To ciasto wygląda jak kłoda. Królowa Elżbieta II jadła je w każde święta
Bożonarodzeniowe ciasta, które możesz przygotować, to nie tylko keks czy szarlotka. Zapomnij o nudnych wypiekach. Jeżeli szukasz takiego, który jest tradycyjny, a jednocześnie ma nietypowy wygląd i wyjątkowy smak, koniecznie sięgnij po królewską inspirację. Zrób popularny w krajach anglosaskich deser, który w przeszłości jadła królowa Elżbieta II.
Znudziły ci się szarlotki, makowce, keksy i pierniki? Jeśli na te święta chcesz przygotować naprawdę wyjątkowy deser, zrób ciasto, które w przeszłości wielokrotnie pojawiało się na bożonarodzeniowym stole królowej Elżbiety II.
Jak zdradził wieloletni szef kuchni rodziny królewskiej Darren McGrady w wywiadach dla mediów i publikacjach poświęconych kulisom życia royalsów, do herbaty w pałacu regularnie serwowano m.in. czekoladowy Yule log. Gdy przygotujesz ten wypiek, zrobisz niemałe wrażenie.
Yule log, znany także pod nazwą bûche de Noël (z języka francuskiego bożonarodzeniowe polano) to tradycyjny deser popularny w krajach anglosaskich (w tym również w Wielkiej Brytanii) oraz we Francji. W środkowej Europie jest nieco mniej znany, a szkoda, bo zachwyca smakiem i wyglądem.
Trudno oderwać od niego wzrok na świątecznym stole, ponieważ ciasto yule log ma formę charakterystycznej rolady, przez co zazwyczaj jest stylizowane na drewnianą kłodę pokrytą grubą korą. Przygotowuje się je z biszkoptu i czekoladowego kremu.
Przepis na Yule log w klasycznej wersji wcale nie jest skomplikowany, a może wyglądać świetnie, jeśli jego wierzch pokryjesz kremem i delikatnie obrysujesz widelcem, co pozwala stworzyć efekt kory drewna. Do przygotowania tego deseru potrzebujesz jedynie kilku prostych składników.
składniki na biszkopt:
- jaja - 4 sztuki
- cukier - 100g
- mąka pszenna - 80g
- kakao - 20g
- sól - szczypta
składniki na krem czekoladowy :
- śmietanka kremówka (30 proc.) - 200 ml
- gorzka czekolada - 200g
- masło - 80g
dekoracja, jeśli chcesz:
- cukier puder
- kakao
- żurawina/ porzeczka
- rozmaryn
Przygotowanie ciasta Yule log zacznij od biszkoptu. W tym celu jajka ubij z cukrem i niewielką ilością soli na puszystą masę. Dodaj również przesianą mąkę oraz kakao, a później delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką.
Masę rozsmaruj cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Później gorące ciasto przełóż na czystą ściereczkę, zdejmij papier i biszkopt zwiń w roladę. Poczekaj, aż ostygnie.
Przystąp do przygotowania kremu. Śmietankę podgrzej, (ale jej nie gotuj), dodaj trochę połamanej czekolady oraz dorzuć masło. Mieszaj składniki na gładki krem i ostudź go po to, aby lekko zgęstniał.
Biszkopt rozwiń i posmaruj częścią kremu, a później ponownie go zawiń. Pozostałą częścią kremu pokryj wierzch rolady, wykonując widelcem nierówne linie imitujące korę drzewa.
Możesz dać przy tym upust swojej kreatywności. Udekoruj górę także owocami, ziołami, kakao i cukrem pudrem, a później wstaw wypiek do lodówki na minimum godzinę.
Zobacz też:
To ciasto jest idealne na drugi dzień świąt. Goście poproszą o dokładkę
Masz dość klasycznej jarzynowej? W tym roku na święta zrób sałatkę słoneczną
Obłędnie wygląda i zawsze się udaje. Ten sernik to na święta pewniak w moim domu