To ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Teściowa będzie prosić o przepis
Wsyp łyżeczkę sody do dżemu, dodaj jeszcze trzy składniki i czekaj na efekty. To proste ciasto do kawy smakuje niebiańsko. Jego przygotowanie nie zajmie ci nawet godziny, a w smaku dorównuje deserom z drogich cukierni. Gdy w niedzielę postawisz ten wypiek na stole, cała rodzina będzie prosić o dokładkę. Najlepiej od razu zrób dwie blachy, bo jedna może nie wystarczyć.
Zbliża się weekend, a ty szukasz przepisu na smaczne i szybkie ciasto do kawy i herbaty, które smakuje niebiańsko? Jeśli chcesz zachwycić całą rodzinę, bez wydawania fortuny na składniki i spędzania w kuchni długich godzin, na pewno spodoba ci się poniższa receptura.
Prostszego wypieku nie widziałaś. Wystarczy, że wsypiesz 1 łyżeczkę sody do dżemu, dorzucisz trzy inne tanie produkty ze spiżarni i pyszny deser będzie gotowy. Gdy w niedzielę poczęstujesz nim teściową, na pewno będzie pod wielkim wrażeniem.
Soda, dżem i trzy inne składniki to wszystko czego potrzebujesz, aby zrobić smaczne ciasto do kawy. Przepis na ten deser opiera się na prostych i tanich produktach, które bez problemu kupisz w każdym sklepie spożywczym. Trzymaj się jednak dokładnych proporcji, gdyż w przypadku tego wypieku są one kluczem do sukcesu .
Składniki na ciasto:
- dżem (o dowolnym smaku) - 200 g
- soda oczyszczona - 5g
- mąka - 200 g
- jajka - 3 sztuki
- olej - 50 ml
Może cię zainteresować: Ten napój ma więcej kofeiny niż kawa. Jedna łyżeczka da ci energię na cały dzień
Nie marnuj energii na czasochłonne wypieki. Przygotowanie tego pysznego ciasta do kawy nie zajmie ci nawet godziny. Na początek przełóż dżem do miski i wsyp do niej również sodę oczyszczoną. Połącz je za pomocą dużej łyżki tak, by powstała z nich jednorodna masa. Odstaw naczynie na bok.
Z kuchennej szafki wyjmij drugą miskę, wbij do niej jajka i wymieszaj je za pomocą miksera na średnich obrotach. Dodaj olej, mąkę i ponownie zmiksuj składniki na jednolite ciasto. Wlej olej, wsyp mąkę i ponownie wymieszaj za pomocą miksera na jednolite ciasto.
Sięgnij po odstawione wcześniej naczynie z masą dżemową i przełóż jej zawartość do miski z ciastem. Wymieszaj obie masy, a kiedy będą połączone, przelej je ostrożnie do formy do pieczenia. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Gdy ostygnie, pokrój je na kawałki i podaj domownikom.
Zobacz też:
Ta zupa wzmacnia i rozgrzewa lepiej niż rosół. Jesienią gotuję ją co weekend
Przysmak kawalera jest idealny do czyszczenia lodówki. Wystarczy go nie przypalić
To najlepszy krem do ciasta marchewkowego. Smakuje jak z cukierni