Reklama
Reklama

Tanie i proste kotlety bez mięsa. Gotowe w kilka minut, a sycą na wiele godzin

Chcąc przyrządzić szybki, zdrowy i sycący obiad bez mięsa warto sięgnąć po przepis na kotlety wegetariańskie o chrupiącej skórce i wyśmienitym smaku. Wystarczy, że połączymy dwa produkty, które nie tylko stworzą udany duet, ale i dostarczą naszemu organizmowi cennych składników odżywczych. Podpowiadamy, jak przygotować idealne kotlety bez użycia mięsa, które nasycą nas na wiele godzin.

Pożywny i pełen smaku obiad możemy przyrządzić bez używania mięsa. Wystarczy, że przygotujemy alternatywę dla tradycyjnych mielonych, w postaci smacznych, chrupiących kotlecików z kalafiora i kaszy jaglanej. Są one sycące, pożywne i bardzo aromatyczne. W dodatku robi się je szybko i łatwo. Sprawdź, jak je przyrządzić.

Alternatywa dla mięsnych kotletów - z czego przyrządzić smaczne danie?

Chcąc stworzyć smaczne wegetariańskie kotlety, warto połączyć kalafiora i kaszę jaglaną. Kalafior nadaje potrawie lekkiego smaku oraz delikatnej struktury. Z kolei kasza powoduje, że kotlety są zwarte, pożywne, a także świetnie się smażą.

Do tych dwóch składników dobieramy przyprawy, które dodadzą im aromatu oraz wyjątkowego smaku. W tym przypadku świetnie sprawdza się czosnek granulowany, wędzona papryka oraz kurkuma. Tak przygotowane kotlety możemy podawać w towarzystwie ziemniaków czy sałatki z sosem jogurtowym. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie ich jako bazy do wege-burgera.

Co więcej, przyrządzanie tego dania gwarantuje nam nie tylko smaczny, ale i zdrowy obiad. Kasza jaglana obfituje w magnez i żelazo, a kalafior dostarcza błonnika oraz antyoksydantów, tym samym wspomagając trawienie oraz oczyszczanie organizmu.

Czytaj również: W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli

Jak zrobić kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej? To prosty przepis

Kotlety przygotowywane z kaszy i kalafiora są świetną potrawą na obiad czy ciepłą kolację. Dzięki nim zjemy nie tylko smacznie, ale i zdrowo oraz sycąco, nie sięgając po mięso. Odpowiednio przygotowane powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Do ich zrobienia, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 1 kalafior,
  • pół szklanki kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie kotletów zaczynamy od opłukania pod bieżącą wodą kaszy jaglanej. Gotujemy ją w osolonej wodzie do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy go na parze, aż będzie miękki.

Następnie blendujemy go na gładką masę i dodajemy do tego jajko, bułkę tartą, przyprawy oraz kaszę jaglaną. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie, aby z obu stron miały złoty kolor.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe | przepisy wegetariańskie