Możesz ugotować makaron bez wody. Dzięki temu przygotujesz obiad znacznie szybciej
Tradycyjnie gotujemy makaron w dużej ilości wrzącej wody. Istnieją jednak alternatywne sposoby, dzięki którym będziemy mogli go przygotować, nie używając do tego wody. Są to metody, które mogą się przydać w różnych sytuacjach, a w dodatku niektóre z nich wpływają na urozmaicenie smaku lub skrócenie czasu gotowania. Podpowiadamy, jak ugotować makaron bez użycia wrzącej wody.
Gotowanie makaronu bez użycia wody nie tylko jest możliwe, ale i pomoże nam wzbogacić jego smak i poprawi strukturę potraw. W dodatku w niektórych przypadkach pozwoli nam to skrócić czas przygotowywania obiadu. Sprawdź, jak gotować makaron, nie używając do tego wody.
Makaron możemy ugotować na wiele różnych sposobów, które mogą wpływać na smak potrawy, a także i na czas gotowania. Od nas zależy, którą metodę wybierzemy. Oto możliwe sposoby na gotowanie makaronu bez użycia wody:
- Makaron gotowany na patelni - zamiast gotować makaron w osobnym garnku, możemy przygotować go na patelni, mieszając go np. z sosem pomidorowym lub bulionem. Wystarczy, że pozostawimy go na małym ogniu na patelni pod przykryciem. Po upływie kilku lub kilkunastu minut makaron powoli wchłonie płyn. Dzięki temu przyrządzimy nasz obiad w jednym garnku, a w dodatku danie będzie miało intensywniejszy smak.
- Makaron gotowany w mleku - ciekawym sposobem jest także gotowanie makaronu w mleku. Dzięki temu będzie on bardziej kremowy, co sprawi, że świetnie będzie pasował do dań takich jak makaron z serem czy spaghetti carbonara. Wystarczy, że włożymy surowy makaron do garnka, dodamy mleko i podgrzejemy to na średnim ogniu, często mieszając. Makaron wchłonie mleko, a skrobia uwolniona z makaronu sprawi, że sos będzie gęstszy.
- Makaron moczony przed gotowaniem - w przypadku, gdy wiemy, że w porze obiadowej będziemy mieli mało czasu na przyrządzenie dania, możemy sobie skrócić czas gotowania i wcześniej namoczyć makaron przez kilka godzin np. w bulionie czy sosie, zanim poddamy go obróbce cieplnej. Dzięki temu stanie się on miękki i później wystarczy jedynie chwilę podgrzać go na patelni. Metoda ta sprawdzi się zwłaszcza w przypadku zapiekanek makaronowych.
- Makaron pieczony w piekarniku - alternatywną metodą jest także pieczenie makaronu. Wkładamy surowy produkt do naczynia żaroodpornego, dodajemy do niego sos oraz bulion lub mleko. Całość pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czytaj również: Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Chcąc użyć wody do gotowania makaronu, ale zrobić to w inny niż tradycyjny sposób, możemy użyć parowaru. Wystarczy, że ułożymy produkt w koszyku do gotowania na parze i polejemy go odrobiną oliwy z oliwek, aby się nie sklejał.
Po upływie 10-15 minut, zależnie od grubości makaronu, będzie on zdatny do spożycia. Jest to świetna alternatywa, gdy na przykład akurat nie mamy wolnego palnika na kuchence lub z jakichś przyczyn nie możemy z niej skorzystać.
Zobacz też:
To ciasto możesz jeść na okrągło nawet na diecie. Fani sernika będą zachwyceni
Zrób te ciastka bananowo-kakaowe do kawy. Znikną z talerza w 5 minut
Dubajskie pączki zrobisz w domu. Wyjdą lepsze, niż z cukierni