Reklama
Reklama

Od dziś nie zalewaj owsianki mlekiem. Z tym napojem będzie jeszcze smaczniejsza i doda ci energii

Owsianka na mleku to jedno z najczęściej przygotowywanych śniadań. Nic w tym dziwnego, bo to pożywny, rozgrzewający i smaczny posiłek. Jednak może być on jeszcze lepszy i w dodatku dostarczać nam wiele energii, jeśli zmienimy jeden ze składników. Sprawdź, jak przygotować nietypową i mocno energetyczną owsiankę.

Przygotowując nasza poranną owsiankę, możemy sprawić, że doda nam ona nieco więcej mocy i energii. Wystarczy, że skorzystamy z jednego prostego składnika dostępnego w naszej kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Jak rozpocząć dzień, żeby mieć więcej energii?

Śniadanie to posiłek, który ma ogromne znaczenie i wpływa na pozostałą część dnia. Wiele osób decyduje się o poranku na zjedzenie owsianki. Jest to zdrowy i rozsądny wybór, a sam posiłek nasyci nas na długo.

Jednak jeśli w ciągu dnia często brakuje nam energii, to powinniśmy spróbować ulepszonego przepisu na owsiankę, dzięki któremu będziemy mieli o wiele więcej siły na walkę z codziennymi wyzwaniami. Zamiast zalewać płatki owsiane mlekiem, możemy zalać je kawą. Dzięki temu uzyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale i dodatkową dawkę energii i składników odżywczych. Co więcej, przepis na to pyszne śniadanie jest bardzo prosty.  

Przepis na owsiankę kawową. Jak przygotować energetyczną bombę?

Owsianka w połączeniu z kawą stanowi prawdziwy zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Często spożywamy ją właśnie do śniadania, a dzięki temu przepisowi możemy mieć 2w1.

Do przygotowania owsianki kawowej będziemy potrzebowali:

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich,
  • 80 ml gorącej kawy,
  • 1 szklankę mleka,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1 łyżkę otrąb owsianych,
  • 1 łyżkę siemienia lnianego,
  • garść orzechów,
  • 1 łyżeczkę kakao,
  • 1 szczyptę cynamonu,
  • 1 szczyptę soli,
  • 1 banana.

Po przygotowaniu wszystkich składników, w garnku umieszczamy płatki owsiane, kakao, sól, cynamon, otręby i siemię lniane. Następnie zalewamy to wszystko ciepłą kawą i mlekiem, gotując całość przez 3 minuty na wolnym ogniu. Na koniec owsiankę polewamy miodem i podajemy z orzechami lub owocami.


 

Zobacz też:

Fasolka szparagowa traci smak i chrupkość? Popełniasz ten błąd podczas gotowania

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu siostry Anastazji. Zawsze się udają

Legumina z tego przepisu wychodzi palce lizać. Teściowa wcina, aż jej się uszy trzęsą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | przepisy