Zamiast zwykłego ryżu przyrządź ten po azjatycku. Wystarczy jedna przyprawa
Chcąc poznać nowe smaki, a w dodatku wzbogacić swój obiad o cenne składniki odżywcze, warto ugotować ryż, stosując pewien azjatycki sposób. Dzięki temu nie tylko nasz ryż będzie korzystniejszy dla zdrowia, ale i stanie się smaczniejszy oraz nabierze pięknego koloru. Sprawdź, jak go przygotować i co dodać, aby powstało pyszne danie.
Następnym razem gotując ryż, warto zrobić to w inny sposób niż zwykle. Wystarczy, że do garnka dodamy nieco curry, a całkowicie odmienimy smak i wygląd dania, a także sprawimy, że będzie ono znacznie zdrowsze. Podpowiadamy, jak ugotować ryż azjatyckim sposobem i z czym go łączyć, by stworzyć smaczny obiad.
Gotowanie ryżu, używając do tego popularnej przyprawy, jaką jest curry, to dobry pomysł. Dzięki temu nasze danie nie tylko zyska wyjątkowy smak, ale i barwę. W dodatku stanie się ono źródłem wielu cennych składników odżywczych.
Curry obfituje w przeciwutleniacze, takie jak kurkumina. Wpływa ona korzystnie na nasz układ odpornościowy, a także działa przeciwzapalnie. Dodatkowo ryż jest źródłem węglowodanów i dostarcza energii. Co więcej, jest on delikatny dla układu pokarmowego. Do takiej mieszanki warto dodać olej kokosowy.
Składnik ten nie tylko nada potrawie nieco egzotycznego posmaku, ale także dostarczy naszemu organizmowi zdrowych tłuszczów. Dzięki nim lepiej będziemy przyswajać składniki odżywcze, a w dodatku mają one właściwości antybakteryjne.
Ryż gotowany z curry daje nam również wiele możliwości w kuchni. Świetnie współgra on z pieczonym kurczakiem, krewetkami czy grillowanymi warzywami. Możemy podać go także jako samodzielne danie, wzbogacając je jedynie garścią pietruszki lub kolendry.
Czytaj również: W PRL-u dzieci jadły go co tydzień w szkole i przedszkolu. W tej wersji zajadają się również dorośli
Ugotowanie ryżu z curry nie jest skomplikowane. Jest to szybki i prosty przepis, dzięki któremu w zaledwie kilka chwil przygotujemy smaczny i pożywny obiad. Do zrobienia go, będziemy potrzebowali:
- 100 g ryżu basmati,
- 2 łyżeczki curry,
- sól,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego.
Przygotowanie dania zaczynamy od opłukania ryżu pod bieżącą wodą. Umieszczamy go w misce i zalewamy kilka razy wodą, mieszając. Powtarzamy czynność aż do chwili, gdy woda stanie się klarowna. Następnie w garnku zagotowujemy wodę w proporcji z ryżem 3:1.
Dodajemy ryż do wrzącej wody, doprawiamy solą oraz 2 łyżeczkami curry, a także dokładamy łyżeczkę oleju kokosowego. Całość dokładnie mieszamy. Po ponownym zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy ryż pod przykryciem przez około 10 minut. Po tym czasie powinien już wchłonąć całą wodę, ale jeśli tak się nie stanie, to odlewamy jej nadmiar.
Do tak przygotowanego ryżu curry możemy dodać fasolę mung, kiełki bambusa, marchewkę lub składniki wcześniej przez nas wymienione. Dzięki temu zyskamy smaczny i zdrowy obiad, który przygotujemy w około pół godziny.
Zobacz też:
Przepis na pączki prosto z Grecji. Wychodzą puszyste jak chmurki
Smakują jak gołąbki, ale nie trzeba ich zawijać. Moja rodzina uwielbia te kotlety
Mają więcej błonnika niż warzywa. Zalej skyrem i jedz na śniadanie