Więcej nie posolisz ziemniaków. Wypróbuj tę mieszankę, a się w niej zakochasz
Gotując ziemniaki, decydujemy się na ich dosalanie, aby poprawić smak. Chcąc jednak ograniczyć sól w swojej codziennej diecie, warto zastąpić ją pewną aromatyczną mieszanką, która sprawi, że ziemniaki będą smakowały znacznie lepiej, a równocześnie będą korzystniejsze dla naszego zdrowia. Sprawdź, czego używać do przyprawiania gotujących się ziemniaków.
Sól kuchenna to nieodłączny element wielu potraw oraz produktów. Nie zaleca się jednak spożywania jej w nadmiarze, więc chcąc ją nieco ograniczyć, warto podczas gotowania ziemniaków, zastąpić ją aromatyczną mieszanką przypraw, dzięki której nie tylko zrobimy coś dobrego dla zdrowia, ale i podkręcimy smak potrawy. Podpowiadamy, co dodać do gotujących się ziemniaków, aby były pyszne i zdrowe.
Sól kuchenna jest mieszaniną sodu i chloru. To właśnie z powodu sodu, nie zaleca się spożywania soli w zbyt dużych ilościach. Organizm człowieka do odpowiedniego funkcjonowania potrzebuje około 1500 mg sodu dostarczanych każdego dnia. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby spożycie sodu ograniczyć do 2000 mg, co odpowiada 5 g soli, czyli 1 małej łyżeczce.
Co więcej, zapotrzebowanie na sód wypełnia sól zawarta w produktach spożywczych, które jemy każdego dnia. W dodatku produkty przetworzone zawierają znacznie więcej soli, a niestety często nie brakuje ich w naszym jadłospisie. Warto więc unikać dodatkowego dosalania przygotowywanych przez nas potraw i ograniczyć ilość tego składnika w naszej diecie.
Chcąc ograniczyć sól, warto między innymi zrezygnować np. z dosalania ziemniaków podczas ich gotowania. Z łatwością możemy zastąpić ją smacznymi i aromatycznymi mieszankami ziołowymi. Świetnie sprawdzą się jako substytut i dodadzą ziemniakom wyrazistego smaku.
Do przygotowania smacznej mieszanki do ziemniaków, wystarczy w małej miseczce zmieszać ze sobą następujące przyprawy:
- lubczyk,
- ziele angielskie,
- oregano,
- liście laurowe,
- bazylia,
- rozmaryn,
- koperek.
Taka mieszanka jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Możemy ją modyfikować zgodnie ze swoimi preferencjami, zwiększając lub zmniejszając ilość produktów. Dodajemy ją w momencie wrzucania ziemniaków do garnka, w ilości dopasowanej do swoich potrzeb.
Czytaj również: Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę
Na jakość naszych ziemniaków wpływa jednak nie tylko to, czym je przyprawimy, ale także to, do jakiej wody je wrzucamy. Wiele osób popełnia błąd podczas gotowania i wkłada je do chłodnej wody, a okazuje się, że ziemniaki należy umieszczać we wrzątku.
Wynika to z tego, że ziemniaki obfitują w wiele cennych składników, takich jak potas, fosfor, wapń, mangan, magnez czy żelazo. Nie brakuje w nich również w witamin, w tym witaminy B1, B5, B6, A, C, E czy K. W momencie, gdy wrzucamy ziemniaki do chłodnej wody, to tracą one swoje cenne składniki. Natomiast wkładane do wrzątku, zachowują swoje sole mineralne.
Zobacz też:
Śledzie wychodzą twarde i gorzkie? Znajoma kucharka tłumaczy, gdzie leży błąd
Gotujesz owsiankę w ten sposób? Nieświadomie pozbawiasz ją wszystkich witamin
Wybrano trzy najzdrowsze zupy. Polacy o jednej z nich zapomnieli