Wiosenne ciasto, które kocha cała rodzina. Wykorzystaj sezon na główny składnik
Wiosna to czas także na nowe przepisy. Chcąc zachwycić swoich gości, warto przygotować oryginalne i niezwykle smaczne ciasto, które łączy w sobie wiele smaków. Jest to słodko-kwaśny deser połączony z kruchym ciastem oraz lekką bezą. Sprawdź, jak przygotować to wyjątkowe ciasto i jakich składników użyć, aby wyszło idealnie.
W wiosennym czasie pojawiają się już pierwsze owoce i warto skorzystać z sezonu na nie i przygotować z nich smaczny deser. Przedstawiony przez nasz przepis pomoże ci przyrządzić słodko-kwaśny deser, który pokocha cala rodzina i który bez trudu samodzielnie przygotujesz. Podpowiadamy, jak upiec pyszne wiosenne ciasto.
Zastanawiając się jaki deser upiec na odwiedziny gości, warto sięgnąć po odpowiednik szarlotki, czyli rabarbarotkę, która od kilku lat bije rekordy popularności. Rabarbar jest sezonowym i jednym z pierwszych owoców po zimie, więc warto go wykorzystać do przygotowania idealnego deseru.
Co prawda ciasto z rabarbarem nie będzie zachwycało słodyczą, ale w połączeniu z kruchym ciastem oraz lekką bezą, kwaskowa nuta owocu, będzie świetnie się komponowała. W dodatku, gdy dodamy nieco słodkich malin, osiągniemy perfekcyjny deser, o nietypowym i niebanalnym smaku.
Czytaj również: Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca
Przyrządzenie tego wiosennego pysznego ciasta nie jest trudne. Idealny dobór składników pozwoli nam stworzyć niezwykły deser o wielu ciekawych nutach smakowych. Do przygotowania ciasta, będziemy potrzebowali następujących produktów:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 4 żółtka,
- 50 g cukru,
- szczypta soli,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Do przyrządzenia smacznego nadzienia, potrzebne będzie:
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 600 g rabarbaru,
- 180 g konfitury malinowej.
Natomiast do bezy, będziemy musieli wyposażyć się w:
- 4 białka,
- 200 g cukru,
- 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.
Po przyszykowaniu wszystkich niezbędnych produktów możemy rozpocząć przygotowywanie naszego ciasta. Pierwszym krokiem jest przesianie do miski mąki oraz proszku do pieczenia. Następnie dodajemy do tego sól, cukier oraz pokrojone zimne masło. Całość ucieramy dłońmi, do momentu aż powstanie kruszonka.
Kolejnym krokiem jest dodanie żółtek oraz energiczne zagniatanie ciasta. Po wykonaniu tej czynności wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę oraz przekładamy je do lodówki.
Po upływie 20 minut ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 25 minut. W tym czasie kroimy rabarbar na małe kawałki i mieszamy go z mąką ziemniaczaną oraz cynamonem. W całość należy wmieszać także połowę malinowej konfitury.
Kolejnym krokiem jest ubicie na sztywną pianę białek, a pod koniec ubijania dodanie do nich cukru. W momencie gdy piana będzie gęsta, dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy ze sobą jeszcze przez pół minuty na wysokich obrotach miksera.
Wyciągamy z piekarnika ciasto i smarujemy je pozostałą częścią konfitury. Następnie wykładamy nadzienie z rabarbarem, a na górze rozprowadzamy ubite białka. Całość wstawiamy do piekarnika na 20 minut, piekąc je w 170 stopniach Celsjusza, a następnie zmniejszamy temperaturę do 60 stopni Celsjusza i włączamy termoobieg. Ciasto pieczemy przez kolejne 15 minut.
Zobacz też:
Ekspresowa sałatka z trzech składników, gdy niezapowiedziani goście stoją pod drzwiami
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend