Piecz łososia w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie suchy
Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, często goszczących na naszych stołach. Jednak zdarza się, że przygotowując go, popełniamy kilka błędów, które sprawiają, że ryba jest wysuszona i mało aromatyczna. Podpowiadamy, jak upiec idealnego łososia w piekarniku i jak go doprawić, aby zachwycił wszystkich domowników.
Łosoś to ryba, którą warto często spożywać, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Obfituje on również w witaminy z grupy B i witaminę D. Jednak przyrządzenie go tak, aby nie tylko był odżywczy, ale i smaczny nie jest wcale takie łatwe. Sprawdź, jak piec łososia, aby zawsze był soczysty.
Przede wszystkim, jeżeli zależy nam na tym, aby łosoś z piekarnika wyszedł idealnie, to musimy przyłożyć większą uwagę do zakupów i wybrać rybę najlepszej jakości.
W sklepach dostępne są filety w różnych rozmiarach oraz tuszki. Wybierając rybę, kierujmy się wyglądem. Najlepiej, aby łosoś miał intensywny pomarańczowy kolor i był lekko błyszczący. Równocześnie ryba powinna być śliska, ale nie lepka.
Później, gdy przyniesiemy łososia do domu, musimy go dokładnie umyć i wysuszyć papierem kuchennym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolejnym ważnym krokiem jest przyprawienie ryby. Łosoś najlepiej komponuje się z tradycyjnymi przyprawami takimi, jak sól czy pieprz. Dodatkowo możemy użyć ziół prowansalskich i polać łososia sokiem z cytryny oraz posypać koperkiem lub natką pietruszki.
Czytaj również: Pierogi z kapustą jak u babci. Kluczem jest jeden składnik, który większość z nas wylewa
Do upieczenia łososia musimy wyposażyć się w folię aluminiową, którą możemy wykorzystać na dwa sposoby. W przypadku, gdy chcemy przygotować rybę pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, to powinniśmy umieścić kawałek folii na dnie naczynia i na niej położyć przyprawionego łososia. Dodatkowo możemy na wierzchu ułożyć plasterki masła i plasterek cytryny. Całość pieczemy w 200 stopnicach przez 15 minut.
Inną opcją jest podzielenie folii aluminiowej na kilka kawałków w kształcie prostokąta. Na każdym z nich układamy przyprawioną rybę z plastrem cytryny i masłem. Rybę dokładnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopni.
Musimy również uważać na kilka innych kwestii podczas pieczenia, aby nasz łosoś nie był wysuszony. Wobec tego, jeśli chcemy, by ryba z piekarnika wyszła soczysta, musimy przede wszystkim kontrolować czas pieczenia. W teorii najbardziej uniwersalne będzie pieczenie przez 15-20 minut, jednak pamiętajmy, że wiele zależy od tego, jaki mamy piekarnik. Najlepiej więc po upływie kwadransa sprawdzić stopień wypieczenia ryby, ponieważ inaczej mogłaby wyjść zbyt sucha i mocno przypieczona.
Kolejnym częstym błędem jest otwieranie folii podczas pieczenia łososia i niedokładnie zawinięcie ponownie ryby. Sprawia to, że łosoś pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się wysusza.
Zobacz też:
Te schabowe smakują jak u babci. Wystarczy 1 rzecz, by były chrupiące i soczyste
Więcej nie zrobisz gołąbków z białej kapusty. Ta wersja bije inne na głowę
To najzdrowszy sok na jesień i zimę. Zatroszczy się o serce, odporność i pęcherz