Kultowa szarlotka z przepisu Ewy Wachowicz. Zostaną tylko okruszki
Nie brakuje przepisów na wymyślne ciasta, jednak żadne nie może się równać z tradycyjną szarlotką, przygotowywaną według receptury Ewy Wachowicz. Jest to kultowa wersja popularnego ciasta, która nie tylko niesamowicie smakuje, ale i pięknie się prezentuje. W dodatku przyrządzenie go nie jest trudne. Sprawdź, jak zrobić idealną szarlotkę.
Wypieki z jabłkami od lat królują na stołach i wciąż tradycyjna szarlotka wygrywa z różnymi wymyślnymi deserami. Warto więc przygotować kultowe ciasto, używając niezawodnego przepisu Ewy Wachowicz, która przygotowuje pyszną szarlotkę z kruszonką. Podpowiadamy, jak ją zrobić.
Wiele osób uwielbia klasyczne ciasta. Warto więc postawić na zaproponowany przez Ewę Wachowicz przepis na obłędną szarlotkę, która zawsze się udaje. Sekretem jej smaku jest idealne połączenie trzech warstw, które nie tylko świetnie łączą smaki, ale i sprawiają, że ciasto bardzo dobrze się prezentuje.
Sam przepis jest niezwykle prosty, jednak musimy zadbać o kilka kluczowych szczegółów, dzięki którym wypiek będzie miał pożądany smak. Całości w tym przypadku dopełnia cynamon oraz wyśmienita kruszonka.
Czytaj również: Mało kto wie, że jest jadalna, a ja robię z niej dżem. Przepis zdradziła mi babcia
Przygotowanie tej kultowej szarlotki według receptury Ewy Wachowicz nie jest skomplikowane i bez problemu każdy może sobie z tym poradzić, o ile będzie przestrzegał proporcji. Do zrobienia tego niezwykle smacznego ciasta, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 300 g masła,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki pasty waniliowej,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1 szczypta soli.
Do przygotowania jabłkowego nadzienia, musimy użyć:
- 2,5 kg jabłek (zalecane są kwaśne odmiany),
- sok z połowy cytryny,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Po naszykowaniu wszystkich składników zaczynamy przyrządzanie ciasta. Pierwszym krokiem jest wymieszanie mąki z proszkiem do pieczenia oraz przesianie obu tych produktów na stolnicę. Dodajemy cukier i zimne, pokrojone na kawałki masło, a następnie wszystko siekamy nożem.
Kolejnym krokiem jest zrobienie w składnikach kopczyku, do którego wbijamy jajka oraz pastę waniliową, a także odrobinę soli. Całość ponownie mieszamy i zaczynamy energicznie wyrabiać ciasto. Musimy jednak uważać, aby nie robić tego zbyt długo.
Następnie ciasto dzielimy na dwie nierówne części, a mniejszą chowamy do zamrażarki. Większą schładzamy na chwilę w lodówce. W tym czasie możemy przygotować nadzienie. W tym celu musimy obrać owoce, usunąć gniazda i zetrzeć jabłka na tarce lub pokroić je w kostkę.
Owoce dusimy w dużym garnku, dodając do nich odrobinę soku z cytryny oraz cynamon. Kiedy jabłka zmiękną, zdejmujemy je z kuchenki i odkładamy na bok. Po przygotowaniu nadzienia możemy wyjąć nasze ciasto z lodówki i rozwałkować je na cienki placek, którym wykładamy tortownice. Pieczemy spód przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Po wyjęciu go z piekarnika nakładamy na niego jabłka oraz dodajemy ciasto z zamrażarki i robimy z niego kruszonkę. Całość pieczemy 45 minut w 170 stopniach Celsjusza. Gotowe ciasto możemy udekorować cukrem pudrem.
Zobacz też:
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki