Reklama
Reklama

Lubisz jeść jajka na śniadanie? Tym razem podaj je inaczej. Zachwycisz nie tylko dzieci

Jajka na śniadanie to bardzo częsty wybór. Jednak na co się zdecydować, jeśli przejadła nam się już tradycyjna jajecznica, jajka na miękko i szakszuka? Mamy na to sposób, wystarczy kilka składników, a zdrowe i kolorowe śniadanie gotowe. Sprawdź, nasz przepis na alternatywną jajeczną potrawę.

Przepisów na śniadania z jajkami jest naprawdę sporo. Jednak jeżeli zależy nam na tym, aby spróbować nowych smaków, a przy okazji zachęcić dzieci do zdrowego jedzenia, warto przygotować kolorowe i pełnowartościowe śniadanie z poniższego przepisu. Podpowiadamy, jak zachwycić wszystkich domowników o poranku.

Dlaczego warto jeść jajka na śniadanie?

Jajka są świetnym wyborem na śniadanie. Z racji tego, że obfitują one w białka, są one bardzo sycące.  Potwierdzają to badania, z których wynika, że śniadanie składające się z jaj, daje uczucie sytości na dłużej niż śniadanie węglowodanowe o porównywalnej liczbie kalorii.

Oprócz białka, w jajku kurzym znajdują się duże ilości witaminy A, witaminy E, witaminy D, witaminy B12, witaminy B9 (kwas foliowy) i luteiny. Co więcej, jajka to także źródło selenu, fosforu oraz ważnej dla pracy mózgu choliny. To właśnie jaja kurze, oprócz mleka, są jednym z najbogatszych źródeł tego związku.

Cholina jest niezwykle istotna, ponieważ bierze ona udział w wielu procesach biologicznych. Odpowiada między innymi za tworzenie oraz kontrolę prawidłowej struktury komórek, a także ma wpływ na pracę mózgu, dzięki czemu poprawia pamięć długotrwałą i zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji.

Czytaj również: Piecz łososia w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie suchy

Jak przygotować kolorowe i smaczne śniadanie z użyciem jajek?

Jednak czasem brakuje nam już pomysłów na to, jak włączyć jajka do swojego śniadania w nowy, nietypowy sposób, który posmakuje całej rodzinie. Z pomocą przychodzi tu przepis na kolorowy, pyszny i zdrowy posiłek, czyli na jajka w foremkach z papryki.

Do przygotowania tego śniadania, będziemy potrzebowali:

  • 4 jajka,
  • paprykę,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 plastry boczku,
  • szczypiorek.

Po przygotowaniu wszystkich składników kroimy paprykę w krążki o wysokości 1,5-2cm. Następnie boczek kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Paprykę układamy na patelni i wkładamy do niej trochę boczku. Włączamy palnik na średnią moc i gdy boczek zacznie się rumienić, do każdej foremki z papryki wbijamy jajko.

Kolejnym krokiem jest przyprawienie całości i smażenie potrawy na niewielkiej mocy pod przykryciem, aby białko lekko się ścięło, natomiast żółtko pozostało płynne. Przed podaniem jajka dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i gotowe!

Zobacz też:

Wzmacnia odporność i ułatwia odchudzanie. Dodawaj do owsianki zamiast mleka

W PRL-u była przysmakiem, zwłaszcza zimą. Dziś mało kto o niej pamięta

Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy