Reklama
Reklama

Piecz łososia w ten sposób, a na pewno nie wyjdzie suchy

Łosoś jest jedną z najpopularniejszych ryb, często goszczących na naszych stołach. Jednak zdarza się, że przygotowując go, popełniamy kilka błędów, które sprawiają, że ryba jest wysuszona i mało aromatyczna. Podpowiadamy, jak upiec idealnego łososia w piekarniku i jak go doprawić, aby zachwycił wszystkich domowników.

Łosośto ryba, którą warto często spożywać, ponieważ zawiera pełnowartościowe białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego i krwionośnego. Obfituje on również w witaminy z grupy B i witaminę D. Jednak przyrządzenie go tak, aby nie tylko był odżywczy, ale i smaczny nie jest wcale takie łatwe. Sprawdź, jak piec łososia, aby zawsze był soczysty.  

Jaki jest sekret przyrządzenia aromatycznego łososia?

Przede wszystkim, jeżeli zależy nam na tym, aby łosoś z piekarnika wyszedł idealnie, to musimy przyłożyć większą uwagę do zakupów i wybrać rybę najlepszej jakości.

W sklepach dostępne są filety w różnych rozmiarach oraz tuszki. Wybierając rybę, kierujmy się wyglądem. Najlepiej, aby łosoś miał intensywny pomarańczowy kolor i był lekko błyszczący. Równocześnie ryba powinna być śliska, ale nie lepka.

Później, gdy przyniesiemy łososia do domu, musimy go dokładnie umyć i wysuszyć papierem kuchennym, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Kolejnym ważnym krokiem jest przyprawienie ryby. Łosoś najlepiej komponuje się z tradycyjnymi przyprawami takimi, jak sól czy pieprz. Dodatkowo możemy użyć ziół prowansalskich i polać łososia sokiem z cytryny oraz posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Czytaj również: Pierogi z kapustą jak u babci. Kluczem jest jeden składnik, który większość z nas wylewa

W jaki sposób piec łososia, aby nie był suchy?

Do upieczenia łososia musimy wyposażyć się w folię aluminiową, którą możemy wykorzystać na dwa sposoby. W przypadku, gdy chcemy przygotować rybę pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym, to powinniśmy umieścić kawałek folii na dnie naczynia i na niej położyć przyprawionego łososia. Dodatkowo możemy na wierzchu ułożyć plasterki masła i plasterek cytryny. Całość pieczemy w 200 stopnicach przez 15 minut.

Inną opcją jest podzielenie folii aluminiowej na kilka kawałków w kształcie prostokąta. Na każdym z nich układamy przyprawioną rybę z plastrem cytryny i masłem. Rybę dokładnie zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w 200 stopni.

Czego unikać podczas pieczenia łososia?

Musimy również uważać na kilka innych kwestii podczas pieczenia, aby nasz łosoś nie był wysuszony. Wobec tego, jeśli chcemy, by ryba wyszła soczysta, musimy przede wszystkim kontrolować czas pieczenia. W teorii najbardziej uniwersalne będzie pieczenie przez 15-20 minut, jednak pamiętajmy, że wiele zależy od tego, jaki mamy piekarnik. Najlepiej więc po upływie kwadransa sprawdzić stopień wypieczenia ryby, ponieważ inaczej mogłaby wyjść zbyt sucha i mocno przypieczona.

Kolejnym częstym błędem jest otwieranie folii podczas pieczenia łososia i niedokładnie zawinięcie ponownie ryby. Sprawia to, że łosoś pod wpływem wysokiej temperatury bardzo szybko się wysusza.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy