Nadchodzą siarczyste mrozy. Te składniki powinny znaleźć się w naszej diecie zimą
Zbliżające się siarczyste mrozy to nie lada wyzwanie dla naszego organizmu, który musi znosić nie tylko duże różnice temperatur, ale i suche powietrze oraz przenikające zimno. Wobec tego warto w tym czasie zadbać o swoje ciało, nie tylko ubierając je w wiele warstw ciuchów, ale i przykładając uwagę do tego, co dostarczamy do wewnątrz. Podpowiadamy, co jeść, aby wspomóc nasz organizm.
W chłodne miesiące powinniśmy w szczególności wspierać nasz organizm, zwłaszcza teraz, gdy zbliżają się naprawdę niskie temperatury, będące wyzwaniem dla całego ciała. Warto więc dostarczać mu energii i niezbędnych witamin, które znajdziemy w wielu produktach. Oto co należy jeść zimą, aby cieszyć się zdrowiem.
W trakcie mrozów w szczególności nie możemy zapominać o tym, że węglowodany złożone są niezwykle istotnym źródłem energii, niezbędnym między innymi do utrzymania prawidłowej temperatury ciała.
Co więcej, zimą warto postawić na ciepłe śniadanie, które także nie pozostaje bez wpływu na nasze samopoczucie przez cały dzień. Wobec tego podczas silnych mrozów powinniśmy zastąpić jogurt lub serek, na przykład ciepłą kaszą czy owsianką.
Ważne jest także to, co będzie składało się na nasze śniadanie, dlatego do swojej owsianki lub kaszy warto dodawać takie składniki, jak:
- orzechy - obfitują w kwasy tłuszczowe niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu,
- suszone figi i morele - zawierają żelazo, które pozytywnie wpływa na działanie poszczególnych układów, m.in. układu krwionośnego,
- pestki dyni - znajdziemy w nich cynk, który znacząco przyczynia się do poprawy odporności organizmu,
- siemię lniane - zawiera ono kwasy omega-3.
Czytaj również: Ten rosół to sekret młodego wyglądu. Odżywia skórę i prasuje zmarszczki
Podczas mrozów nie powinniśmy także żałować sobie przypraw. Warto dodawać je do zup, drugich dań, ale i także do naparów czy herbat.
W sezonie zimowym najlepiej sprawdzi się cynamon, imbir, goździki, pieprz, kurkuma, curry czy ostra papryka. Nie zapominajmy również o miodzie dodawanym do napojów. Jednak stosując go, pamiętajmy o tym, że nie powinno się go dodawać do gorących naparów, ponieważ traci on swoje dobroczynne właściwości w zbyt wysokich temperaturach.
Oczywiście podczas mrozów niezbędna będzie witamina C, dzięki której zadbamy o swoją odporność i przyspieszymy regenerację organizmu.
Wiele osób suplementuje tę witaminę, jednak jeszcze lepiej, jeśli będziemy dostarczać ją swojemu organizmowi, spożywając produktu, które w nią obfitują. Należy do nich między innymi papryka, ziemniaki oraz kiszona kapusta.
Warto je łączyć z jedzeniem, które zawiera żelazo, ponieważ jest ono lepiej wchłaniane właśnie w obecności wspomnianej witaminy C.
Nie zapominajmy również, że podczas siarczystych mrozów nasz organizm potrzebuje żywności, która jest bogata także pod względem energetycznym. Wobec tego w tym czasie nie powinniśmy minimalizować spożywania tłuszczu.
Jednak równocześnie warto wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny i lepiej dostarczać naszemu organizmowi tej zdrowszej alternatywy. Najlepiej zajadać się orzechami, awokado i rybami. Dodatkowo potrawy możemy polewać oliwą lub olejem lnianym. Dzięki temu wzbogacimy dania pod względem energetycznym i dostarczymy sobie niezbędnych kwasów tłuszczowych.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki