Reklama
Reklama

Smakują jak szarlotka z patelni. Szybkie i proste placuszki nie tylko dla dzieci

Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę słodkim śniadaniem? Jeśli tak, to koniecznie przygotuj placuszki z patelni, które smakują jak szarlotka. Ich głównym składnikiem są jabłka i serek wiejski. Mają zatem dużo białka, a więc sycą na długi czas. Można je jeść zamiast owsianki czy kanapek.

Niestety nie wszyscy mają czas na przygotowywanie wymyślnych dań śniadaniowych. Właśnie dlatego przedstawiamy przepis na szybkie i proste placuszki z patelni a'la szarlotka dla tych najbardziej zabieganych. Pokocha je cała rodzina, nie tylko dzieci. 

Składniki na placuszki z patelni

Placuszki z jabłkami to połączenie jabłka, serka wiejskiego i przypraw, których również używamy do tradycyjnej szarlotki. Oczywiście nie może też zabraknąć produktów kuchennych, najczęściej używanych do smażenia placków. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia placuszków z patelni? Oto dokładna lista produktów:

  • 200 g serka wiejskiego;
  • 6 łyżek mąki krupczatki;
  • 2 jaja;
  • 1 jabłko;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka miodu;
  • 1 łyżka oleju;
  • przyprawy: 0,5 łyżeczki cynamonu, odrobina kardamonu.

Możesz dodać do ciasta więcej cukru lub miodu, jeśli chcesz, żeby placuszki były jeszcze słodsze. Smażymy je na oleju lub maśle. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Wrzuć ten nietypowy składnik do racuchów zamiast jabłek. Rodzina będzie prosić o dokładkę 

Prosty przepis na placuszki z patelni

Przygotowanie placuszków z patelni zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem. Potem dodajemy żółtka, serek wiejski, miód oraz olej. Wszystkie składniki krótko miksujemy. 

W kolejnym kroku ścieramy jabłko na grubych oczkach i dorzucamy je do reszty składników. Dosypujemy też cynamon i kardamon. Następnie powoli dodajemy mąkę i mieszamy tak, aby powstała gęsta masa. 

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z jednej i drugiej strony, do uzyskania złotego koloru. Podajemy je z owocami np. z bananami, truskawkami lub borówkami. Dobrze smakują również z cukrem pudrem, syropem klonowym, masłem orzechowym albo jogurtem naturalnym. 

Te placki możemy zamrozić i zjeść w inny dzień na śniadanie. Musimy jedynie po ostygnięciu schować je do szczelnego pojemnika, który następnie wstawiamy do zamrażarki. Placuszki rozmrażamy w temperaturze pokojowej i później podsmażamy na patelni. 

Zobacz też:

Dzieci pokochają truskawki w tej formie. Zrób więcej, bo zajadać się będzie cała rodzina

Te lody zasmakują wszystkim. Wymyślił je Robert Makłowicz

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przekąski | śniadanie