Rozgrzewająca zupa czosnkowa na zimne dni. Przepis Katarzyny Bosackiej
Zupa czosnkowa to prawdziwy rarytas zimą. Nie tylko świetnie rozgrzewa, ale i wzmacnia naszą odporność i pomaga podczas przeziębienia. Warto więc znać niezawodny przepis na to danie, aby zawsze wychodziło smaczne i wartościowe. Swój sposób na zupę czosnkową zdradziła Katarzyna Bosacka, podpowiadając co zrobić, aby danie wyszło jeszcze bardziej aromatyczne. Sprawdź, co warto dodać do zupy czosnkowej.
Zupa jest świetnym pomysłem na obiad podczas mroźnych dni. Szczególnie gdy bazuje ona na czosnku, który pozytywnie wpływa na nasz organizm oraz przede wszystkim wzmacnia nasz układ odpornościowy i skutecznie rozgrzewa. Podpowiadamy, jak przygotować pyszną zupę czosnkową według przepisu Katarzyny Bosackiej.
Zupa czosnkowa to dobrze znany obiad dla większości osób. Jednak danie to może być przygotowywane na wiele różnych sposobów. Jeden z nich zaprezentowała na swoim kanale na Youtubie Katarzyna Bosacka. Przepis pokazany przez kobietę nie jest skomplikowany, jednak dzięki niemu możemy poznać kilka ciekawych trików, dzięki którym zupa będzie smakowała jeszcze lepiej.
Na przykład bardzo ważne jest to, aby przed gotowaniem tego dania, odpowiednio podsmażyć cebulę. To właśnie dzięki tej czynności nasza zupa zyska głębszy i bardziej intensywny smak. Dodatkowo musimy pamiętać, aby nie solić dania na początku gotowania, a dopiero później.
Bosacka do swojej zupy czosnkowej dodaje też jeden składnik, który dla wielu osób może wydawać się zaskakujący. Warto więc poznać ten przepis, aby zasmakować całkiem nowej zupy czosnkowej.
Czytaj również: Zrób to przed schowaniem rosołu do lodówki. Będzie świeży o wiele dłużej
Sam przepis proponowany przez Katarzynę Bosacką nie jest skomplikowany i nie wymaga od nas wygórowanych zdolności kulinarnych, aby go przygotować.
Na początek musimy naszykować sobie niezbędne składniki. Oto lista potrzebnych produktów:
- 1 cebula,
- olej lub masło do smażenia,
- kilka ząbków podsmażonego lub upieczonego czosnku,
- kilka liści laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ziemniaki,
- kawałek jabłka,
- sól do smaku,
- bulion drobiowy lub warzywny,
- ewentualnie cukier do smaku.
Następnie śledzimy krok po kroku przepis podany przez Katarzynę Bosacką:
- Zaczynamy od pokrojenia cebuli na duże kawałki. Do garnka wlewamy olej i podsmażamy na nim oliwę. Warto tutaj posłuchać rady prezenterki, gdyż podkreśla ona, że im dłużej będziemy podsmażać cebulę, tym bardziej będzie ona złota, a nawet i zarumieniona na brązowy kolor, dzięki czemu znacznie podbije ona smak. Ważne jest jednak, aby nie przypalić naszej cebuli.
- W momencie, gdy cebula się zarumienia, zalewamy ją bulionem. Następnie Bosacka dodaje nietypowy składnik, ponieważ wrzuca do garnka kawałki jabłka. Prezenterka tłumaczy, że jest to idealny dodatek do zagęszczenia zupy.
- Następnie do garnka wkładamy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki i dodajemy ulubione przyprawy, jednak pamiętamy, aby jeszcze nie solić zupy. Kobieta poleca dodanie w tym momencie gotowania ziela angielskiego oraz liści laurowych.
- Zupę gotujemy do momentu, aż ziemniaki zmiękną, a jabłko się rozpadnie.
- Do zupy dodajemy upieczony lub usmażony czosnek oraz tymianek albo lubczyk. Całość mieszamy i gotujemy kilka minut.
- Zupę zestawiamy z kuchenki i blendujemy na gładką masę. Dopiero w tym momencie dodajemy sól, pieprz oraz przeciśnięty przez praskę surowy czosnek. Całość mieszamy i dodajemy odrobinę słodkiej śmietanki. Niektórzy dodają także do smaku nieco cukru. Zupę przed podaniem dekorujemy ulubioną zieleniną.
Zobacz też:
Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę
Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe
Te potrawy wigilijne możesz przygotować na długo przed świętami. Nie musisz nawet czekać do grudnia