Reklama
Reklama

Dodaj te 3 składniki do płatków owsianych i zostaw na noc. Rano będziesz mieć gotowe pożywne śniadanie

Głównym składnikiem owsianki są płatki owsiane, jednak zazwyczaj dorzucamy do nich jeszcze inne dodatki, urozmaicające danie. Owsiankę możemy jeść nie tylko na śniadanie, ale również wtedy, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Przedstawiamy przepis na nocną owsiankę z 3 składników.

Niemal każdy z nas czasem ma ochotę na jakiś słodki deser. Nie musimy wybierać się do sklepu po ciastka, wystarczy wykorzystać zdrowe składniki, które mamy w szafce kuchennej. Jednym z nich są płatki owsiane. Co jeszcze warto dorzucić do owsianki, aby powstała pyszna i wartościowa przekąska? Przepis jest bardzo prosty.

Jakie 3 składniki dodać do płatków owsianych?

Jednym z pysznych deserów z płatków owsianych jest kokosowa nocna owsianka, którą robimy z mleczka kokosowego, wiórków kokosowych i miodu. Wystarczy wymieszać te 3 składniki z płatkami owsianymi i odstawić na noc do lodówki, aby następnego dnia mieć gotowe śniadanie. 

Kokosowa owsianka to zarówno pyszny, jak i zdrowy deser. Spożywając ją dbamy nie tylko o kubki smakowe, ale również o cały organizm - dostarczamy ważnych składników odżywczych. Płatki owsiane stanowią źródło błonnika, witamin E, PP oraz tych z grupy B. Z kolei w mleczku i wiórkach kokosowych znajdują się roślinne kwasy nasycone oraz potas, magnez i fosfor. Miód natomiast nadaje słodkiego smaku, a także działa antybakteryjnie i wzmacniająco. 

Prosty przepis na owsiankę kokosową

Przepis na owsiankę kokosową jest bardzo prosty. Do przygotowania owsianego deseru potrzebujesz 4 składników tj.:

  • 4 łyżki płatków owsianych;
  • pół szklanki mleczka kokosowego;
  • 2 łyżki wiórków kokosowych;
  • 1 łyżka miodu.

Na początek wsypujemy płatki owsiane i wiórki kokosowe do miski. Następnie zalewamy je mleczkiem kokosowym i miodem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i zostawiamy w  lodówce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na noc. Rano mamy gotowe śniadanie. Owsiankę kokosową możemy dodatkowo udekorować kolejną porcją wiórków, płatków lub chipsów kokosowych. 

Zobacz też:

​Moja mama dodaje do leczo ten egzotyczny owoc. Nadaje niepowtarzalny smak

Ten sos grzybowy nie ma sobie równych. Wszyscy proszą mnie o dokładkę

​Czosnek i chrzan nie wystarczą. Dla doskonałego smaku ogórków dodaj do kiszenia kilka liści

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | śniadanie | szybkie dania | przekąski