Reklama
Reklama

Gotujesz jajka w ten sposób? Zabijasz w nich wszystkie właściwości odżywcze

Jajka to jedno z lepszych źródeł białka. Wiele osób chętnie sięga po te produkty, dodaje je do kanapek, sałatek i wielu innych dań. Jednak czy wiedziałeś, że sposób gotowania może pozbawiać je składników odżywczych? W jaki sposób powinno się przygotowywać te produkty, aby zachować wstępujące w nich mikroelementy?

Gotowanie jajek wydaje się być proste, jednak czasami nawet podczas najprostszych czynności możemy popełnić drobne błędy, które w tym przypadku będą skutkować tym, że jajka będą miały zdecydowanie mniej wartości odżywczych. 

W jaki sposób nie powinno gotować się jajek? Przez to mogą być mniej wartościowe 

Kilka błędów sprawia, że ugotowane jajka mają w sobie mniej żelaza, witamin (m.in. A, D, E, B2, B12), folianów, choliny, luteiny i wielu innych. Najczęściej jest to spowodowane zbyt długim gotowaniem. Jajka na twardo standardowo powinno gotować się przez 6 - 10 minut w zależności od wielkości. Poza tym popełniamy takie błędy jak: 

  • zbyt mała ilość wody — jeśli woda nie przykrywa jajek w całości, to białko może się nie ściąć. 
  • mikrouszkodzenia skorupki — zazwyczaj nie zależy to od nas, ale jeśli skorupka zacznie pękać i powstaną na niej uszkodzenia to, witaminy oraz minerały zawarte w jajkach mogą przedostać się do wody (zostaną wypłukane z białka i żółtka). 

Przeczytaj też: Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze

Jak gotować jajka, aby były one smaczne i wartościowe?

Przede wszystkim musimy wybierać świeże jajka. Jak można to łatwo sprawdzić? Dobrym (ale nie dającym 100 proc. pewności) sposobem jest potrząśnięcie jajkiem, jeśli słyszymy charakterystyczne kołatanie, to jajko jest nieświeże. Dodatkowo im świeższe tym potrzebują mniej czasu na ugotowanie. Ponadto powinniśmy je wrzucać do gotującej się wody — nie wkładamy ich do zimnej i później zagotowujemy. 

Jajka powinny być gotowane na średnim ogniu. Zbyt duży ogień może przyczynić się do pękania skorupek. Po ugotowaniu należy zanurzyć jajka w chłodnej wodzie, w ten sposób ułatwisz sobie obieranie. Co więcej, do wody możesz dodać także ocet lub sok z cytryny, te produkty mogą zasklepić ewentualne mikropęknięcia w skorupce. 

Zobacz też:

Te pączki są idealne dla leniwych. Zrobisz je w 20 minut i to bez wyrabiania ciasta

"Ciasto salceson" w PRL-u było na stole w każdym domu. O niebo lepsze, niż brownie i szarlotka

Dubajską czekoladę zrobisz sama za grosze. Jest lepsza i zdrowsza niż z marketu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przekąski | śniadanie