Reklama
Reklama

Przygotuj zamiast jajecznicy. Gdy spróbujesz, nie zrobisz innego śniadania

Wiele osób na śniadanie często przygotowuje jajecznicę. Jednak po pewnym czasie nawet i najlepsze danie może się nam znudzić, dlatego warto znać odżywczą i równie smaczną alternatywę. To nietypowe śniadanie również wykonane jest głównie z jajek, jednak podanych w nieco inny sposób. Sprawdź, jak zastąpić codzienną jajecznicę.

Jeżeli zależy nam na smacznym i nieco odmiennym niż zwykle śniadaniu, warto sięgnąć po przepis na jajka w nieco innej formie i urozmaicić sobie codzienne posiłki. Wystarczy nam kilka składników i pyszne, a w dodatku odżywcze danie gotowe. Podpowiadamy, co zrobić na śniadanie, aby cała rodzina zajadała to ze smakiem.

Dlaczego warto jeść jajka?

Regularne spożywanie jajek pozwala dostarczyć naszemu organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, ale także na kondycję skóry, włosów oraz paznokci.

Jajka zawierają wiele istotnych elementów, takich jak na przykład łatwo przyswajalne żelazo, wysokiej jakości białko, cynk, fosfor i jod. Dodatkowo obfitują one także w karotenoidy, takie jak zeaksantyna i luteina, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie narządu wzroku.

Dodatkowo żółtko jest źródłem witaminy B12, witaminy D i choliny. Są to składniki, które pomagają organizmowi przetwarzać żywność w energię. W połączeniu ze zdrowymi tłuszczami i białkiem elementy te sprawiają, że czujemy się syci przez długi czas.

Czytaj również: Pierogów wigilijnych z takich farszem jeszcze nie jadłeś. Na głowę biją te tradycyjne

Przejadła ci się jajecznica? Kup te składniki i ciesz się pysznym śniadaniem

Jeżeli tradycyjna jajecznica już nam się znudziła, warto przygotować smaczne i odżywcze jajka po turecku. Do ich przygotowania nie potrzebujmy wielu składników, a wszystkie z nich dostaniemy w każdym sklepie.

Oto co musimy mieć, aby zrobić pyszne śniadanie:

  • 4 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • 1 szczypta ostrej papryki w proszku,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Jak przygotować jajka po turecku?

Po naszykowaniu wszystkich składników najpierw bierzemy się za przygotowanie sosu. W tym celu wlewamy jogurt do miski i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlewamy również sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy, a po połączeniu składników, odstawiamy do lodówki.

Następnie wodę mieszamy z dwoma łyżkami octu jabłkowego, gotujemy ją, a gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i energicznie ją mieszamy. Równocześnie w środek powstałego wiru wlewamy jajko i czekamy, aż białko samo obtoczy żółtko. Gdy jajko się zetnie, wyjmujemy je za pomocą łyżki cedzakowej.

Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie masła, podsmażenie na nim przypraw, wrzucenie koperku oraz natki pietruszki. Następnie na talerzu rozsmarowujemy wyjęty z lodówki sos, kładziemy na nim jajka i całość polewamy masłem z ziołami oraz przyprawami. Jajka po turecku najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.

Zobacz też:

W PRL-u wszyscy jedli tę zupę. Jest zdrowa i niskokaloryczna

Takie ciasto na pierogi robiła moja babcia. Kluczowy jest jeden składnik

Sałatka z tym sezonowym warzywem posmakuje każdemu. Przyrządzisz ją w mgnieniu oka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadania | szybkie dania