Reklama
Reklama

To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis

Wsyp łyżeczkę sody do dżemu, dodaj jeszcze trzy składniki i czekaj na efekty. To proste ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Jego przygotowanie nie zajmie ci nawet godziny, a w smaku dorównuje deserom z drogich cukierni. Gdy w niedzielę postawisz ten wypiek na stole, cała rodzina będzie prosić o dokładkę. Najlepiej od razu zrób dwie blachy, bo jedna może nie wystarczyć.

Zbliża się weekend, a ty szukasz przepisu na smaczne i szybkie ciasto do kawy i herbaty, które smakuje niebiańsko? Jeśli chcesz zachwycić całą rodzinę, bez wydawania fortuny na składniki i spędzania w kuchni długich godzin, na pewno spodoba ci się poniższa receptura. 

Prostszego wypieku nie widziałaś. Wystarczy, że wsypiesz 1 łyżeczkę sody do dżemu, dorzucisz trzy inne tanie produkty ze spiżarni i pyszny deser będzie gotowy. Gdy w niedzielę poczęstujesz nim teściową, na pewno będzie pod wielkim wrażeniem. 

Soda, dżem i trzy inne składniki. To proste ciasto zachwyci całą rodzinę

Soda, dżem i trzy inne składniki to wszystko czego potrzebujesz, aby zrobić smaczne ciasto do kawy. Przepis na ten deser opiera się na prostych i tanich produktach, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Trzymaj się jednak dokładnych proporcji, gdyż w przypadku tego wypieku są one kluczem do sukcesu .

Składniki na ciasto:

  • dżem (o dowolnym smaku) - 200 g
  • soda oczyszczona - 5g
  • mąka - 200 g
  • jajka - 3 sztuki
  • olej - 50 ml

Może cię zainteresować: Ten napój ma więcej kofeiny niż kawa. Jedna łyżeczka da ci energię na cały dzień

Jak zrobić ciasto do kawy w niecałą godzinę? Prosty przepis

Nie marnuj energii na czasochłonne wypieki. Przygotowanie tego pysznego ciasta do kawy nie zajmie ci nawet godziny. Na początek przełóż dżem do miski i wsyp do niej również sodę oczyszczoną. Połącz je za pomocą dużej łyżki tak, by powstała z nich jednorodna masa. Odstaw naczynie na bok. 

Z kuchennej szafki wyjmij drugą miskę, wbij do niej jajka i wymieszaj je za pomocą miksera na średnich obrotach. Dodaj olej, mąkę i ponownie zmiksuj składniki na jednolite ciasto. Wlej olej, wsyp mąkę i ponownie wymieszaj za pomocą miksera na jednolite ciasto.

Sięgnij po odstawione wcześniej naczynie z masą dżemową i przełóż jej zawartość do miski z ciastem. Wymieszaj obie masy, a kiedy będą połączone, przelej je ostrożnie do formy do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gdy ostygnie, pokrój je na kawałki i podaj domownikom.

Zobacz też:

Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend

​Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić

To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | desery