Dietetyczny omlet na śniadanie. Jedz, ile chcesz, a waga i tak nie wzrośnie
Omlet zaraz obok owsianki jest jednym z najchętniej wybieranych posiłków na śniadanie. W przygotowaniu jest szybki i banalnie prosty. Jest ulubieńcem zarówno miłośników słodkich, jak i słonych śniadań. Poprzez mnogość możliwości podania go, nie ma opcji, żeby się znudził. Można tworzyć jego liczne wariancje pod względem składników, jak i dodatków. Jedno z wydań omleta może okazać się skuteczne podczas procesu odchudzania. Wystarczy do niego dodać otręby owsiane.
Podczas dbania o sylwetkę ważna jest odpowiednia aktywność fizyczna oraz odżywianie się. Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Istnieje wiele przepisów na dania, które wspomagają proces odchudzania, a przy tym smakują obłędnie. Omlet z otrębami owsianymi jest jednym z nich. Pożywny, smaczny i prosty w przygotowaniu.
Wiele osób preferuje słodką odsłonę, inni robią go tylko na słono. Omlet jest tak elastycznym posiłkiem, że każdy spersonalizuje go sobie według własnych preferencji i upodobań. Dodatkowo szybki w wykonaniu, więc uda się go zrobić w nawet zabiegany poranek.
Jest to doskonała propozycja na pożywny posiłek. Co więcej, otręby owsiane skutecznie mogą wspomóc walkę z dodatkowymi kilogramami. Są one polecane osobom, będącym na diecie odchudzającej. Otręby owsiane to dobre źródło błonnika pokarmowego, który znacząco wpływa na procesy trawienne oraz uczucie sytości. Dodatkowo zawierają w sobie liczne mikro i makroelementy, a także witaminy oraz kwas foliowy. Znajdziesz w nich potas, fosfor czy żelazo. We wspomaganiu dbania o sylwetkę ważne jest to, że otręby owsiane nie są wysokokaloryczne.
Otręby owsiane można dokładać do koktajli, naleśników lub upiec z nich ciasteczka. Można również postawić na omlet z ich dodatkiem. Będzie to idealne źródło węglowodanów złożonych i błonnika. Świetnie wpływają na uczucie sytości.
Przeczytaj również: Dodaj te 3 składniki do płatków owsianych i zostaw na noc. Rano będziesz mieć gotowe pożywne śniadanie
Chcąc przygotować omlet z otrębami owsianymi nie potrzeba wielu składników. Wystarczą 2 jajka, 3/4 łyżki otrębów owsianych, 125 ml mleko, a także sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie takiej wersji nie różni się niczym od wykonania tradycyjnego omleta. Do miski należy wbić jajka, a następnie z dodatkiem soli i pieprzu roztrzepać je widelcem lub mikserem. W następnej kolejności należy dołożyć otręby oraz mleko. W rezultacie powinno wyjść ciasto o dosyć gęstej konsystencji.
Ostatnim krokiem jest rozgrzanie oleju roślinnego na patelni oraz usmażenie omleta z obu stron. Po przełożeniu na talerz warto dorzucić swoje ulubione dodatki i smaczne śniadanie gotowe. Na słodko świetnie sprawdzą się sezonowe owoce, dżemy, jak i masło orzechowe. Na słono warto dodać szynkę, pomidora bądź szczypiorek.
Zobacz też:
Piernik z przepisu siostry Anastazji po prostu rozpływa się w ustach. Najlepszy na święta
Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą
Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia