Tanie i proste kotlety bez mięsa. Gotowe w kilka minut, a sycą na wiele godzin
Chcąc przyrządzić szybki, zdrowy i sycący obiad bez mięsa warto sięgnąć po przepis na kotlety wegetariańskie o chrupiącej skórce i wyśmienitym smaku. Wystarczy, że połączymy dwa produkty, które nie tylko stworzą udany duet, ale i dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Podpowiadamy, jak przygotować idealne kotlety bez użycia mięsa, które nasycą nas na wiele godzin.
Pożywny i pełen smaku obiad możemy przyrządzić bez używania mięsa. Wystarczy, że przygotujemy alternatywę dla tradycyjnych mielonych, w postaci smacznych, chrupiących kotlecików z kalafiora i kaszy jaglanej. Są one sycące, pożywne i bardzo aromatyczne. W dodatku robi się je szybko i łatwo. Sprawdź, jak je przyrządzić.
Chcąc stworzyć smaczne wegetariańskie kotlety, warto połączyć kalafiora i kaszę jaglaną. Kalafior nadaje potrawie lekkiego smaku oraz delikatnej struktury. Z kolei kasza powoduje, że kotlety są zwarte, pożywne, a także świetnie się smażą.
Do tych dwóch składników dobieramy przyprawy, które dodadzą im aromatu oraz wyjątkowego smaku. W tym przypadku świetnie sprawdza się czosnek granulowany, wędzona papryka oraz kurkuma. Tak przygotowane kotlety możemy podawać w towarzystwie ziemniaków czy sałatki z sosem jogurtowym. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako bazy do wege-burgera.
Co więcej, przyrządzanie tego dania gwarantuje nam nie tylko smaczny, ale i zdrowy obiad. Kasza jaglana obfituje w magnez i żelazo, a kalafior dostarcza błonnika oraz antyoksydantów, tym samym wspomagając trawienie oraz oczyszczanie organizmu.
Czytaj również: W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Kotlety przygotowywane z kaszy i kalafiora są świetną potrawą na obiad czy ciepłą kolację. Dzięki nim zjemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo oraz sycąco, nie sięgając po mięso. Odpowiednio przygotowane powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich zrobienia, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 1 kalafior,
- pół szklanki kaszy jaglanej,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie kotletów zaczynamy od opłukania pod bieżącą wodą kaszy jaglanej. Gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy go na parze, aż będzie miękki.
Następnie blendujemy go na gładką masę i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie, aby z obu stron miały złoty kolor.
Zobacz też:
To najpopularniejszy deser PRL-u. Kosztuje grosze, a dziś nikt o nim nie pamięta
To ciasto drożdżowe zrobisz bez wyrabiania. Wyrośnie nawet w lodówce
Dodaj do kawy i pij na śniadanie. Doda ci energii i nasyci na wiele godzin