Reklama
Reklama

​Wilk morski jest chudy, zdrowy i pływa w Bałtyku. Jednak większość Polaków nadal wybiera droższego dorsza

Wilk morski, zębacz pasiasty czy też zębacz smugowy — te wszystkie określenia dotyczą jednej ryby. Mimo swojej niezbyt klasycznej urody ma wiele świetnych właściwości odżywczych, a dodatkowo można go spotkać w Morzu Bałtyckim. Poznaj zębacza smugowego, który jest mocnym konkurentem dla popularnego dorsza.

Niska zawartość tłuszczu (2,4 g na 100 g mięsa), wysoka zawartość białka (17 g na 100 g mięsa), a do tego ogrom witamin i minerałów. Zębacz smugowy jest niezwykle smaczny, a w dodatku tańszy od dorsza. Dodatkowo ma mało ości.

W jakich wodach żyje zębacz smugowy?

Zębacz smugowy występuje w wodach północnego Oceanu Atlantyckiego od wybrzeży Europy po Amerykę Północną, a także w morzach przyległych. Oznacza to, że można spotkać również w naszym Morzu Bałtyckim. Jest rybą słonowodną z rzędu okoniokształtnych i rodziny zębaczowatych. Można go spotkać na mulistym, piaszczystym oraz skalistym dnie na głębokości od 1 do 500 m p.p.m.

Sprawdź również: Te faworki zrobisz bez grama tłuszczu. Wystarczą dwa składniki i cukier do posypania

Jak smakuje zębacz smugowy?

Mięso zębacza smugowego jest niezwykle delikatne i jędrne. Gdy jest dobrze oczyszczone, ma niezwykle mało ości. Jego smak wiele osób porównuje do... kurczaka. Choć o wiele trafniejsze wydaje się zestawienie zębacza smugowego z daleką kuzynką o niebiańskim smaku, czyli żabnicy. W Polsce wilk morski nadal jest mało popularny. Nie znajdziemy go w menu popularnych restauracji, jednak coraz częściej możemy go spotkać w sklepach rybnych oraz popularnych dyskontach spożywczych.

Zębacz smugowy — najlepsze sposoby przyrządzenia

Wiele osób uważa, że zębacz smugowy niezbyt dobrze znosi tradycyjne smażenie. Taka obróbka termiczna może sprawić, że mięso stanie się gumowate i twarde. Zdecydowanie lepiej jest wykorzystać patelnię grillową, a najlepiej po prostu go upiec. Jako dodatki do zębacza smugowego świetnie sprawdzą się białe warzywa, a w szczególności kalafior. Możemy również postawić na cytrusowe smaki, korzystając z limonki czy kolendry. Pyszny będzie także z dodatkiem zielonej pietruszki lub lekko pikantnych orientalnych sosów.

Zobacz też:

To pyszne ciasto pochodzi z Podlasia. Robi się je z aż 12 warstw

"Sałatka teściowej" od dawna króluje na moim stole. To nieoczywiste połączenie składników jest hitem

Ten napój pobudza lepiej, niż kawa. Przepis ma kilkaset lat

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | zdrowe żywienie