Reklama
Reklama

To ciasto wygląda jak kłoda. Królowa Elżbieta II jadła je w każde święta

Bożonarodzeniowe ciasta, które możesz przygotować, to nie tylko keks czy szarlotka. Zapomnij o nudnych wypiekach. Jeżeli szukasz takiego, który jest tradycyjny, a jednocześnie ma nietypowy wygląd i wyjątkowy smak, koniecznie sięgnij po królewską inspirację. Zrób popularny w krajach anglosaskich deser, który w przeszłości jadła królowa Elżbieta II.

Znudziły ci się szarlotki, makowce, keksy i pierniki? Jeśli na te święta chcesz przygotować naprawdę wyjątkowy deser, zrób ciasto, które w przeszłości wielokrotnie pojawiało się na bożonarodzeniowym stole królowej Elżbiety II.

Jak zdradził wieloletni szef kuchni rodziny królewskiej Darren McGrady w wywiadach dla mediów i publikacjach poświęconych kulisom życia royalsów, do herbaty w pałacu regularnie serwowano m.in. czekoladowy Yule log. Gdy przygotujesz ten wypiek, zrobisz niemałe wrażenie.

Co to jest Yule log? To bożonarodzeniowe ciasto w kształcie kłody zachwyci rodzinę

Yule log, znany także pod nazwą bûche de Noël (z języka francuskiego bożonarodzeniowe polano) to tradycyjny deser popularny w krajach anglosaskich (w tym również w Wielkiej Brytanii) oraz we Francji. W środkowej Europie jest nieco mniej znany, a szkoda, bo zachwyca smakiem i wyglądem. 

Trudno oderwać od niego wzrok na świątecznym stole, ponieważ ciasto yule log ma formę charakterystycznej rolady, przez co zazwyczaj jest stylizowane na drewnianą kłodę pokrytą grubą korą. Przygotowuje się je z biszkoptu i czekoladowego kremu.

Przepis na Yule log. Do stworzenia jadalnej kłody wystarczy kilka składników

Przepis na Yule log w klasycznej wersji wcale nie jest skomplikowany, a może wyglądać świetnie, jeśli jego wierzch pokryjesz kremem i delikatnie obrysujesz widelcem, co pozwala stworzyć efekt kory drewna. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz jedynie kilku prostych składników.

składniki na biszkopt:

  • jaja - 4 sztuki
  • cukier - 100g
  • mąka pszenna - 80g
  • kakao - 20g
  • sól - szczypta

składniki na krem czekoladowy :

  • śmietanka kremówka (30 proc.) - 200 ml
  • gorzka czekolada - 200g
  • masło - 80g

dekoracja, jeśli chcesz:

  • cukier puder
  • kakao
  • żurawina/ porzeczka
  • rozmaryn

Jak przygotować ciasto Yule log? Deser robi wrażenie, a to wcale nie takie trudne

Przygotowanie ciasta Yule log zacznij od biszkoptu. W tym celu jajka ubij z cukrem i niewielką ilością soli na puszystą masę. Dodaj również przesianą mąkę oraz kakao, a później delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką. 

Masę rozsmaruj cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Później gorące ciasto przełóż na czystą ściereczkę, zdejmij papier i biszkopt zwiń w roladę. Poczekaj, aż ostygnie. 

Przystąp do przygotowania kremu. Śmietankę podgrzej, (ale jej nie gotuj), dodaj trochę połamanej czekolady oraz dorzuć masło. Mieszaj składniki na gładki krem i ostudź go po to, aby lekko zgęstniał. 

Biszkopt rozwiń i posmaruj częścią kremu, a później ponownie go zawiń. Pozostałą częścią kremu pokryj wierzch rolady, wykonując widelcem nierówne linie imitujące korę drzewa. 

Możesz dać przy tym upust swojej kreatywności. Udekoruj górę także owocami, ziołami, kakao i cukrem pudrem, a później wstaw wypiek do lodówki na minimum godzinę.

Zobacz też:

To ciasto jest idealne na drugi dzień świąt. Goście poproszą o dokładkę

​Masz dość klasycznej jarzynowej? W tym roku na święta zrób sałatkę słoneczną

Obłędnie wygląda i zawsze się udaje. Ten sernik to na święta pewniak w moim domu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta | ciasta