Poznaj sekret idealnej zupy.

Pieczony rosół przygotowuje się nieco inaczej niż tradycyjny, ponieważ jest on gotowany na upieczonych wcześniej w piekarniku warzywach i kawałku mięsa. Ta prosta czynność sprawia, że wywar ma o wiele bardziej intensywny smak i aromat. Podpowiadamy, jak krok po kroku zrobić pieczony rosół.  

Inny sposób na przygotowanie rosołu. Czemu warto go wypróbować?

Rosół warto przygotować w alternatywny sposób, dzięki czemu nie tylko zaoszczędzimy nieco czasu, ale i będzie nam o wiele łatwiej przygotować to pyszne danie.

Sekretem tej metody jest upieczenie w piekarniku zarówno warzyw, jak i mięsa. Dopiero potem wrzucamy je do garnka i gotujemy. Dzięki temu wystarczy 1,5-2 godziny, by wywar był gotowy. Co więcej, rosół wyjdzie o wiele bardziej pachnący i smaczny, ponieważ podczas pieczenia, wydobywają się z niego związki aromatyczne. Dodatkowo warzywa zawierają naturalne cukry, a te pod wpływem wysokiej temperatury ulegają karmelizacji. Wszystko to sprawia, że pieczony rosół jest nie tylko lepszy w smaku, ale i nabiera pięknego, bursztynowego koloru.

Rosół przygotowywany w ten sposób ma również inne zalety. Między innymi nie musimy szumować naszej zupy, ponieważ zamiast gęstej i mało apetycznej szumowiny, pojawia się jedynie delikatna pianka. W dodatku po wyjęciu mięsa i warzyw z rosołu możemy z nich przygotować smaczne drugie danie.  

Czytaj również: Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki

Jak zrobić pieczony rosół? Z tego przepisu wychodzi najsmaczniejszy

Przygotowanie pieczonego rosołu nie jest skomplikowane i nawet amatorzy kuchenni mogą zrobić pyszną i aromatyczną zupę, która zachwyci wszystkich domowników.

Do przyrządzenia rosołu potrzebujemy następujących składników:

  • 2 kg mieszanego mięsa np. kurczak, indyk, wołowina
  • kawałek pora,
  • 1 korzeń pietruszki,
  • 2 cebule
  • 3 marchewki,
  • ćwiartka korzenia selera,
  • kilka kulek ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 5 ziarenek pieprzu,
  • 3,5 l wody,
  • sól,
  • pieprz.

Biorąc się za przygotowywanie pieczonego rosołu, zaczynamy od wyłożenia mięsa i warzyw na blaszkę i lekko je solimy. Następnie pieczemy je w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez 30-60 minut. Czas pieczenia zależny jest od użytego mięsa, a także od wielkości warzyw.

W momencie, gdy nasze warzywa i mięso są już podpieczone, wyciągamy je z piekarnika i przekładamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą w temperaturze pokojowej i dodajemy przyprawy. Jeżeli zależy nam na wzmocnieniu smaku rosołu, możemy pieprz i ziele angielskie podprażyć na suchej patelni i roztłuc w moździerzu przed dodaniem.

Następnie rosół gotujemy na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Po godzinie sprawdzamy smak naszej zupy i doprawiamy ją solą oraz pieprzem.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa