Reklama
Reklama

Pomidorówka wychodzi mdła? Zrób to, a wszyscy będą prosić o dokładkę

Zupa pomidorowa to jedna z najbardziej lubianych polskich zup. Niestety zwłaszcza zimą wychodzi często mdła i mało aromatyczna. Na szczęście możemy temu zapobiec, stosując pewien prosty trik i eliminując popularny błąd, popełniany przez wiele osób. Sprawdź, jak gotować zupę pomidorową, aby była smaczna i esencjonalna.

Zupa pomidorowa gotowana poza sezonem letnim wcale nie musi być kwaśna oraz mdła. Okazuje się bowiem, że wystarczy zastosować prosty sposób, aby uniknąć tego problemu. W dodatku możemy wzbogacić smak pomidorówki, dodając do niej pewne produkty, które sprawią, że zupa będzie ciekawie i wyjątkowo smakowała. Podpowiadamy, jak gotować zupę pomidorową, aby zachwycała.

Czemu zupa pomidorowa wychodzi mdła? To wina popularnego błędu

Najlepsza zupa pomidorowa wychodzi oczywiście latem, kiedy mamy dostęp do świeżych i aromatycznych pomidorów. Natomiast przez pozostałą część roku, chcąc ugotować tę zupę, do wyboru mamy koncentrat, pomidory z puszki lub pomidory koktajlowe.

Złym pomysłem zimą jest używanie szklarniowych pomidorów, które smakują jak woda. Warto więc sięgnąć po pomidory z puszki lub pomidory koktajlowe, jednak pamiętając o tym, aby unikać popularnego błędu, jakim jest wrzucenie ich od razu do garnka i gotowanie.

Chcąc, by zupa wyszła smaczna i aromatyczna, warto, zamiast tego zastosować trik, dzięki któremu pomidorówka wyjdzie tak dobra, jak jeszcze nigdy. Wystarczy, że podsmażymy nasze pomidory na maśle lub oliwie. Musimy jedynie wrzucić je na rozgrzaną patelnię i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną i się skarmelizują. Dzięki temu wydobędziemy z nich głęboki i intensywny smak.

Jest to skuteczne przede wszystkim w przypadku pomidorów z puszki, które bywają kwaśne i mają metaliczny posmak. Po smażeniu stają się one słodsze i mają bogatszy smak. Wobec tego gotując pomidorówkę, zacznijmy od podsmażenia pomidorów i dopiero wtedy dodawajmy je do wywaru. W momencie, gdy używamy pomidorków koktajlowych, możemy je upiec, zamiast smażyć, wydobywając z nich jeszcze więcej smaku.

Czytaj również: Tanie i proste kotlety bez mięsa. Gotowe w kilka minut, a sycą na wiele godzin

Chcesz wzbogacić smak zupy pomidorowej? Dodaj do niej te produkty

Gotując zupę pomidorową, musimy także wiedzieć, jak dobrze ją przyprawić, aby wydobyć jej potencjał. Najczęściej, by zrównoważyć kwaśny smak pomidorów, dodaje się do niej cukier. Jednak nie jest to jedyny sposób.

Warto sięgnąć po inne przyprawy, które pozwolą nam podbić aromat zupy i sprawią, że będzie smakowała naprawdę wyjątkowo. Oto czego można użyć:

  • Sos sojowy - kojarzony jest głównie z kuchnią azjatycką, ale doda on naszej pomidorówce głębi smaku.
  • Ocet balsamiczny - kwasowość tego produktu będzie świetnie łączyła się ze słodyczą pomidorów. Dodajmy jednak jego niewielką ilość.
  • Wędzona papryka mielona - przyprawa ta doda naszej zupie lekkiej słodyczy, a także wzbogaci ją o delikatny dymny aromat.  
  • Cynamon - wystarczy szczypta, by zupa smakowała znacznie ciekawiej. Nie bez powodu cynamon często dodawany jest do różnego rodzaju sosów greckich czy włoskich.
  • Masło - dodanie tego produktu na koniec gotowania sprawi, że zupa pomidorowa będzie jeszcze bardziej aksamitna.

Zobacz też:

Koniec z twardą jak podeszwa wołowiną. Dzięki tym zasadom wyjdzie krucha i soczysta

Ten sernik zrobisz tylko z 3 składników. Zapomnij o mieleniu twarogu

​Smaczna i szybka surówka do obiadu. Lepsza niż z kapusty czy selera

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | obiady domowe