Od dziś nie zalewaj owsianki mlekiem. Z tym napojem będzie jeszcze smaczniejsza i doda ci energii
Owsianka na mleku to jedno z najczęściej przygotowywanych śniadań. Nic w tym dziwnego, bo to pożywny, rozgrzewający i smaczny posiłek. Jednak może być on jeszcze lepszy i w dodatku dostarczać nam wiele energii, jeśli zmienimy jeden ze składników. Sprawdź, jak przygotować nietypową i mocno energetyczną owsiankę.
Przygotowując nasza poranną owsiankę, możemy sprawić, że doda nam ona nieco więcej mocy i energii. Wystarczy, że skorzystamy z jednego prostego składnika dostępnego w naszej kuchni. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Śniadanie to posiłek, który ma ogromne znaczenie i wpływa na pozostałą część dnia. Wiele osób decyduje się o poranku na zjedzenie owsianki. Jest to zdrowy i rozsądny wybór, a sam posiłek nasyci nas na długo.
Jednak jeśli w ciągu dnia często brakuje nam energii, to powinniśmy spróbować ulepszonego przepisu na owsiankę, dzięki któremu będziemy mieli o wiele więcej siły na walkę z codziennymi wyzwaniami. Zamiast zalewać płatki owsiane mlekiem, możemy zalać je kawą. Dzięki temu uzyskamy nie tylko wyjątkowy smak, ale i dodatkową dawkę energii i składników odżywczych. Co więcej, przepis na to pyszne śniadanie jest bardzo prosty.
Owsianka w połączeniu z kawą stanowi prawdziwy zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Często spożywamy ją właśnie do śniadania, a dzięki temu przepisowi możemy mieć 2w1.
Do przygotowania owsianki kawowej będziemy potrzebowali:
- 5 łyżek płatków owsianych górskich,
- 80 ml gorącej kawy,
- 1 szklankę mleka,
- 1 łyżkę miodu,
- 1 łyżkę otrąb owsianych,
- 1 łyżkę siemienia lnianego,
- garść orzechów,
- 1 łyżeczkę kakao,
- 1 szczyptę cynamonu,
- 1 szczyptę soli,
- 1 banana.
Po przygotowaniu wszystkich składników, w garnku umieszczamy płatki owsiane, kakao, sól, cynamon, otręby i siemię lniane. Następnie zalewamy to wszystko ciepłą kawą i mlekiem, gotując całość przez 3 minuty na wolnym ogniu. Na koniec owsiankę polewamy miodem i podajemy z orzechami lub owocami.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki