Reklama
Reklama

Takie śniadanie robiły nasze babcie. Dziś mało kto je jada, choć jest zdrowe i smaczne

Z zacierką, lanymi kluskami – bez względu na nazwę zupa mleczna od razu kojarzy się z dzieciństwem. Jedni ją uwielbiali, inni nie przepadają za jej smakiem. Stanowi jednak doskonałe źródło wapnia. Ponadto robi się ją szybko ze składników tanich i łatwo dostępnych. To doskonałe danie, które rozgrzewa w chłodne dni i daje spory zastrzyk energii o poranku. Warto ją włączyć do diety także dzisiaj. Sprawdź, jak przygotować zupę mleczną z zacierką.

Zupa mleczna składa się z mleka i lanych klusek. Przepis na to danie jest bardzo proste, podobnie jak jego wykonanie. Lane kluski przygotowuje się z mąki i jajka, są popularnym dodatkiem do rosołu czy innych wytrawnych zup. W wersji mlecznej podawane są raczej na słodko, choć wszystko zależy od dodatków.  

Zupa mleczna jest dla wielu osób daniem dzieciństwa. Jedli je w domu, u babci czy na koloniach. Choć dzisiaj jest wypierana przez owsianki, kasze czy ryż gotowany na mleku - to jednak wszystkie te dania przewyższa pod względem czasu przygotowania i ceny. Zupa mleczna jest tania, szybka i dostarcza wielu cennych składników pokarmowych ważnych nie tylko w okresie dzieciństwa takich jak: wapń, foliany, potas i fosfor. Jest także źródłem węglowodanów i białka, co stanowi idealne połączenie na śniadanie. Jak przygotować tradycyjną zupę mleczną? 

Tradycyjna zupa mleczna z kluskami lanymi

Zupę mleczną możesz przygotować w chwili, kiedy nie masz w swojej lodówce zbyt wielu składników lub po prostu nie masz pomysłu na śniadanie. Do przygotowania czterech porcji zupy mlecznej potrzebujesz zaledwie

  • 70 gramów mąki pszennej typ 450 lub 500;
  • 1 jajko; 
  • 1,2 l mleka;  
  • sól, cukier do smaku. 

Przygotowanie: do miski rozbij jajko i wsyp mąkę pszenną. Dodaj odrobinę soli do smaku. Całość mieszaj, aż powstanie gęsta masa, która będzie powoli spływała z łyżki. W garnuszku zagotuj mleko na wolnym ogniu - pilnuj, aby nie wykipiało. Kiedy zacznie wrzeć, powoli dodawaj do niego za pomocą łyżki lane kluski. Pozwól, aby masa wolno spływała do mleka. Na koniec przypraw zupę mleczną cukrem.  

Czytaj również: Dietetyczny omlet na śniadanie. Jedz, ile chcesz, a waga nie wzrośnie

Zupa mleczna - smaki dzieciństwa powracają w nowej wersji

Tradycyjna zupa mleczna z kluskami jest świetnym posiłkiem na początek dnia. Podstawowy przepis możesz jednak dowolnie zmieniać, aby wzbogacić ją o dodatkowe składniki pokarmowe i witaminy. Przykładowo możesz zastąpić zwykłą mąkę pszenną mąką pszenną pełnoziarnistą. Dzięki temu obniżysz kaloryczność dania i indeks glikemiczny. Dodasz do niej także nieco więcej błonnika i składników mineralnych. W wersji dla osób na diecie bezglutenowej mąkę pszenną zastąp skrobią kukurydzianą.  

Zamiast cukru możesz użyć także miodu, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Ważne są także dodatki do zupy mlecznej. Danie możesz wzbogacić orzechami włoskimi, pestkami dyni czy domową konfiturą z czarnych porzeczek, aby dodać do niej witamin i nadać nieco kwaskowy smak. Jak widzisz, zupa mleczna w tradycyjnej i nowoczesnej wersji może na stałe zagościć w twojej diecie, jako szybka i zdrowa propozycja na śniadanie.  

Zobacz też:

​Gotujesz bób? Koniecznie użyj tego dodatku, by podkręcić kolor i smak

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie