Reklama
Reklama

Możesz ugotować makaron bez wody. Dzięki temu przygotujesz obiad znacznie szybciej

Tradycyjnie gotujemy makaron w dużej ilości wrzącej wody. Istnieją jednak alternatywne sposoby, dzięki którym będziemy mogli go przygotować, nie używając do tego wody. Są to metody, które mogą się przydać w różnych sytuacjach, a w dodatku niektóre z nich wpływają na urozmaicenie smaku lub skrócenie czasu gotowania. Podpowiadamy, jak ugotować makaron bez użycia wrzącej wody.

Gotowanie makaronu bez użycia wody nie tylko jest możliwe, ale i pomoże nam wzbogacić jego smak i poprawi strukturę potraw. W dodatku w niektórych przypadkach pozwoli nam to skrócić czas przygotowywania obiadu. Sprawdź, jak gotować makaron, nie używając do tego wody.

Alternatywy dla gotowania makaronu w wodzie - czym ją zastąpić?

Makaron możemy ugotować na wiele różnych sposobów, które mogą wpływać na smak potrawy, a także i na czas gotowania. Od nas zależy, którą metodę wybierzemy. Oto możliwe sposoby na gotowanie makaronu bez użycia wody:

  • Makaron gotowany na patelni - zamiast gotować makaron w osobnym garnku, możemy przygotować go na patelni, mieszając go np. z sosem pomidorowym lub bulionem. Wystarczy, że pozostawimy go na małym ogniu na patelni pod przykryciem. Po upływie kilku lub kilkunastu minut makaron powoli wchłonie płyn. Dzięki temu przyrządzimy nasz obiad w jednym garnku, a w dodatku danie będzie miało intensywniejszy smak.
  • Makaron gotowany w mleku - ciekawym sposobem jest także gotowanie makaronu w mleku. Dzięki temu będzie on bardziej kremowy, co sprawi, że świetnie będzie pasował do dań takich jak makaron z serem czy spaghetti carbonara. Wystarczy, że włożymy surowy makaron do garnka, dodamy mleko i podgrzejemy to na średnim ogniu, często mieszając. Makaron wchłonie mleko, a skrobia uwolniona z makaronu sprawi, że sos będzie gęstszy.
  • Makaron moczony przed gotowaniem - w przypadku, gdy wiemy, że w porze obiadowej będziemy mieli mało czasu na przyrządzenie dania, możemy sobie skrócić czas gotowania i wcześniej namoczyć makaron przez kilka godzin np. w bulionie czy sosie, zanim poddamy go obróbce cieplnej. Dzięki temu stanie się on miękki i później wystarczy jedynie chwilę podgrzać go na patelni. Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku zapiekanek makaronowych.
  • Makaron pieczony w piekarniku - alternatywną metodą jest także pieczenie makaronu. Wkładamy surowy produkt do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego sos oraz bulion lub mleko. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czytaj również: Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa

Jak ugotować makaron, używając wody, ale w inny niż tradycyjny sposób? Wypróbuj tę metodę

Chcąc użyć wody do gotowania makaronu, ale zrobić to w inny niż tradycyjny sposób, możemy użyć parowaru. Wystarczy, że ułożymy produkt w koszyku do gotowania na parze i polejemy go odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie sklejał.

Po upływie 10-15 minut, zależnie od grubości makaronu, będzie on zdatny do spożycia. Jest to świetna alternatywa, gdy na przykład akurat nie mamy wolnego palnika na kuchence lub z jakichś przyczyn nie możemy z niej skorzystać.

Zobacz też:

To ciasto możesz jeść na okrągło nawet na diecie. Fani sernika będą zachwyceni

Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut

Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | szybkie dania